………är ord som inte förekommer i registret hos svenska sportjournalister. Aftonbladets superego nummer ett Lasse Anrell är som vanligt en ledstjärna i pinsamma och dumma påhopp på grannländerna när det handlar om olympiska lekar eller andra internationella tävlingar. Med en dåres envishet försöker han hetsa upp en slags krigsstämning mot våra ödmjuka grannländer istället för att försöka se idrottstävlingarna som en lek och underhållning. Helt klart hoppas jag att kvällstidningarna och Aftonbladet i synnerhet tappar många läsare på den här strategin. Inte ens en tidning kan göra obegränsat med självmål. När Sveriges ambassadör i Norge får ila iväg med jämna mellanrum för att be om ursäkt för vad svenska journalister skriver kan ju inte vara särskilt bra? Om det finns kloka människor i ledningsgruppen så borde de snarast överlåta till några av pennfäktarna att enbart skriva om solrosor och tevetablåer. ”Vänskap är som spår i sanden. Det måste ideligen trampas upp, annars försvinner det.” En okänd och anonym tänkare har tänkt ut detta citat som är späckat med visdom. Jag hoppas att Norge vinner alla medaljer i detta OS. Jag inser att det är omöjligt men hoppas är alltid tillåtet. I vår tid så är det möjligt att tävla i allt och om allting. De mest egendomliga pris finns att hämta.”Dumheten överlever alltid. Den är, så att säga, för dum för att dö." Är ett citat av Aksel Sandemose som kanske kan behöva modifieras idag? I alla fall när det finns tävlingar som Darwinpriset. Det är ett pris som tilldelas den som gjort mest för att förbättra den mänskliga genpoolen genom att avlägsna sig själva från den – på knäppast möjliga sätt. 2009 års vinnare av förstapriset blev två belgiska bankrånare som i samma smäll lyckades spränga både en bankomat och sig själva i luften. Andrapriset gick till en man i Florida som satt kissnödig i en bilkö och hoppade över en mur för att slå en drill. Han missade att han befann sig på en bro. Trea kom en kvinna som trots föregående varningar körde ner sin moped i en översvämmad flod. Efter att räddats av polis omkom hon när hoppade tillbaks i vattnet för att försöka rädda mopeden.

Inte oväntat så har årets olympiska spel i Vancouver handlat mest om doping. En fråga som hörs allt oftare är om det möjligtvis kan finnas några andra snälla barn här i OS, än den svenska änglaskaran - som den olympiska tomten kan klappa? Att mixtra med kropparna för att besegra de svenska hjältarna förefaller inte vara tillräckligt effektivt. Så nu har någon skarp tänkare kommit på ett sätt att manipulera med klimatet så att snön suger fast svenska skidor och stavar på ett sätt som ger konkurrenterna fördelar. Vintervädret i Canada är överraskande skiftande. Folkhumorn har redan döpt detta vinter-OS till vår-OS. Hade jag satt tevetablån så tror jag att det skulle kunnat rubriceras som dagens vårrulle. Alltså en dokumentärfilm om hur svenskar gräver guld i Nordamerika. Det går inte att miste på det oflyt som drabbat vår planets ledande nation inom fred, idrott och schlager med mera. För skidskyttarna är det ju inga problem att komma igen och revanschera sig. Det är som man säger bara att ladda om! Om det visar sig att vi inte kan vinna alla medaljer i detta OS så är jag övertygad att vi har någon bland riksdagsmännen som motionerar om en förändring. En lagändring behövs, att bara svenskar skall få delta i OS. Då vet vi att alla är rena och att väderförhållande blir rättvisa. Dessutom vinner rätt lag respektive individ alltid medaljerna! Då kommer vi givetvis att få se en sund och ärlig kamp i varje tävling. Inte alls såsom världen idag utvecklat sig. George Orwell skrev följande citat som faktiskt påminner en del om verkligheten. ”Alla former av seriös sport har ingenting med rent spel att göra. Det hör ihop med hat, avund, övermod, ingen respekt för regler samt en sadistisk njutning i att få bevittna våld, med andra ord: krig utan skjutandet.”

Konstnärer, poeter, filmare samt andra kulturella skapare har en förmåga att skildra sin tid som är klart överlägsen. Om vi är uppmärksamma på samtidens kulturella alster så får vi en chans att uppfatta den tidsperiod som vi lever i tydligare. Efter att tillbringat en dag på filmfestival med att se nya filmer från olika länder så förstärktes denna teori. Jag kunde tydligt se att tidsandan som vi just nu lever i destruktiv. Det gäller att äta eller ätas, typ något av ett slags sofistikerad djungelns lag som präglar vår tid. Tyvärr har jag ingen patentlösning på hur vi skall vända den här trenden till en mera positiv och förhoppningsfull tillvaro. Kunskap och information i all ära. Men visdom och sunt förnuft samt respekt för andra och andras egendom skulle kanske kunna vara en god start. Det låter kanske omodernt? Men det kanske är det omoderna som är modernt idag? "Det är ett mirakel att nyfikenheten kan överleva dagens utbildning." Citatet av Albert Einstein är veckans slutord!

P.P