……………..är det vanliga meddelandet vi möts av i Telia-telefoner. Vi skickas runt med ett antal intryck – av siffror och symboler. Detta är en helt logisk bild av vårt samhälle. Det finns stjärnor och fyrkanter som vi möts av inom olika sektioner och i olika sammanhang. Telia borde tagit patent på denna kategorisering av populationen. Nu är fritt för någon reklamfirma att nappa på detta samband. Symbolerna stjärna och fyrkant är otidsenliga. Annars är timglaset en rätt så begriplig bild av tidens gång. Sanden rinner ganska långsamt i början av livet men mot slutet så går det med en rasande hastighet. Det är nog så att när vårt liv är på väg att rinna ut i sanden, eller för att uttrycka det mera konkret. I livets slutskede är det så mycket som många människor vill få gjort men hinner inte riktigt med detta. Vi lever nog hela vårt liv i tidsnöd. När vi har tiden för att göra allt som vi vill göra så vill vi inte göra det. Och sedan när vi inte har tiden att göra alla ogjorda möten och saker, då har vi inte kraft och energi till att göra detta.

Visdomsord - helt klart präglas vi regelbundet av detta budskap. Men ordet visdom förekommer inte alls lika aktivt längre i våra ordböcker. Det har ersatts av kunskap och erfarenhet, starka ord men ändå något helt annat än visdom. Vi blir inte visare av att moderna klockor inte har några visare. Digitala siffror markerar tidens gång och ersätter visarna. Givetvis blir detta ett annat sätt att se tiden an. Som jag påtalat tidigare så går inte tiden, den kommer! Med tidens gång får vi hela tiden även se resultatet av uppfinningar, av typ nya farmakologiska sensationer för att hålla människobarnen vid god vigör. Givetvis innebär varje kemisk tillsats som inte är en naturlig ingrediens i människosläktets ursprungsuppsättning någon typ av risk. Biverkningarnas rapport kommer inte förrän en medicin har varit i bruk en tid. Detta faktum parat med att det är svårt att stå emot det som tidningarna hafver sagt. Massmedia förstår inte alls sitt ansvar med att skriva upp vissa produkter och ting i sin iver för att sälja sin produkt. I sin fåfänga är jag övertygad om att människan är beredd att äta sin egen avföring bara någon reklamnisse parar ihop sig med rätt forskare för att kränga oss på något som kan verka nödvändigt! Det finns alltid någon som vinner på en produkt som kanske inte alltid är så nyttig! Forskningen är gränslös både vad gäller både utövare och innehåll. En aktuell rapport som jag snappat upp säger en del om vår tidsanda. Prestation och framgång anses vara potent! Allt fler drabbas av musarm, som sägs komma av för intensivt arbete vid datorn eller tunga maskiner. Men nu visar det sig att det kan vara för mycket sex som orsakar smärtan i handlederna. Enligt en brittisk undersökning sammanfaller ökningen av de som drabbas av musarm med en ökad användning av läkemedel som Viagra. Nu tror forskare att påfrestningarna på handlederna vid upprepade sexaktiviteter kan leda till smärtorna. ”Samlag kan förklara ökningen av karpaltunnelsyndromet de senaste åren, då man vid den mest utövade aktiviteten använder båda händerna på samma gång”, skriver forskaren doktor John Zenian i Medical Hypotheses, enligt The Sun. Jag ser att det finns en marknad för mig att lära ut en tejpningsteknik för riskgrupper i samhället för att klara handleden vid samlag.

Inte blir vi visare heller av det faktum att vi ger oss att försöka förringa Norge som nation och idrottsland på idrottsgalan. Jag är idrottsfantast men kan inte på något sätt hänge mig åt mer eller mindre klumpiga övernationalistiskt engagemang. Jag ser gärna att Norge får en sportslig revansch och vinner alla medaljer i den stundande olympiaden. Det är ju som vanligt våra så kallade experter inom sportjournalistiken som redan har tagit ut och hängt på alla medaljer på svenska atleters hals. Det är även sportjournalisterna som försöker hetsa upp nationer mot varandra som om detta skulle vara ett krigsspel på liv och död. Idrott och sport är glädje med samhörighet över gränserna och ingenting annat. Det vill säga om vi inte förgör dessa värderingar. Sverige är ett idrottsland, modellen i vår idrottsrörelse hyllas allt som oftast som den ger alla talanger möjlighet att komma fram i den här idrottsvärlden och konkurrera med större nationer. Vad beträffar arbetsinsatserna för övrigt när det gäller nationens humankapital så instämmer jag nog i detta citat som jag läste nyligen. Det är en finsk företagsledare och VD för ett storföretag som sa följande. ”Jag har aldrig sett tuffare tävlingsmänniskor än svenskar inom idrott, men utanför det spelar man en roll där alla ska tillhöra en kollektiv medelmåttighet.” Detta citat är intressant och värt att fundera på när vinterolympiaden står för dörren. Som vi så väl känner till så finns det inga genvägar till framgång. Även om man varit riktigt duktig och varit borta ett tag från scenen så måste man jobba hårt för att komma ikapp. Det kan illustreras tydligt med detta citat från konståkningens superstjärna som har gjort en imponerande comeback.  ”Jag har jobbat hårt, sex–sju timmar om dagen. Ibland mer. På isen, på golvet i gymmet med specialövningar”. säger Jevgenij Plusjenko. Behöver jag tillägga att han vann EM överklägset i sin comeback.

I våra pass har vi två rutor för kön. Male och female. Shemale är ett mellanting som stöter på i allt större omfattning i vår frigjorda värld. Freemale är ett nytt ord och uttryck som vi får vänja oss vid. Det är benämningen på framgångsrika singelkvinnor som satsar på karriären och inte vill ha någon man som partner. Email är idag den kanske vanligaste formen att hålla kontaktens med alla male. Mailday är som bekant en varning. Ett allvarligt varningstecken. Numera är det nästan varningsflagga på nyhetsrapporteringen. Det låter ibland som den är friserad redan från start. Radiojournalisten Folke Vaccin hörs när det gäller influensan. Metrologen Frost pekar på väderkartan. Backe är en het fotbollstränare och som namnet säger har svensk fotboll en backe att jobba sig uppför.

Avdelningen myter i vårt liv är oändligt. I alla branscher förekommer de mest skumma myter och vanföreställningar. I när vi har haft en vinter när det normalt sett skall vara vinter så har känt hur bistert det är när det är riktigt kallt. Vi har inympats i tron att kallt är olika kallt var vi befinner oss i landet. Men detta är fel – om vi skall lita på en lärd inom detta område. Metrologen är en lurig är något som vi lärt oss i en visa. Även många metrologer har köpt denna myt, så visan har mera rätt än hypotesen. ”Att 5 minus känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktighet är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den. Den lilla mängd vattenånga som finns i luften vid låga temperaturer påverkar inte luftens värmeledningsförmåga”, säger meteorologen Pär Holmgren. Den troliga förklaringen till ”väderfenomenet” är i stället att norrlänningarna är mer vana vid kyla än invånarna i söder. ”Det är dels en psykologisk faktor, man kan vänja sig mentalt om man är ute mycket i kylan. Sen klär sig norrlänningarna varmare eftersom de av erfarenhet vet att kylan är obehaglig”, säger Holmgren. "Dumheten överlever alltid. Den är, så att säga, för dum för att dö."  Aksel Sandemose är såsom namnet säger en norrman . Så för att hyfsa till det fjantiga påhoppet på Norge i idrottsgalan är denna vecka slutord!

P.P