…….. är givetvis periodvis överdriven i vissa kretsar. Men för ett antal är den allt och litet till. Fotboll och religion har en hel del gemensamt. Magnus Engstrand har skrivit en intressant bok med denna titel. En överraskande underhållande och bildande bok. Förmodligen något av det bästa i fotbollsväg som gjorts av en ”Gaisare” i modern tid. Fotboll väcker känslor, både på och bredvid planen. Boken spänner över ett vitt fält och berör det mesta som finns i fotbollens historia samt nutid ur ett otal intressanta perspektiv. Det enda som boken egentligen inte ger sig in på är att försöka förklara huliganismen. Som bekant är alla rekord till för att slås på alla plan, det gäller förstås även dåligt uppträdande. Årets rekord på publikbeteende har noterats av några stockholmsklubbar, där har publiken varit mera aktiv på fotbollsplanen än spelarna. Djurgårdens nya ordförande har visat pondus med att markera attityd från första början. ”All skit på läktarna ska bort, det är en viktigare fråga än arenafrågan”, säger Tommy Jacobsson till Sportbladet. Kloka ord som jag hoppas höra från många flera ansvariga i framtiden. Raymond Thomas är en som har beskrivit sport och idrott utifrån ett historiskt perspektiv. Han anser att om vi studerar spelets utveckling får vi även en bild av samhällets prägel. Vad är det hos fotbollsspelarna som kan fascinera åskådarna? Sociologen Howard L Nixon menar att de som är samhällets sporthjältar är indikationer på vilka dominerande värderingar som präglar ett samhälle! Varje fotbollsklubb kan i sin tur beskrivas som en subkultur med skilda former av hjältar som beundras mer än andra. Det innebär att varje roll och position i en idrottsförening bildar någon slags norm och förebild för samhällets övriga aktörer. Det är alltså inte bara spelare, ledare på bänken utan helt klart även supporters och styrelse som har ett stort ansvar.

För att göra vår mänskliga historia kort så kan man säga att Europas länder har upptäckt och plundrat Afrika, Sydamerika och Asien sedan lång tid tillbaka. Alla rikedomarna har strömmat till Europa. Miljoner människor har blivit tillfångatagna som slavar och bidragit till Europas välfärd. Nu ser vi nästa fas på den här modellen av ”godsägarfasoner”. Tusentals av unga äregiriga och fattiga pojkar från enkla förhållanden i Sydamerika och Afrika hämtas till Europeiska fotbollslag.  Det är en slags mäklarmarknad som inte alltid är helt sund för den ”lilla människan” som blir en slags investering. Givetvis drömmer alla dessa unga män om att lyckas med sitt fotbollande och kunna få ära och berömmelse, samt den rikedom som medföljer. Men det är förstås enbart en minoritet som kommer ända fram till toppen. Många extrema talanger blir ett människoöde som får vi aldrig veta vad det blev av sedan. Vad är det som gör att en del lyckas bättre än andra? En hel är alltid mer än tio tiondelar. Vissa har det – alltså det kittet som får ihop delarna till en fungerande helhet! En anledning är förmodligen att det är precis likadant med fotbollskonster som med allt annat här i världen. Den som arbetar hårdast är den som lyckas bäst. Det krävs 10 000 timmars träning innan man kan betrakta sig som kompetent inom ett område. Genvägar blir oftast senvägar. Den uruguayanske författaren Eduardo Galeano skriver följande. ”Det är ett misstag att tro att den för alla synliga fysiken och snabbheten och styrkan avgör effektiviteten hos en fotbollsspelare, liksom det är ett misstag att tro att intelligenstester har någonting med talang att göra eller att det finns något samband mellan storleken på en penis och den sexuella njutningen. Bra fotbollsspelare behöver inte alls vara tianer skulpterade av Michelangelo. Inom fotbollen är skicklighet mera avgörande än atletlook, och ofta består denna skicklighet i att göra en dygd av sina begränsningar.”

Ett nytt kalenderår är i sin linda.  Och då är det dags att summera fjolårets fram- och motgångar. Om jag börjar med Syrianska IF som jag följt ganska nära under några års tid. Laget gjorde vad som förväntades av en nykomling. Det var upp och ner! Det fanns några riktiga toppinsatser och några mindre lyckade matcher. Man kunde i princip vinna över samtliga motståndarlag men också förlora mot alla! Men laget hängde kvar i sin serie och jag tyckte mig kunna se att mister Edmund Lutej som headcoach lyckades med att utveckla så gott som samtliga spelare, både individuellt och som lagspelare. Så som helhet tycker jag man skall vara nöjda. Publiksiffran föreningens bästa någonsin under en tid när så gott som alla andra lag tappade åskådare. Och det faktum att man klarade nytt kontrakt i den högsta nationella serien som man deltagit i för första gången. Det finns toppar i spelartruppen som säkert kommer att spela högre upp i seriesystemet någon gång i framtiden. Nu gäller det för föreningen att ta ett steg i taget. Åker man hiss upp så kommer man ofta ner med hissfart också! Offentlig värdering av individuella prestationer avstår jag från, det finns det tillräckligt många andra som ägnar sig åt den typen av granskning.

Några händelser skall jag i alla fall plocka fram från fotbollssäsongen som nyss har begravts i snön. Det som göms i snö kommer som bekant fram vid tö. Vinnare och förlorare är kanske det som vi kommer ihåg av ett idrottsår. Allt det andra som faktiskt många gånger har varit både kul och underhållande glöms snart bort. Danmark i till VM. Ännu ett förlorat år för svensk klubbfotboll eftersom Göteborg inte får chansen i mästarcupen! Umeås tid över som damfotbollens etta. Västmanland manifesterar sig som landets U-län i fotboll! Minnet är kort men intensivt, det märker vi omedelbart när vi skall försöka summera ett år eller ett decennium. För att lättare både komma ihåg och glömma så har vi våra dagböcker. Adventskalendrarna har det lättare med sina luckor, dessa luckor kan öppnas och ge ljus åt frågetecken. Annat är med luckorna som finns i både minne och andra funktioner hos en del av oss människor. Här tycker jag mig se en direktlänk till bloggarvärlden. Där kan man verkligen tala om att det redan hörs på namnet, att en eftertanke är sent ute! ”Lögnens bröd smakar gott, men sedan blir munnen full av grus.” Ordspråksbokens citat tillägnar jag de personer i diverse branscher som förefaller vara i en sits där man kan hitta på vad som helst eftersom man har en blogg. Det finns exempel på firade bloggstjärnor som vid nedsläckning av sin blogg bekänner att allt som skrivits har varit lögn! Jag antar att ett skäl kan vara att uppgradera sin egen betydelse! Det finns ju ingen som helst möjlighet för någon att bemöta en bloggares åsikter. De är och förblir sanningen, eftersom man äger den helt och fullt och kan i princip skriva folk på näsan om vilken åsikt som själv man önskar. För ofta är det med människors bloggsidor som denna femetta till citat av Mark Twain! ”Människor liknar pianon: de ger ifrån sig den ton man slår an.” Det är frågan om man måste äga sanningen, som trots allt alltid är ett provisorium. Och man nu tror sig äga sanningen, måste man slå den i skallen på folk. Det är nog en frågeställning som vissa borde ställa sig oftare.

Människor har i alla tider sökt efter ett språk genom vilket de kan tolka varandra. Ofta talar man förbi varandra vilket resulterar i feltolkningar och oförmåga att se andras meningsfullhet, värden och syften. En del antyder att fotboll med sin globala omfattning skulle kunna bli ett sådant språk. Ett redskap och instrument för humanismen i världen? Den frågan får vi vänta på ett svar ytterligare någon tid. Det kommer i alla fall inte att vara möjligt så länge det finns fotbollsmänniskor som herr ordförande i VSK Fotboll SK, Anders Carlsson. Eftersom det är människor som bygger relationer och det är som bekant dessa relationer med en ömsesidig förståelse som gör många omöjligheter möjliga! Efter att Carlsson ägnat en del sin säkert mycket dyrbara tid åt att försöka utreda hur verksamheten sköts i sportsligt framgångsrika invandrarföreningar i Svenska seriesystemet, så gick han under sommaren ut med skarpa anklagelser mot flera av dessa. ”Ekonomisk doping och fusk” var budskapet från Carlsson. Däremot förefaller hans intresse inte vara särskilt angeläget när det handlar om en genuin och ”helyllessvensk” idrottsförening på toppnivå som bevisligen har haft svarta pengar i sin verksamhet! Det tyder ju enbart på att syftet med sommarens hätska utsagor var riktade mot annan etisk bakgrund! Förmodligen är det så att fotbollslagen som har grundats av människor från andra kulturer har inspirerat gamla traditionella föreningar till ett nytänkande. Det gäller att försöka ta upp konkurrens på liknande sätt. Värme, engagemang och mångfald. Rädsla är en klart sämre drivkraft än kärlek, anser jag i alla fall. Fotbollen i Västerås skall nu utmana Göteborg, Borås, Södertälje och andra orter med ett eget framgångsrecept. Det förefaller vara ett nygammalt förslag i nytt omslagspapper som presenterades av en styrelse vid en presskonferens. ”VSK Fotboll ska vara en av Sveriges ledande fotbollsklubbar”, är visionen. Affärsidén är följande: ”Västeråsarna ska ställa upp på vår vision och våra mål.” Det skall bli spännande att se om detta blir ett återtåg som lyckas. ”Det sällsyntaste av allt är föreningen av förnuft och hänförelse." Voltaire är upphovsman till detta citat som är otidsenligt och passar väl för olika typer av visioner. Nu finns det fortfarande en stimulerande konkurrens i Västerås från både Syrianska i samma serie och Skiljebo som är på väg upp till samma ankdamm. Det gäller att som en duktig trädgårdsmästare se vilka plantor man har och försöka vattna och gödsla på ett klokt sätt. Här har små föreningar med starkt socialt, lokalt och personligt engagemang visat sig lyckas bra. ”Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar.” Citatet av Douglas Jerrold är en modell som kan fungera som en god grund att bygga på. Syrianska har många anhängare som är beredda att vattna och vårda den egna täppan såsom sin kolonilott. Det är en klar plusvariant i konkurrensen.  

Mångkulturellt är numera inte bara om, nu är det totalt! Så har det slutligen hänt, det som enbart varit en tidsfråga. En Premier League-match har spelats utan en enda engelsk spelare i någon av lagens startelvor. När Portsmouth tog emot Arsenal i den 30:e december 2009 fanns spelare från 15 olika länder på planen - men ingen var från England. Läs och begrunda startelvorna:

Portsmouths startelva:
Asmir Begovic, Bosnien
Steve Finnan, Irland
Younes Kaboul, Frankrike
Tal Ben-Haim, Israel
Hermann Hreidarsson, Island
Hassan Yebda, Algeriet
Aaron Mokoena, Sydafrika
Richard Hughes, Skottland
Nadir Belhadj, Algeriet
Kevin-Prince Boateng, Tyskland
Frederic Piquionne, Frankrike

Arsenals startelva:
Manuel Almunia, Spanien
Bacary Sagna, Frankrike
William Gallas, Frankrike
Thomas Vermaelen, Belgien
Armand Traoré, Frankrike
Aaron Ramsey, Wales
Alexandre Song, Kamerun
Abou Diaby, Frankrike
Samir Nasri, Frankrike
Eduardo, Kroatien
Andrej Arsjavin, Ryssland

Ett klassiskt citat av Konfucius känns passande för att slutligen summera 2009 års fotboll. Speciellt för att det är så obegripligt för mig att de flesta skott som lämnar en fotbollssko missar målramen. Och detta trots en oändlig mängd timmar av träning bakom varje försök! ”Skjut aldrig myggor med kanon.” Att göra listor är alltid populärt. Vill man lära sig om att göra listor om allt i sitt liv då är det en god idé att läsa Erlend Loes boken Naiv Super! Jag nöjer mig med en mycket reducerad lista på fotbollsprestationer globalt och lokalt 2009!

Årets spelare i världen: Leo Messis fotbollskonst och spel är som poesi. Utan konkurrens som världsetta. Har allt och behöver säkert inget extrapris från oss mindre bemedlade mer än uppskattning!

Årets mest betydelsefulla spelare i Västerås är 2: David Flink som är lagkapten i Skiljebo SK. Laget förlorar mycket få poäng när Flink finns på banan. Sami Hanna lagkaptenen i Syrianska som visade attityd när det behövdes och höjde laget till att klara kontraktet och målsättningen. Jag kan inte se någon som varit så extremt lysande denna säsong. Detta är alltså inte bästa spelare utan den mest betydelsefulla för sitt lag jag utsett.

Årets målgörare: Menhal Muqdisi överraskade igen med att göra 12 mål första säsongen i division ett. Får ett valfritt skrovmål tillagat av Aslan på 65:an som jag bjussar på!

Årets Lag: Bäckby IF som lyckades vinna lokala fyran helt otippat bland många ”överkvalificerade” lag. Laget tippades att komma sist och åka ur serien av den alltid informativa sajten divfem – Där allt händer. Så kan det gå!

Årets supporter: Melek Dag som är Syrianska IF:s främsta supporter och skiftar färg efter lagets insatser! Blek som ett lakan i motgång och har alla solens färger i medgång! Han är en balansspelare som gjort att Gerger Fanz tagit ytterligare ett kliv framåt och visat kurage! 

Årets damspelare: BK 30:s lagkapten Julia Åström. Leder länets högsta rankade fotbollslag. Och visar ett moget och klokt agerande på/och bredvid planen trots en ringa ålder.  

Årets fotbollsskribent: Diljen Otlu, alias websajten Braxingen. Lever, äter och sover fotboll. Alltid med en touch av civilkurage och mycket sällan några övertramp eller andra klavertramp. Producerar mera lokal fotboll än en lokaltidningsredaktion tillsammans! Spelförslag och dobbleri struntar jag fullständigt i på hans sajt! Men känslan för språket och skrivkonsten tillsammans med analyserna är en rolig läsning. Får boken Fotboll och Religion av Magnus Engstrand för att finna ännu mera motivation och infallsvinklar för sitt skrivande!

Västerås är i dagläget en stad med många lag i leken. Alla typer av boll- och lagsport finns på agendan. Bäst lyckas faktiskt ett bowlinglag år efter år. Övriga har kommit in i ett beteende som liknar en halvdan variant av beteckningen för adressen till en hemsida – eller slagsida. Alla dubbel WWW har bytts mot enbart enkla VVV. Som det ser ut i tabeller och på slutresultat så förefaller det om som att lagen är nöjda med hälften, alltså enkelt V. Gör nästan allt som är möjligt för att slippa full poäng. VVV är en förkortning som styr upp vår lokala lagidrott. Våga Vägra Vinna är mottot. Vis Vass Vacker är en annan förkortning som vinner allt färre anhängare.

År 2010 hoppas jag att Spanien eller England vinner VM i Sydafrika! Att Jonny Rödlund åter får vinna tvåan, denna gång med Skiljebo SK. Trots att Skiljebo har tappat sin turbomotor med att Henrik Jannborg nu spelar för ett skandinaviskt amatörlag i Bangkok! Att Tillberga lyckas med sin satsning och vinner fyran borde inte vara någon större överraskning. Att Västmanlandslagen från ettan till trean för övrigt lyckas hänga kvar kanske är ett önsketänkande! Att GIF:s unga flicklag tar steget upp i ettan! I väntan på nya bollar i luften så avslutar jag fotbollsåret med en dikt av författaren Bengt Berg som kommer från en riktig fotbollsmetropol. Torsby som numera inte bara fostrat Svennis utan även målgöraren Marcus Berg. Känn fotbollens själ och vibrationerna från mygg, knott och träbänkar vid skogskanten på en kritad klassisk gräsplan med äkta gräs i denna dikt! ”Man kan bygga en tron av bajonetter men man kan inte sitta länge på den.” Boris Jeltsin är mannen bakom dessa visdomsord. Och han om någon visste så väl vad det handlade om. Blanda Bergs fotbollsfilosofi med en portion av Jeltsins tänkvärdhet så kanske vi kan se början på något nytt som lyfter verksamheten såsom vi sett backarna lyfta långbollar under årens lopp! Högt, långt och med en kontinuitet!

 "tung fotboll i skymningen

mjärdens duns i vattnet

under insjöytan

dit inga skurar når

 ett ynka regn, stort nog

att rymmas på klädstreckets kalsongrad"

P.P