…..detta är en anledning till att ingen riktigt vill engagera sig i denna viktiga fråga. Vi människor är betydligt mera intresserade av sådant som glänser och glamour. Konsekvenserna i vår övergödning av jorden rapporteras från allt flera håll. En sådan rapport är att fåren krymper på den vindpinade skotska ön Hirta. Klimatförändringen anses vara största orsaken. Den leder till med milda vintrar och en längre grässäsong. Men i den nyhetstorka som råder trots rekordmängder av regn över oss så har i alla fall en sophög kommit fram på agendan. Miljontals liter av kiss och bajs sprids ut av båtägare längs svenska kuster varje sommar. Nu vill regeringen förbjuda toalettömning till havs. Det förefaller både logiskt och nödvändigt. Även om nöden kan bli stor ombord så får man inte skita i konsekvenserna av detta faktum som förefaller blivit en praxis bland båtfolket. Enligt en studie från Göteborgs universitet släpps det ut 2,1 miljoner liter toalettavfall. Det bidrar till även till övergödning och algblomning. Det finns andra som både lever i vattnet på vattnet. Simmarna är en sådan grupp. Simma lugnt som i fablernas värld - det är ingenting som är gångbart inom sporten. Simningen är en sport som ständigt håller de nya rekorden flytande. Varje mästerskap slås det nya rekord. Vattnet har blivit tunnare och tunnare och baddräkterna har blivit snabbare och snabbare. Det är en hisnande tanke att tänka sig samma utveckling i andra sporter och idrottsgrenar. Då hade vi givetvis haft någon som hoppat över två och femtio i höjd och någon annan som kastat kulan längre än långt. Men nu är det som det är. Var sport och varje gren har sin tjusning och sina anhängare. För mig förefaller sportens utveckling gå i en riktning som påminner om detta citat av Mahatma Gandhi. "Lär som om du skulle leva för evigt. Lev som om du skulle dö i morgon." Världens äldsta man är död. Henry Allingham blev 113 år. Han var den sista veteranen från Första världskriget. Han brukade skoja om vad som kan bidragit till att skänka honom så många aktiva år i livet med följande ord ”cigaretter, whisky och vilda, vilda kvinnor.”

Anders Borg (mannen som styr och ställer i Sverige idag) rosar facket och risar näringslivet. I Almedalen berömde han fackförbundet och sågade Svenskt Näringslivs agerande i den rådande ekonomiska krisen. Det är en smartness som knäcker motståndarna. Det nya arbetarpartiet har snart lyckats med att stjäla alla andras åsikter och idéer och plantera i sin egen ideologi. Eller som Borg säger i sitt tal: ”Ideologerna borde skruva ned sina megafoner”. Han har givetvis rätt i detta, nu finns ingenting kvar att agitera för och om. Alla konkurrenters goda visioner och ideologier har redan dammsugits upp och kommit ut som ett nytänkande från ett diametralt motsatt håll. Ibland har man nog resonerat som det latinska ordspråket för att få ihop det hela för att verka trovärdigt. "Det finns mediciner som är värre än sjukdomar."

Trots arbetslinjen så är inte alls arbetsamma i vår kultur för närvarande. Läser vi rapporter från andra länder om vilka arbetsinsatser som görs i både skola och inom arbete så blir detta ännu mera uppenbart. Enligt en rapport så går skolbarn i USA och västvärlden 160 dagar per år i skolan. I Sydkorea är siffran 220 dagar per år och i Japan 243 skoldagar per år. Det är kanske inte så svårt att räkna ut att de här barnen som arbetar mycket mer och hårdare blir mycket bättre i matematik till exempel. ”Svenskar har ibland en överdriven oro för att arbetslivet ska inkräkta på det vanliga ”livet”. För mig är arbete en viktig del av livet.” Citatet är av Nicklas Storåkers, vd Avanza, till DI. Jag anser att detta är ovanligt klok reflektion i dagens samhälle. Humlorna anses vara trädgårdens viktigaste pollinerare. Att ha humlor som trivs med sin tillvaro kan vara guld värt för en trädgårdsägare. En humla blir aldrig miljonär. Här handlar det om ett arbete som är oavlönat precis som det som utförs av myror och bin. Nu har våra nyvalda miljonärer installerat sig i EU-parlamentet. Ett passande citat i detta sammanhang kan vara det här från Amelia Andersdotter som är en modern ung samtidsmänniska. Denna 21-åring som är piratpartist får Sveriges nittonde mandat i Bryssel om Lissabonfördraget går igenom. ”Piratpartiet är emot Lissabonfördraget. Men nu är jag för.”

Vi kan börja med att titta på våra gamla klassfoton. Psykologiforskare på DePauwuniversitetet i Indiana har analyserat över 700 ansiktsuttryck på elever på skolkataloger och jämfört dessa med personernas civilstånd som vuxna. Hos de som ser sura ut på klassfotot är det upp till tre gånger större skilsmässofrekvens än hos de som såg glada ut. På individnivå förefaller detta vara en ganska enkel åtgärd till förändring. Det krävs förmodligen mera än ett leende för att nå samhällsförändringar. Helt klart kan vi förändra tillvaron och världen. En förutsättning är dock att egoismen precis som många andra ismer behöver ersättas med annan värdegrund. Typ det gamla mottot ”allt mitt är ditt” får en mera central roll än det dagsaktuella ”allt ditt är mitt”. Veckans slutord är ett citat av Charles Dickens och alltid aktuellt. "Ingen är onyttig här i världen, som lättar livets börda för en annan."

P.P