…….i alla fall allt som oftast, eller nästan alltid. Det är givetvis inte bara människor som lever i ett konkurrenssamhälle. Djur och växter använder sig av allehanda knep för att attrahera. Alla medel anses tillåtna i denna värld när det gäller att finna en villig partner. Vissa kvalitéer ger en fördel i konkurrensen och gynnas därmed. Det kan handla egenskaper som storlek, doft, invecklade parningsritualer eller intensivt bevakande. List anses vara en extremt använder faktor när inte storleken räcker till. Detta är ju som bekant något som förekommer även hos människorna. En liten god man kan slå en stor god man i boxning med att vara smartare. En betydande och spännande kunskap om växters och djurs konkurrens när det gäller att lyckas med att föra sina gener vidare finns på växtekologiska avdelningen på Lunds universitet. Jag fann en mängd spännande information i en artikel skriven i GP av Marie Skoglund den 31:a maj. Konklusionen av denna intressanta artikel är att det är snabbheten som firar triumfer i blommornas kärleksliv. Vissa växter har utvecklat särskilda trix för att hinna först, visar det sig i ny forskning. Jag kan se paralleller med människans tävlande i sprinterlöpning. Nu är det nog en viss skillnad, för att hos växterna handlar det om naturlig doping medan människan tar till onaturliga metoder för att vinna. Sex är en påtaglig del av människors liv. Det är fundamentalt och ett av människans primära behov. Det är oftast startskottet i livet för de flesta varelser. Nu har regeringens utredare kommit till slutsatsen att sex- och samlevnadsämnet bör prioriteras i skolan och de svenska lärarna behöver mera utbildning. Bara sex procent av lärarstudenterna får utbildning i sex och samlevnad visar en kartläggning som RFSU har gjort. Sex är ett ämne som aldrig slutar att hitta nya författare och desto flera läsare. George Burns är en som satt orden på pränt. ”Det är svårt för mig att vänja mig vid dessa nya tider. Jag kan komma ihåg när luften fortfarande var ren och sex någonting smutsigt.”

Att ta en meningsfull paus. Det är en viktig del av att ha en ledighet från sitt dagliga arbete för de flesta av oss. Att göra andra saken. Att bryta rutiner. Semesterledighet som är så botskämda med i vårt samhälle är egentligen bara en hundra år gammal uppfinning. Då började arbetarna i det här distriktet, som normalt kroppsarbetade cirka 70 – 80 timmar i veckan, att få fyra semesterdagar. Det skulle vara något dagens medborgare, de är förmodligen en klar majoritet som värderar icke arbetstid som den mest värdefulla tiden i sin tillvaro. Det är alltid bra och framförallt nu i värmen är det bra att finna en kall källa och doppa fötterna. Det har nämligen visat sig i flera oberoende studier att stå i isvatten med fötterna aktiverar det bruna fettet i kroppen. Detta fett är vanligare hos yngre och smalare människor samt även vanligare hos kvinnor än män. Nyfödda barn har detta bruna fett som skydd mot kyla. Nu har det alltså visat sig att det finns kvar även i en fullvuxen individs kroppar och kan aktiveras med kalla fötter! Det kanske kan kallas för fotoceller? Eller kanske cellstoff när det handlar om en sådan fängslande forskning? Kalla fötter som ledde till denna fotnot i nonsensvetande är kanske en variant av det som Jan Hannerz har skrivit som en definition på en lärare. ”Lärare är en person som i stället frö att lära eleverna att ställa morgondagens frågor, lär dem gårdagens svar.”

Sommaren är också en tid när många är på örat, eller dragna som man också brukar benämna det tillstånd när ruset har ockuperat en stor del av hjärnans funktion. Öronen har börjat dra åt sig allt flera forskare. Vi vet idag att människors öronvax kan vara fuktigt eller torrt. Vilken typ man har anses bero på en gen på kromosom 16. Det fuktiga öronvaxet är brunt och klibbigt och finns ofta hos vita och nordamerikaner av afrikanskt ursprung. Torrt öronvax är grått och hårt och är vanligare hos asiater och nordamerikanska indianer. Det torra vaxet förekommer även bland östeuropéer, sydafrikaner och människor från Mellanöstern. Antropologerna avgör folkslagens ursprung bland annat utifrån öronvax. Det förefaller som en människa har samma typ av öronvax i båda öronen. Däremot har öronen andra olikheter. Italienska forskare har kommit fram att människor är bättre på att bearbeta information om begäran kommer in i höger öra. I undersökningen har man jämfört resultaten från tre olika studier, uppger BBC. Forskare tror att det beror på att vänstra sidan av hjärnan, som är bättre på att bearbeta begäran, behandlar uppgifter som kommer i det högra örat. De här färska forskningsresultaten presenteras i tidskriften Naturwissenschaften. Slutsatsen blev i alla fall följande:: Om du talar in din begäran i högra örat skickas dina ord till en medgörligare del av hjärnan. Professor Sophie Scott, vid institutet för kognitiv neuroforskning vid University College i London förklarar att de flesta människor bearbetar tal och språk med den vänstra hjärnhalvan. ”Den högra sidan av hjärnan är mer engagerad i saker som tolkar känslor och det är därför vi får sådana resultat”, säger hon till BBC. ”Vi kan också se en sådan här tendens när människor använder telefonen. För de flesta förefaller det naturligt att hålla den till sitt högra öra.”

Konkurrens inom vårdens hierarki är inte helt enkel. Alla teorier vinner inte öra för sin slagstyrka. De så kallade civiliserade västnationerna förefaller ha liknande medicinsk grundsyn när det gäller medicinanvändning. Det är betydligt enklare, och eftersom det finns starka företag med ekonomiska muskler bakom så finns det klart mera underbyggd forskning som leder till det farmakologiska alternativet när det gäller terapi för smärta och eller bara ont. ”Felanvändning av mediciner dödar varje år ungefär 500 finländare. Det är nästan lika många som årligen dör av alkoholförgiftning.” Överläkare Antti Holopainen tror att orsaken är den ökade användningen av medicin. Han anser att mediciner är Finlands värsta drogproblem. Han tillägger att tröskeln för massage, gymnastik eller fysioterapi verkar vara högre än ett läkarrecept. Holopainen säger att mediciner är en snabb lösning på problem, men på samma gång kan de orsaka nya problem. Michael Jacksons plötsliga dödsfall har gett upphov till en mängd spekulationer och aktualiserar denna debatt. Vi får nog räkna med att detta ämne kommer att diskuteras under en evinnerlig tid.  Jag tycker att det var tragiskt att Jackson inte fick avsluta med sin sista turné och bli hyllad för det som han var bäst på. Enligt en del förståsigpåare så ska det oerhört mycket till för att en renlevnadsmänniska som Michael tidigare var ska börja ta medicin. Ingen människa gör det för skoj skull. Det finns en anledning till medicin intaget och då görs det för att de överhuvudtaget ska kunna vara med. Enligt olika källor på internet så blir det allt mer sannolikt att det var drogerna som tog Michael Jacksons liv. Michael Jackson fick regelbundet injektioner med opiaten Demerol av sin läkare. Själv ska han ha kallat injektionerna för sin ”health tonic”, enligt sajten tmz.com. Jackson fick sin sista injektion Demerol 11.30 dagen han dog. Inom en timme fick han hjärtstillestånd. Nu ska polisen förhöra hans privata läkare, Conrad Murray, som kan ha varit den som administrerade drogen och den sista som såg Jackson i livet. Familjen har vid upprepade tillfällen försökt få Michael Jackson att söka hjälp för sitt läkemedelsmissbruk. Familjens vän och advokat Brian Oxman säger till The Sun: ”Jag har varit väldigt kritisk mot de smärtstillande medicinerna.” Michael Jackson ska också ha kallat vin för "Jesus juice" enligt sajten tmz.com. den heliga skiten, och den lates gymnastik. Kärt barn har många namn som man brukar säga apropå vinet. Napoleon Bonaparte tyckte på sin tid till om champagne. ”Efter en seger förtjänar du det; efter en förlust behöver du det.!

Apropå Jackson berömda näsa så kan det mycket väl varit den som Lise Myhre tänkte på när hon skrev dessa ord. ”Skillnaden mellan att rynka på näsan eller pannan är ungefär en centimeter.” Tänk på detta korta avstånd när ni släpper av en rökare. Det tar nämligen bara sju sekunder för nikotinet i cigarett att nå upp till hjärnan. Och när väl kontakten är upprättad. Ja, då är hjärnan nöjd och nikotinbegäret tillfredsställt. Men människobarnet röker upp sin Blend för att tillfredsställa någonting inom sig – själen eller vad det nu kan vara? Och om det okända inom oss är det många som skaldat. Bland annat Verner Aspenström. Därför är det lämpligt att runda av veckans betraktelse med ord av Aspenström. ”Det vi kallar själen är bara en vandrande solfläck under träden, en uthuggning dit det snedställda ljuset når.”

P.P