………är givetvis en flint i alla fall. Det går inte att dölja detta faktum med alla toupéer eller allt kräm i hela världen. En ordlös kommunikation räcker för att konstatera detta faktum. Normalt hinner vi säga max 200 ord i minuten samtidigt som vi tänker ca 1000 ord i minuten. Så det gäller att vakta sin tunga så att den inte slinter iväg. För det är en överhängande risk att tungan drabbas av ett mäktigt tungsinne när färska forskningsrön och trender studeras. Här är några aktuella rön. Kvinnor skadas av moderiktiga örhängen. De behöver plastikopereras för att få fason på örsnibbarna. Att fettsuga vaderna är en annan trend för att se snygg ut i smala, knähöga stövlar. Enligt The Times är det vanligt att kvinnor låter förkorta stortån för att få en perfekt båge på foten som får foten att passa i ett par Manolo Blahniks eller Jimmy Choo-skor. Mycket salt i kosten ger dig inte bara högt blodtryck utan även stela blodkärl, detta enligt en ny amerikansk studie. De finns ett samband mellan högt blodtryck och kärlens diameter, det vill säga hur ansträngda eller avslappnade de är. När blodkärlen slappnar av blir till exempel blodflödet större på grund av minskat motstånd, vilket i sin tur sänker blodtrycket. Forskarna tror att ett direkt saltintag kan påverka blodkärlens avslappningsförmåga via en okänd mekanism.

 

Man kan nog tappa både hakan och fattningen för alla märkliga forskningsrön som kommer fram ur människornas datorer efter att formaterats i en allt mer torktumlarliknande hjärna. Markerad och framträdande haka hos kvinnor har ofta att göra med ett högt testosteronvärde som också sägs öka den sexuella självsäkerheten. Det manliga könshormonet testosteron finns i olika mängd hos alla kvinnor. Enligt tidningen The Telegraph visar forskning att vuxna kvinnor med ett bredare och mer framstående käkparti är mer sexuellt aktiva än de med smalare haka. Undersökningen genomfördes av forskare från olika universitet i Nordamerika. En grupp unga kvinnor utfrågades om sina sexuella erfarenheter och fantasier. Sedan lät man män betygsätta kvinnorna i hur åtråvärda de var som seriös partner. Man kom då fram till att männen i allmänhet valde bort kvinnor med maskulina ansiktsdrag av rädsla för att bli bedragna, skriver The Telegraph. Forskningsresultatet tyder på att genom att se till en kvinnas ansiktsform kan man se om hon har anlag för att vara otrogen, och därigenom avgöra om hon skulle bli en bra seriös partner att dela livet med. En annan hårresande men dock inte vetenskapligt bevisad uppfattning är att männen har skalat sin hjässa och är idag i betydligt större utsträckning rena kalhyggen jämfört med för 25 år sedan. Samtidigt har kvinnorna fått betydligt mindre mängd könshår. Något snille har dragit slutsatsen att håravfallet hör ihop med klimatförändringar – att hår försvinner precis som regnskogar och annat växtlighet! Vetenskapsfältet filematologi är forskning om kyssande. Enligt forskaren Helen Fisher är en extremt stor del av hjärnan aktiv när vi kysser. Hon har även vissa belägg för att män gillar slabbigare kyssar än kvinnor. Nathaniel Hawthorne har säkert kommit nära en sanning med följande citat. ”Smekningar är lika nödvändiga för känslans liv som bladen för träden. Utan dem dör kärlekens rötter.”

 

Vägbuller kan ge hjärtinfarkt! Våra möjligheter och chanser till ohälsa och sjukdom förefaller idag vara obegränsade. Vägbulor är en annan företeelse som kan skapa irritation. Vilken diagnos det leder till återstår att se när forskningen har hunnit titta närmare på dessa bulor. En annan häpnadsväckande intressant studie visade att det finns ingen påvisbar sanning i påståendet att stora fötter skulle ha ett samband med en stor penis. Denna myt har i alla fall för stunden lagts på is. En annan studie har visat att det finns en ökad risk för prostatacancer hos män som onanerar mycket i åldern 20 till 40 år. Nu återstår att se om forskarna som hittat ett kemiskt fingeravtryck i urinen på män som har den aggressivaste formen av prostatacancer även kan förklara om det finns ett samband med självbefläckelsen? Genmanipulerade får kan producera människomjölk. Fyra grader är en bra temperatur för känsliga varor som kött och mejeriprodukter enligt Livsmedelsverkets råd. Grönt te är ett hett bantartips för att bränna fett. Det har visat sig bränna mera fett än kaffe på omfångsrika britter. En grekisk studie att artärerna vidgades av grönt te. En stilla undran är när det ramlar in en rapport på friidrottstemat om att damernas stav och herrarnas kula är ett objektivt mått på dopning. I alla fall om man bara betraktar fysionomin är det kanske på sin plats att tillägga. Allt är möjligt även i ett nästan folktomt land. För det är precis vad vi har i jämförelse med många andra länder. Glesbygd är Sveriges landsbygd idag. Det övergivna Sverige är idag ett faktum. På landets halva yta bor två procent av människorna. "Världen är en bok, och de som inte reser läser bara en sida." Detta är förstås ingen nyhet, citatet av Saint Augustine (354-430) har många årsringar.

 

Orostider råder på planeten Tellus. Hotbilderna finns konstant och varierar bara i omfattning. Hetast på agendan för tillfället är hur den övergödda delen av populationen skall kunna fortsätta i samma hjulspår med en överkonsumtion. Finanskris är ett ord på allas läppar. Alla som kan ser om sitt hus. När Kalifornien är på konkursens brant så föreslår något så kontroversiellt som högre skatt på golf. I konungariket Sverige vill skogsägaren Sveaskog omförhandla jakträttsupplåtelser. Jägarna demonstrerar, vad älgarna gör förtäljer inte historien. Detta i en tid när själva jordaxeln rubbas en halv kilometer. En långsam "tsunami" av en storlek som aldrig tidigare skådats dränker miljonstäder i Europa och Nordamerika. Det är scenariot i en ny forskningsrapport om västra Antarktis ofantliga istäcke kollapsar.

Det är inte så enkelt att isen smälter och havet stiger lika mycket över hela jorden, har geofysiker vid University of Toronto kommit fram till i beräkningar som publiceras i Science nyligen. Om det västra istäcket vid Sydpolen smälter kan det bli en så kraftig händelse att hela planeten gungar till enligt forskarnas beräkningar. Smältningen "kommer faktiskt att få jordens rotationsaxel att vridas ganska dramatiskt - ungefär 500 meter från nuvarande position om hela istäcket smälter", heter det i ett pressmeddelande från University of Toronto. När isens gravitationsverkan på det omgivande vattnet upphör gör det också att vattnet förflyttar sig bort från Sydpolen - till vårt tättbefolkade norra halvklot. Tidigare beräkningar gör gällande att vattennivåerna skulle kunna höjas med cirka fem meter. Men enligt Torontoforskarnas mer komplicerade modeller skulle höjningarna inte bli så jämnt fördelade. På vissa håll skulle det bli mindre, på andra håll mer. Det är dåliga nyheter för människotäta kuster i Nordamerika och västra Europa. "Det blir väldigt mycket vatten, särskilt vid tätbebyggda områden som Washington DC, New York City och Kalifornien", noterar geofysikern Jerry Mitrovica. Det studerade istäcket är inte i fara just nu, tidsskalan för detta katastrofala scenario är hundratals år. Men forskarna beskriver västra Antarktis hela jättelika ismassa som "till sin natur instabil". "Den kan vara benägen att kollapsa när världen blir varmare". Än så länge njuter vi av is och har fantastiska stunder på is, i alla fall vi som njuter av långfärdsskridskor som sysselsättning. Efter dessa prognoser och hypoteser från forskare inom skiftande områden så är det bara att sätta punkt för veckans ordfläta. Vad kan vara bättre som slutord än ett citat av Marcel Proust. "The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes."

 

P.P