……..och övrig mat som vi stoppar i oss är numera konstant omstridd. Man skulle kunna säga att det jäser bland konsumenterna. Matuppror startar på allt flera platser. Helmat, halvfabrikat, GI-kost, Atkinsdiet, stenålderskost eller ananasmetoden är frågan? Om det finns många olika förslag och idéer så betyder det givetvis att det inte finns något exakt facit. Mats-Eric Nilsson är en författare som skriver intressanta böcker om maten vi har på bordet. Hans senaste verk heter Äkta vara. Detta citat är hämtat direkt från Nilsson. ”Precis som alla vi andra är livsmedelsindustrin lat, dum och lite smått lögnaktig.” Paolo Roberto, exboxaren, är en annan som har fått smak på att maten kan vara en lika bra födkrok som en rak högerkrok. ”Man blir smal men dum i huvudet.” Säger han om GI-metoden. Jag är benägen att hålla med om denna övertro på glykokemiskt index som huvudsak. Tallriksmodellen är på väg tillbaka, om den nu någonsin varit ute ur bilden. Färg och allsidigt på tallriken, det är förmodligen som med jordens invånare – mångkulturellt och blandat är bäst. Maten är ofta i centrum, delvis för att den är central i vårt liv. Men det är inte den enda branschen som har lögnen som redskap."Det enda som gör oss till människor, och som knyter oss samman, är ordet."  Michel de Montaigne 1533-1592, är upphovsman till det kloka citatet som har flera år nacken än alla våra tänkares citat från idag kommer att få tillsammans i framtiden. Ett ord betyder inte idag vad det gjorde förr. Lurendrejeri och bluffande har säkert ökat generellt på ett svåruppskattat vis. Vem kan man lita på idag? Tveksamt om det finns någonting annat än det faktum att sanningen är ett provisorium. 

 

Vi är förstås mycket okunniga om bankernas sätt att hantera våra pengar. Det är rea på spenderbyxor till finansvalpar just nu. Man kan få en uppsättning med olika långa och korta byxben för en hundring. Pojkarna som lekt med sedelbuntarna och haft monopol som förebild letar efter nya lekplatser där man kan tälja guld. Givetvis blir det smärtsamt återvändande till vardagens ärtsoppa från tiden med gåslever och guldsked. Köpruschen är över, den följer Bushs mandatperiod. Goda råd är dyra! ”Försök att hitta ett alternativt beteende. När du känner dig frestad, göra någonting annat. Drick en kopp te eller städa.” Det här citatet kunde ha handlat om det nya livet för penningmäklare och andra skojare, men det gör det inte. Nej, det är Eva och Gunilla i Aftonbladets viktklubb som ger råd till andra som också vill skära ned och minska i omfattning. Att kreditbranschen behöver en trädgårdsmästare eller bildoktor är oomkullrunkeligt. ”Jag har aldrig sett något av denna storleksordningen. Men det kunde väl inte gå på något annat sätt. Om en familj lever över sina tillgångar så går det förr eller senare åt skogen och likadant om ett land håller på med den enorma kreditgivning vi har sett. Men på ett eller annat sätt måste ekonomierna sundas upp så det här är en ganska nyttig tillnyktring och ett behövligt reningsbad”, säger Ikea-grundaren Ingvar Kamprad.

 

Trettionio är den gyllene åldern – då anses hjärnan vara som skarpast. Och sedan vänder det och bara utför. Källa: Daily mail för denna intressanta nyhet om kapacitet. Förmodligen är inte bara en bottenlös förtvivlan som väntar på andra sidan om fyrtioårsstaketet. En del av oss är ju sent utvecklade och kanske inte når upp till den här nivån förrän ett antal år senare. Så det ligger säkert en hel del bakom Svenska Spels helsidesannonser med rubriken: ”Spelforskning avslöjar Ditt barn är tyvärr ingen Einstein.” Sedan handlar texten om det faktum att en omogen hjärna har svårare att bedöma risker. Allt som allt handlar det hela om att företaget (Svenska Spel) har åldersgräns på sina spel. Jag anser för min del att hjärnan inte är övermogen. Här borde företaget lägga ned en del av sina spel helt och hållet, för att det är helt klart ett antal personer som är gott och väl plus, arton som inte klarar av att hantera sitt spelande på en rimlig nivå. Drömmen om storkovan är oerhört bedräglig och lika svårfångad som en fis i rymden. Det är kanske bara här våra drömmar finns idag. För tyvärr ligger det en tydlig poäng i den nutidsorienterade Clas Erikssons citat. "Förr när samhället var nästan strömlöst fanns hos var och en, en dröm. Nu när det är nästan drömlöst, finns en jävla massa ström." Jag kan bara bidra med ett råd, med en mycket personlig design ,men inte unikt. Gå mot strömmen och plocka fram drömmen!

 

Pseudohjältarna börjar komma ut en efter en berätta hur de har det egentligen innanför pannbandet. Den senaste som beskriver vardagens små vedermödor i sin blogg är Carolina Gynning. ”Jag kan inte skapa, inte prata, inte tänka, bara vrida mig i min ångest. Den hugger i mitt bröst och snor all min energi.” Utan att känna personen mer än på löpsedel och några glimtar i förnedringsteve så förefaller det som en klok analys av en som lever som hon lär. Det tragiska är att vederbörande bärs fram som en förebild för det uppväxande släktet av en allt mer inkompetent, cynisk och penningkåt medial bransch. ”Att vara eller inte vara”. Det är den eviga frågan som William Shakespeare ställde redan på 1500-talet. Man kan nog säga att den frågan fortfarande inte är besvarad. Kanske ansåg filosofen Jean-Paul Sartre att frågan borde formateras till en annan tidsperiod och världsordning med denna omskrivning. "Being is. Being is in-itself. Being is what it is". Så är det alltså med det, och Being kan i hastigheten utläsas som Beijing.  Så varför inte ta en påtår och luta dig tillbaka och bara vara. Kaffe är en vara som det är svårt att undvara. Kaffe är även en produkt som många inte kan vara utan - utan att få abstinens. Och snart nog är det dags att tacka för kaffet för Bush och andra som hållit i ratten när världen kört i diket. Men här handlar det ju om pojkar som har både livrem, hängslen, flytväst och fallskärm med mera så de reder sig nog även utanför livet i neon. Det är en stor skillnad gentemot pseudostjärnorna eller såpbubblorna som blåses upp av media en tid. Efteråt väntar bara ångest, psykofarmaka och fortsatt förnedring.

 

Antalet varsel för uppsägningar har under oktober månad slagit alla rekord i omfattning. Vi får enligt tillförlitlig statistik gå tillbaka till 1993 för att finna någonting liknande i Sverige. Jag har hela tiden haft den uppfattningen att nuvarande statsministern går omkring med skygglappar och idkar någon slags tunnelseende. Detta måste nog revideras till dagens situation, och då blir det kanske varselljus som kommer vara tänt konstant på Rosenbad? Marianne Höök är en skarp skribent med ett hököga och uppmärksamma sinnen. Senaste tiden är det många tidningar och tyckare som har uppmärksammat henne i stor utsträckning. Senast läste jag om Höök på Bodil Malmstens tänkvärda hemsida. Här kommer ett lysande och tänkvärt citat från Höök som är superaktuellt i alla tider, kanske framförallt vid val. ”Det är också grava konstruktionsfel på människan. Hon tål inte att vara i maktställning. Varje form av maktinnehav, även det minsta, inbjuder till missbruk. Varje maktinnehavare, även den minsta, måste veta att han övervakas. Även den bästa. Detta är sorgligt, men bygger på gammal erfarenhet av människonaturen.”

"Jag citerar andra för att bättre kunna uttrycka mig själv." Michel de Montaigne får stå för veckans slutord. Om jag hade levt för femhundra år sedan hade jag kanske kommit fram till samma visdomsord, jag hoppas, tror och när drömmen om att så hade det varit.

 

P.P