……..är senaste rön som presenterats om vårt hjärta. Ny forskning visar att hjärtat har en egen intelligens, eget minne och styr många av kroppens funktioner – inte minst frisättningen av hormoner. Hjärtat mitt är alltså inte bara en enfaldig muskel som skall fungera som en cykeldynamo och hålla ångan uppe. En kort tupplur vid lunch minskar avsevärt risken att dö en förtida död i hjärtsjukdom. Det gäller speciellt unga och friska män visar en sex år lång grekisk studie. En 30-minuters siesta minst tre gånger i veckan förlänger livet avsevärt enligt experterna. De tror att det främst beror på att tuppluren hjälper vuxna att slappna av, att den minskar den allmänna stressnivån. Visst är det roligt när forskningen bekräftar det som så många spontant känner är överensstämmande med den egna erfarenheten. Studien har följt 23.681 män och kvinnor under väl kontrollerade former. Den omfattar alltså en stor population, är framåtblickande och begränsad till friska personer samtidigt som den noga har följt deras fysiska aktiviteter. Allt för att minska inflytandet av andra faktorer på resultatet. De män som arbetar och tar en tupplur minskar risken med 64 % att dö förtida i hjärtsjukdom. Befolkningen i övrigt med 34 % om de tar en tupplur till skillnad mot de som avstår. Forskarna framhåller att det är viktigt att inte minska den fysiska aktiviteten den övriga tiden på dygnet. I övrigt gör de en försiktig bedömning och konstaterar att "the thing we can say is that it's worth studying further". Det är många som inte längre vill avvakta ytterligare studier utan helt enkelt bara lyssnar av den s. k. "magkänslan". I England finns redan en speciell dag avsatt för att lyfta fram värdet av en tupplur som talande nog kallas för "Power Nap", eftersom det ökar koncentrationen och arbetsförmågan rent generellt ”Livet skulle vara omöjligt om man mindes. Allt består i att välja vad man bör undvika att komma ihåg.” Citatet är av Roger Martin du Gard, och kroppens minne är kanske viktigast att bevara.
”Det är inte jag, utan sångerna. Jag är bara budbärare, jag förmedlar sångerna.” Bob Dylans citat passar bra som övergång till nästa kapitel. Jag förmedlar bara en mindre rolig information. Medicinanvändning är nu på agendan. Flera olika synpunkter kommer fram i dagen. En undersökning i England visat att en del sprayar katten med sin astmamedicin. Många gör andra fel i hanteringen, blandar ihop vilket läkemedel som är till för vad, doserar fel och tar sina sömntabletter fel tid på dygnet. Men det sker märkliga ting även i världssamvetslandet Sverige. Lågutbildade äldre äter fler och omodernare mediciner än jämnåriga med bättre skolning, visar en ny svensk studie. Studien baseras på drygt 600 000 äldre svenskars läkemedelsordinationer och talar sitt tydliga språk - ju lägre utbildning patienterna har desto fler piller äter de, skriver Svenska Dagbladet. Det kommer inte som någon större överraskning för mig. Mänga människor litar alldeles för mycket på olika auktoriteter och ifrågasätter inte tillräckligt ofta och mycket. För mig är det oerhört förvånande att människor skickar dagens ros i sin lokaltidning när de genomgått en operation som har lyckats på sjukhuset. Givetvis skall vi inom vården ställas på motsvarande krav som en bilmekaniker, elektriker, målare eller vilken som helst yrkesgrupp. Men så är det inte alls, och detta är förmodligen en av anledningarna till att all vårdpersonal över samtliga yrkeskategorier inte utvecklas i sitt arbete. Folk har alldeles för små krav och förväntningar. Sannolikt så är det samma förhållanden för vårdpersonal själva. En undersökning i Norge har visat att den grupp som söker överlägset mest alternativ vård är vårdpersonal. Det är som ett slags underkännande till sin egen kunskap. Sen är det ju en annan femma att den mesta alternativa vården redan finns inom skolmedicinen som speciell genre. Forskare hävdar idag att även riktigt små bebisar snabbt kan avgöra vad folk går för. De vill hellre leka med den som är snäll.
”Jag kommer att vara försvunnen sedan länge innan någon smart person klurar ut vad som egentligen hände här inne i ovala rummet.” George W Bush har blivit allt mer underhållande med sina självanalytiska kommentarer mot i slutklämmen på regerandet. Tyvärr är det svårare för Reinfeldt och hans regering att glida undan så enkelt. Här hjälper nog inte att det finns ett gammalt smeknamn som ”tvålen” sedan ungdomens hårglänsande dagar under korgen på basketplanen. Förmodligen blir det korgen i nästa val. Att komma med så klantiga påstående som en av alliansens filurer gjorde i veckan när budgeten presterades, det håller inte. En tomte får jag kalla Lennart från KD som frankt hävdade att pensionärerna minsann inte behövde någon lägre skatt. Motivering var en stilpoäng i den högre skolan. De betalade ju mindre skatt när de var yrkesverksamma så därför behöver de inte kompenseras med lägre skatt idag. ”Livet är uppdelat i det hemska och det eländiga.” Woody Allens ord kan skänka en viss förståelse till de pensionärer som byggt detta välfärdssamhälle.
Oktober om några dagar och fantastiska höstfärger på träd, gräs och stenar och som extra färg åt denna höst är Ulf Lundell på turné. Försök att se den om den passerar din närregion. En glad och underhållande Lundell som bjuder på både hopp, drömmar och framtidstro. Lyssna in hans budskap. Oscar Wilde har skrivit följande citat som veckans slutord som tillägnas alla som behöver en uppmuntran. ”Vissa människor för lycka med sig vart de än går, andra när de går.”
P.P