OS-flaggans resa mot Beijing sätter världen i brand. Helt plötsligt och kanske inte helt oväntat så skall idrotten markera mot Kinas agerande i olika frågor och i synnerhet de mänskliga rättigheterna. Det går alldeles utmärkt för alla länders företag att betrakta Kina som den viktigaste marknaden för expansion och utveckling. Det är helt i sin ordning att ha diplomatiska förbindelser och med stor entusiasm fara dit på statsbesök för olika politiska företrädare. Även i fritidskläder. Detta kan säkert vara ett taktiskt val av reskläder, för i Kinas klädmarknader kan vi handla allt vi behöver för att ekipera oss, till en bråkdel av priset på hemmaplan. Jag har själv testat denna variant av märkesklädesshopping. DN:s ledarskribent och fixstjärna Niklas Ekdal har med allt beröm han fått under resans gång blivit mera en besserwisser än en ovanligt förnuftig skribent såsom han var tidigare. I sin senaste krönika citerar han dock elegant Will Hutton med detta citat om Kina. ”Kinas sårbarhet är underskattad, argumenterar Hutton, och den nuvarande modellen kommer inte att hålla länge till. Chansen/risken att 2000-talet ska bli Kinas på samma sätt som 1900-talet var USA:s och 1800-talet Storbritanniens därför liten. Kinas svaghet är ett värre problem än Kinas styrka.” Hur vi än vrider och vänder kappan efter olika vindar så kommer vi inte ifrån det faktum att fem myror är flera än fyra elefanter. Mångfalden är en styrka. 1,3 miljarder människor talar ett språk, kinesiska. Det näst vanligast språket på Tellus är ett annat kinesiskt språk, mandarin. Vi i väst kommer att behöva Kina mer än Kina behöver oss, tror jag. Lämna idrotten utanför politiken, det är en lek. Eller är det kanske inte så? Detta symboliseras tydligt med vad som styr idrotten med exemplet när ungdoms-EM i fotboll skall arrangeras i Borås. Ja, då måste Max hamburgerkedja hålla stängt eftersom McDonalds ”äger” rättigheterna att servera hamburgare. En uppgörelse med UEFA som arrangerar tävlingen gör med sina huvudsponsorer. Det är alltså helt andra aktörer som media, politiker och demonstranter borde lägga sitt krut på i dessa dagar som är kvar till olympiaden i mitten på augusti. Det är alltså företagen och IOK och deras samarbetsorgan som borde ställas till svars och inte de tävlande idrottsatleterna. Vi som säger att vi serverar köks-os till självkostnadspris under den perioden tävlingen pågår kommer att få ett digert vite att betala till den olympiska rörelsens agenter eller annonskontrollanter för att vi inte betalat för att säga detta korta ord som blir so baklänges. Eftermälet i Kina kanske blir något liknande om OS som man sa om sex en gång i tiden. Vem vet – det är och förblir Lisa Ekdahls stora hit. ”Sex är en sinnessjukdom och ett slöseri med tid och energi.” Proklamation från det kinesiska kommunistpartiet, 1971.
Det kan finnas beståndsdelar i vin som skyddar mot demens. Det visar forskning från Sahlgrenska akademin. Resultaten baseras på 1 458 kvinnor som ingick i den så kallade Kvinnoundersökningen 1968. När de undersöktes av läkare fick de uppge hur ofta de drack vin, öl och starksprit genom att välja mellan sju kategorier i skalan från ”aldrig” till ”dagligen”. Forskarna vet inget om hur mycket de drack vid varje tillfälle, eller hur korrekta uppskattningarna var. För varje dryck som kvinnorna angett att de drack mer än en gång i månaden klassificerades de som en konsument av just den drycken. 34 år efter den första undersökningen hade 162 kvinnor fått diagnosen demens. Resultaten visar att bland de kvinnor som angett att de drack vin fanns betydligt lägre andel demensdrabbade, medan detta samband inte fanns hos dem som uppgett att de regelbundet drack öl eller starksprit. ”Den grupp som hade minst andel demens var de som hade angett att den enda alkohol de drack var vin”, säger professor Lauren Lissner som leder studien i samarbete med professor Ingmar Skoog, båda Sahlgrenska akademin.
”Vart tredje barn mellan 6 och 13 års ålder har återkommande smärta från mage, huvud och rygg. Dessa barn har dessutom betydligt sämre livskvalitet än andra skolbarn”, skriver Solveig Petersen i en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet. Det är välkänt att långvariga smärttillstånd ger många vuxna en besvärlig livssituation. Många ungdomar lider också av återkommande huvudvärk, magont och muskel- eller skelettsmärtor, men problematiken bland yngre barn har fått mindre uppmärksamhet. Avhandlingen, som studerar barn från förskoleklass till och med mellanstadiet, finner en hög andel smärtproblem också i dessa låga åldrar. Två tredjedelar av eleverna i studien har huvudvärk, magont och/eller ryggvärk minst en gång varje månad och hälften av dessa har ont en eller flera gånger i veckan. Problemen växer med åldern men är ändå vanliga redan bland de allra yngsta: Var femte sexåring har huvudvärk, magont eller ryggvärk minst en gång i veckan. Den höga andelen barn med smärtproblem är oroande, bland annat på grund av att barnen med återkommande smärta visade sig ha väsentligt sämre livskvalitet, både fysiskt och när det gällde emotionell och social funktion och allmänt välbefinnande. De fungerade också sämre i skolan än kamrater som inte hade återkommande smärta. Bara ett fåtal av dem hade haft kontakt med hälso- och sjukvården för sina smärtproblem, men deras livskvalitet var lika mycket nedsatt som den enligt tidigare studier är hos barnpatienter på specialistsmärtmottagningar. Ett viktigt fynd i avhandlingen är att barn med återkommande smärta, speciellt om de har ont ofta, för det mesta har besvär från flera olika ställen på kroppen. Det tyder på att dessa barn ofta har en allmän smärtstörning. Detta citat av Carlo Manzoni kan passa alla barn för att lindra sin smärta. Jag är en hängiven anhängare av teorin att människor som har för liten kontakt med naturen och utomhusaktivitet oavsett årstid – de far illa! "Våren är den härliga tid då vi alla skyndar ut i det fria för att äntligen kunna inandas friska avgaser".
Om man bortser från oborstade munnar, botoxläppar m.m som kan avhålla kärlekskranka dejtare från att kyssas enligt undersökningen - hur ska då första kyssen vara? Fler kvinnor än män tycker att en kyss på kinden är okej. Beslutsamt och med slutna läppar vinner ingen mark hos något av könen, så slappna av och mys!”Många tror säkert att den mest eftertraktade kyssen ska vara våt och passionerad. Men sanningen är att de svenska singlarna verkar vara rörande överens om att en riktig kyss ska ske sakta med mjukhet i läpparna”, säger Jenny Olin informationschef på E-kontakt”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.” Upprepning är kunskapens moder så med stöd av detta avslutar jag med citatet av den ieke helt okände Albert Einstein. Det återstår bara att finna en vägvisare i den riktningen.
P.P