……..utan lägg några vakna timmar på att läsa Blink. Det är en bok författad av Malcolm Gladwell och handlar den intuitiva intelligensen. ”Vad Gladwell tänker idag, tänker vi i morgon.” Detta är ett citat från en tidningsmänniska som läst boken. Aftonbladet har duktiga människor på kultursidorna, till skillnad mot sportsidorna där stolpskotten tränger ihop sig i samma kryss. Tidningens recensent kom enligt min uppfattning, nära min egen uppfattning med sin analys. ”En fascinerande bok om magkänsla, vår förmåga att instinktivt förstå vad som är rätt eller orätt.” Eller för att formulera det ännu tydligare så det passar med ett citat av den kinesiske författaren Dao De Jing. ”Trovärdiga ord är inte vackra; vackra ord är inte trovärdiga. Den som äger sann kunskap argumenterar inte; den som argumenterar äger inte sann kunskap.”  En typisk ”Blinkhändelse” kan man säga att var att precis i den vevan som Charlotte Kalla slog igenom i en uppförsbacke i Italien så kom den första läroboken på minoritetsspråket Meänkieli, eller Tornedalsfinska som det säkert kommer att heta i rikssvenska sammanhang. Detta är alltså språket som alltid talats i en del av detta avlånga land som nu äntligen accepteras som ett språk. Så det är bara att plugga grammatik för sportjournalisterna som vill tala med flickans närmaste omgivning på rätt språk. Det finns alltid en grund för händelser. Att öva upp denna nedärvda gåva att kunna uppfatta signaler med alla sina sinnen är förmodligen en mödosam resa för många som har rationaliserat bort den sidan av sitt jag. Mästaren Dao har många citat att bjuda på. Ett som passar väl i detta sammanhang är. ”Den som vet när han har tillräckligt är rik.”

 

Orden är fascinerande för många av oss, långt ifrån bara för ordbehandlaren. Jek gudli bokoli so hala pe ko Lusija dive är romska och betyder på svenska - lussekatt. När ett ord inte finns i ett språk så kräver det en lång förklaring. Frasen finns i alla fall med i världens största romska lexikon, en svensk/romersk ordbok med 250 000 ord.  Tidningen Vi är en fantastisk produkt idag som förser oss vetgiriga med sådan här viktig information som jag sedan kan förmedla vidare. Ett annat spännande ord är schampo. Detta är ett ord som kommer från hindi och betyder massera, knåda och introduceras i England 1877. Så man kan säga att det är en tillfällighet att vi inte säger schampo när vi knådar deg, pizza och kroppar. Det är som alltid hårfina marginaler för vad som blir vad i vardagsbruk. Nu förefaller det komma ungdomssajter som ger oss möjlighet att betrakta den poesi som brinner i tonåringen. På en sådan sida som heter förutom alla de obligatoriska dubbelven bara kort och gott tjuvlyssnat och landsbeteckning. Denna konversation kommer från ovan nämnda sida. På ett gymnasium i Östersund sitter två killar i sextonårsåldern och läser dikter. ”Kille 1: Den var ju asgrym! Kille 2: Jag kom på den själv. Bra va? Kille 1: Ja, du borde kanske bli en sån här ….Hm, vad kallas det? En diktator?”

 

När det gäller dikt så är verkligheten så raffinerad att det finns det ingen diktator som kan diktera med sådan träffsäkerhet som de gamla skalderna. I vår svenska vardag så glöms och göms våra duktiga skribenter bort och det skyltas i överflöd med meningslösa, ordfattiga och dekadenta deckarförfattare. Ett exempel i gömmorna är Olof Lagercrantz:

Vad sker när vi läser? Ögat följer svarta bokstavstecken
på det vita papperet från vänster till höger, åter och åter.
Och varelser, natur och tankar, som en annan tänkt,
nyss eller för tusen år sedan, stiger fram i vår inbillning.
Det är ett underverk större än att ett sädeskorn ur
faraonernas gravar förmåtts att gro.
Och det sker var stund.

Många politiker, ledare och journalister beskriver sin verklighet med glödande hjärta och iskall hjärna. Det är förmodligen snarare en regel än ett undantag. Ett exempel hittar vi i färskt färsminne. ”Vi har haft som rutin att – utan min vetskap – paketera om den köttfärs som inte sålts. Så får man inte göra. Jag har känt till detta, men någonstans har det brustit.” Föreståndaren Mikael Gadd, ICA Maxi i Haninge förklarar hur det var när inte visste om han visste om vad han visste. Vad passar bättre än att låta Daos ord förklara vad som egentligen var vad. ”Den som handskas med tingen förgör dem; den som håller fast vid tingen förlorar dem.” Trösten är att verkligheten ganska ofta överträffar fantasin. Saker som händer i verkligheten är ofta så osannolika att de inte skulle accepteras om man använde dem i bok eller film. Man kan ju inte låta bli att berätta det man tycker är sant bara för att det verkar osannolikt. I detta år nollåtta är allt osannolikt möjligt. Den originella affärsidén att sälja falska alibin har fått en stor kundkrets i Frankrike. Verksamheten skapar också rubriker – vilket leder automatiskt till större efterfrågan. Oftast är det kunder som vill vara otrogna som begär hjälp. Med det finns andra köpare av en ”nödlögn” ibland. Det är självklart att denna verksamhet kommer att finnas i alla länder inom kort tid. En av de bäst betalda yrkesgrupperna i samhället har ju lögnen som sitt arbetsinstrument. Jag tänker då på advokatens roll – alltså den lagkloke som ljuger professionellt och begåvat mot hög ersättning för att lindra straffpåföljd för en som uppenbart oftast är skyldig. Man borde kanske göra en liknande värdering av människor som detta citat av Leo Gallagher. ”Om du vattnar den och den dör, då är det en planta. Om du drar upp den och den kommer tillbaka så är det ogräs.”

Enligt en amerikansk populärvetenskaplig sammanställning över massagebehandlingar är de vanligaste besvären som behandlas med massage följande; Huvudvärk, följt av karpaltunnelsyndrom (handledssmärta), plantar faschiit (smärta under fötterna) och behandling av gravida. När det handlar om massage (schampo på hindi) så är det en massa ge och inget få, på en gång. G-kraften i denna sammanställning tycker jag är att det förefaller vara delar som sticker ut från kroppen som far illa. Huvudet, fotsulorna, handlederna och den utstickande gravida magen är massörens huvudmål. Då kan man i nästa andetag fundera över varför människans energi inte räcker till för de utstickande kroppsdelarna. Näsa och öron är ju ofta utsatta för förkylningar och sjukdom, men de får vanligtvis vara ifred för massörernas händiga händer. Förmodligen är det inte så attraktivt med snor och öronludd. Penisen är ju en annan del som sticker ut och dess ”rotsystem” är ju det vanligaste organet för manlig ohälsa. Alltså körteln vid skaftet, prostatakörteln, och även det här området har distanserats från att bli massörernas högsta prioritet. Som en fotnot skulle jag vilja påstå att för mig som är något av ”självutnämnd expert” på fotvalvsbesvär så är enbart massagen som behandlingsform i stort sett verkningslös på detta område. Det krävs andra åtgärder i kombination för att massagen skall ge effekt.  Men givetvis finns det alltid olika sätt att betrakta världen. Ett exempel är detta citat av David Smith. ”I mina ögon är äpplen frukt – i Cézannes var de berg.”

För att spinna vidare på kroppens fysionomi så kan vi betrakta dess höjd över havet med ett extra getöga. Kort och gott så kan man säga att storleken har en viss betydelse. I alla fall om det stora inte är för stort i det hela. Långa ben anses traditionellt höra till ett ”sexigt utseende”, åtminstone hos kvinnor. Nu har forskare vid universitetet i Wroclaw slagit fast att långbenta verkligen är mer attraktiva. Enligt studien, som presenteras i New Scientist, handlar det inte om att personerna är längre, utan specifikt om de långa benen. 218 män och kvinnor fick utifrån bilder bedöma hur attraktiva sju män och sju kvinnor var. Bilderna var manipulerade så att personerna på bilderna var lika långa, men att benlängden varierade 5, 10 respektive 15 procent från genomsnittsmåttet i Polen. Oavsett bedömarnas egen längd uppfattades de personer som hade 5 procent längre ben än genomsnittet som mest attraktiva. Näst bäst var normallånga ben eller ben som var 10 procent längre än medelvärdet, medan de 15 procent längre benen uppfattas som minst attraktiva. ”Långa ben signalerar hälsa”, säger Boguslaw Pawlowski, en av forskarna bakom studien, till New Scientist.

 

Näsvisa är ingen kråksång även om kråkorna har sin hemvist i de nasala irrgångarna. Näsan är ett fantastiskt användbart organ, inte bara som väderkorn och kompassriktning. Naturens luktspecialist är nattfjärilshannen. Den har en gigantisk näsa. Om vi skulle dra ut vår näsa två meter och vända den ut och in så skulle det motsvara nattfjärilens luktantenn. Det visar hur viktigt doftsinnet är för nattfjärilshannen. Den offrar en stor del av sin aerodynamik, sin flygförmåga, till förmån för doftsinnet (det är som att sätta två gigantiska fallskärmar i fronten av en jumbojet!). Men det är det värt — för det är med doftsinnet den hittar fram till honan. Nattfjärilhannen känner dofter lika svaga som smaken av ett par sockerbitar upplösta i allt Mälarens vatten. Vattenfärgen i Mälaren är precis som i alla våra andra sjöar i grunden moderat. Men det finns stora variationer i det blå. Och det gör det även bland oss blåögda. Nu har forskare i Köpenhamn kommit fram till att alla blåögda människor i hela världen har en och samma anfader. Den blå färgen anses härstamma från en liten krabat som föddes för cirka 10 000 år sedan. Mutationen som ger blåa ögon inträffade i OCA2-genen och den stängde möjligheten till att bli brunögd. Genen är för övrigt inblandad i produktionen av melanin som ger pigment till hud, hår och ögon. Apropå blå ögon så passar det bra att avsluta med ett citat av Hillary Rodham Clinton om sin make Bill. ”En hund som det är svårt att hålla på mattan.”

 

PP