……..och ser till att det osannolika kan blir möjligt. Illusioner kan bli verkliga. Tiden har bara en riktning, framåt. I vår fantasi kan det bli en helt annan historia. Tidresor har förekommit i flera hundra år i litteraturen, dessa tankelekar kan ibland bli så starka att de kan upplevas som verkliga. Människors resande i världen har också inneburit stora förändringar. Fel har ibland blivit helt rätt. Det mest klassiska och revolutionerande är Columbus snedsegling. Han trodde sig funnit vägen till Indien, i själva verket befann han sig i Nordamerika och gav en population namnet indianer. Så kan det gå utan GPS. Många andra kulturer har förändrats med de nyanlända. Citatet av Desmond Tutu är och förblir alltid aktuellt. ”När missionärerna kom till Afrika hade de med sig Bibeln. Vi hade jorden. De sade: Låtom oss bedja, och vi slöt våra ögon. När vi öppnade dem var det vi som hade Bibeln och de som hade jorden.” Det kom säkert mycket gott och blandat med våra upptäcktsresande, missionärer och visionärer. Men alla historier som beskrivs är givetvis långt från korrekta, till exempel den ofta berättade om missionärsställningen – vilket är den vanligaste samlagsställningen som heterosexuella använder. En populär myt säger att ställningen har fått sitt namn av att europeiska missionärer under framför allt 1800-talet försökte lära utomeuropeiska folk att detta var den enda "rätta" ställningen, alla andra sätt att ha sex på var perversa och därmed ogudaktiga. Vilket kan anses vara en smula ironiskt eftersom ställningen inte har ett dugg att göra med missionärer - termen uppstod först på 1960-talet, efter andra världskriget, och har alltså ingenting att göra med mytens historia. Araberna kallar den av någon anledning för ”ormarnas väg”. I Toscana, Italien, kallas den för ”änglapositionen”.

 

Vårdens roll och position är märklig. Läkarens ställning är oomkullrunkligt obestridbar och enligt min uppfattning en aning övervärderad. Vetenskap och beprövad erfarenhet är en hörnpelare som kan tillåta yviga former av intrång i människor. Det är oerhört ovanligt att någon som har en legitimation från Socialstyrelsen att utöva sin profession blir fälld för de mest underliga terapier. Däremot skulle givetvis en kvacksalvare, lekman, alltså en icke legitimerad självklart fått någon form av bestraffning av samhället för till exempel för följande behandling. Ändtarmsmassage strider inte mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Det anser i alla fall länsrätten i Stockholm som nu har upphävt den varning en läkare tidigare fått. Det var Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som tidigare hade gett läkaren en varning. En kvinna hade anmält läkaren för felbehandling sedan denne använt ändtarmsmassage för att behandla kvinnans ryggsmärtor och bendomningar, skriver Länstidningen i Östersund. Enligt HSAN stred den aktuella massagen mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Enligt myndigheten baserade läkaren åtgärden på ”en rent spekulativ diagnos” och behandlingen med massage via ändtarmen var ”tveksam av många skäl”, bland annat för att den aktuella muskeln inte kan nås den vägen. Kvinnan upplevde behandlingen som ”ett oerhört kränkande ingrepp”. HSAN höll med och gav läkaren en varning. Men läkaren överklagade till länsrätten – och fick rätt. Länsrätten underkänner HSAN:s bedömning och anser det inte bevisat att läkarens diagnos och behandling strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

 

Vad som anses vara viktigast och mest betydelsefullt kan man se ganska tydligt man betraktar en kanadensisk undersökning. 370 miljarder kronor satsade läkemedelsföretagen på marknadsföring är 2004. Under motsvarande tid satsades de 200 miljarder kronor på forskning. Våra reningsverk kan inte filtrera bort läkemedel. Därför simmar det runt fisk med rester av smärtstillande och antidepressiva medel. Ingen vet idag hur det långsiktigt påverkar naturen, - ja, även människor. Men så behöver det inte vara. Med ny teknik kan mediciner filtreras bort. För dyrt, tycker Naturvårdsverket i en ny rapport. Verket skriver dock att något bör göras. Ett förslag är ar att läkemedelsindustrin ska bidra genom att ta hänsyn till nedbrytbarhet och miljöeffekter redan då nya substanser utvecklas. Kanske kan man säga att detta franska citat har en poäng. ”Alltid finns det något gott i människans dårskap.”

 

En detalj som slår mig, och säkert många andra människor för delen. Det är när jag ser filmen om Arn, en av korstågstidens många ”James Bond”. Kungarna förr var både starka och vältränade. De ledde sitt folk med svärd och pilbåge i handen. Det är helt klart att det har skett en slags försvagning av de kungliga generna under generationernas gång. Idag skulle vi stå oss slätt om vår kung skulle ut och strida mot annat än älg som drivits fram på lämpligt skottavstånd. Att Ryssland sakta men säkert vill bli en stormakt att räkna med är ett tydligt tecken på att President Putin inom kort kommer ut med en judoinstruktionsvideo. Putin som har svart bälte i judo har spelat in filmen tillsammans med en japansk judoexpert, Yasuhiro Yamasita. Det kommer säkert att bli en diplomatisk hårdvaluta och stressar andra staters överkucku till prestationshöjande aktivitet för nationens välbefinnande. Annars är Sverige det landet där folk äter bäst, motionerar mest (enligt individernas egen uppgift), har bäst arbetsmiljö och reser mest. Vi bor bättre än någon tidigare generation i historien och ändå mår vi sämst. Antalet deprimerade sätter nya rekord varje månad. Varför är det så? Beror det bara på det på att kungen saknar svart bälte? Eller är det för vår hysteriskt överbeskyddande livsstil. Vi gör ingenting utan både livrem och hängslen. I vår kultur anses det fint att vara pessimistisk och vemodig. Positiva människor har bättre överlevnad efter en hjärtinfarkt. Och rent vetenskapligt studerat kan man visa att optimister lever längre och är friskare än pessimister. Nu har vi förbjudit snöbollskastning. Vad kommer härnäst? Kan det bli förbud mot väderspänningar i det offentliga rummet, och var går då gränsen till detta rum? Rumsrena är kanske parollerna som möter oss i nästa valkampanj? Jean Jacques Rousseau har skrivit detta citat. ”Människan föds fri, ändå är hon överallt fjättrad.”

 

Nyhetsfasta är en handling som skulle göra mänskligheten gott. Aldrig har historien haft så många dåliga nyheter som vi har idag. Hjärnan är ett fantastiskt plastiskt system som ändras med varje tanke. Och varje tanke i dur eller moll signalerar med hormoner, nervsignaler och neuropeptider till vår kropp och vårt immunsystem. Skrattet mobiliserar samma område i hjärnan som morfin. Hjärnan tänker i tusen ord per minut. Ju snabbare man läser, desto bättre läser man därför att det matchar hjärnans takt. Intelligensen hos barn som får många syskon sjunker inte. En doktorsavhandling i statistik av Linda Wänström vid Stockholms universitet tar upp olika aspekter på intelligensutveckling. Tidigare har forskare tolkat det som att det skulle vara negativt att få många syskon. Ännu ett franskt citat kan vara på sin plats. ”Det är bättre att leva av egen styrka än andras svaghet.”  Det är personligheterna som gör världen. Även i växtriket förekommer det egocentriker. Kostertisteln kallas är en sådan självupptagen figur, den kallas även martorn. Den bekymrar sig om sitt ego på alla sätt. Envetet säger den nej till att bli plockad, uppgrävd eller betad av kreaturen.

 

Människor består av liknande kemiska substanser men är oerhört olika i sitt sätt, temperament och en del andra egenskaper. Mångfalden är oändlig och svårdefinierbar. Det är individerna som sticker ut litet extra som vi kanske registrerar lättast, men det behöver inte alls betyda att det finns mera substans i utåtagerande filur. Naturen påverkar oss mer än vi kanske tror. Naturen kan förmedla en speciell grundtrygghet och upplevelse av mening. Hortonomen Johan Ottosson har nyligen disputerat på en avhandling om vilken läkande kraft som naturupplevelser har för människor i livskris. Ett steg i den riktningen kan vara att använda sig av det naturliga steget. Förbjud rulltrappor och göm hissarna! Det förslaget kommer från ledande danska folkhälsoexperter som vill få bukt med midjemåtten på de runt 1,4 miljoner danskar som beräknas vara överviktiga eller feta. ”En lag bör stiftas som tvingar myndigheter att titta på hur folk rör sig i en byggnad”, säger man från danskt håll. Här i Sverige verkar dock inställningen till lagförslag som det i Danmark inte lika positiv. ”Nja, jag tror snarare på positiva incitament”, säger Gunnar Ågren, generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut, till Dagens Medicin.

 

Allt och inget kan vi lära oss i vårt moderna överflöd av mediabrus. Fred Allen har en bra tevebild. ”TV är en anordning med vars hjälp människor som ingenting har att ta sig för kan titta på andra människor som ingenting kan.” Där inte media räcker till finns boken som en oslagbar förmedlare av information. Bok är både en råvara och slutprodukt, en alltiallo oslagbar kombination. I en nyutkommen biografi om Karl Marx, som är skriven av en fransk bankman, Jacques Attali, står det bland annat att Marx är den förste tänkare ”som uppfattar världen som en ekonomisk, politisk, vetenskaplig och filosofisk enhet.” Kapitalismen är enligt Marx ett fenomen som tar sin början i Europa men som kommer att omfatta hela världen. Isländska sångerskan Björk är av hårt virke. Fjällbjörk är bokstavligt hårdast utsatt. Härdad och präglad av natur och kultur så har hon fått vanor som ger den speciella whiskeystämman. I tidningen Music Week avslöjar hon att hon med jämna mellanrum tömmer ett helrör med sprit. Elle som hon själv säger. ”Jag kommer från ett land där man, från 15 års ålder dricker en liter vodka varje fredag, direkt ur flaskan. Jag såg mina mor- och farföräldrar göra det så det har blivit ett mönster.”  Sammanfattningsvis är kanske så att vi alla måste höja våra röster!

 

P.P