……och två dåliga. Så är den naturliga, normala fördelningen av nyhetsstoft i våra tidningar. Det ser givetvis annorlunda ut när det enbart handlar om en organisations egen information om verksamheten, företaget eller produkten. Då är det enbart superlativer. Då kan vara köttfärs eller stringtrosor som är på agendan. Så är det förstås även när en tidning beskriver sin egen förträfflighet och när en tidning presenterar vad man vinner för pseudopriser i tävlingar utan konkurrens. Men vi får aldrig läsa om de priser som man inte vann. ”Jag erbjuder mina motståndare en uppgörelse: om de slutar sprida lögner om mig så ska jag sluta berätta sanningen om dem.” Adlai Stevenson har en klar poäng med sitt uttalande. Tidningar, så kallade kvällstidningar i synnerhet är en dålig nyhet. Eller rättare sagt är detta inte en nyhet, utan enbart ett känt faktum. Nu när hemsidorna eller webbarna är var mans egendom så kanske det är dags att göra den svenska kvällstidningen till ett lösblad där man hänvisar till sin webb. En god nyhet i midvintertid är att stringtrosan, som är en storsäljare av annonsplats, har visat sig vara bra för klimatet, man sparar en massa bomull på den ringa tygåtgången. En annan god nyhet är att det lönar sig att ha en god relation till sin partner. För ju bättre man har det tillsammans, desto lyckligare blir du, i alla fall om vi skall lita på forskningen. Omvänt förhållande gäller också: ju lyckligare du är rent allmänt, desto bättre blir din relation.

 

”Den mest automatiserande anordningen i hemmet är nu som alltid mamman.” Beverly Jones är flickan som gjort denna upptäckt.Trots vår ibland överdrivna jämlikhetshets så är de flesta mammorna fortfarande kvinnor. Den mest onaturliga anordning i hemmet är högaktuell idag – jultomten – och han är oftast man. En asymmetrisk jämvikt råder i människans värld. Den som ställer sig utanför systemet kan få en fördel. En nyligen gjord vetenskaplig undersökning bevisade att kvinnor tycker om olika manliga utseenden beroende på var de befinner sig på menstruationscykeln. När kvinnor har ägglossning tycker de om män med ett kraftiga, maskulina drag. Däremot, när kvinnor har PMS så föredrar hon män som är dränkta i bensin och antända, med saxar instuckna i ögonen och en brandyxa i ryggen. Filosofen Simone de Beauvoir har använt sig av bland annat hegelianska termer, transcendens och immanens, för att analyser förhållandet mellan könen. ”Det är inte förmågan att ge liv, utan att ta liv som höjer mannen över djuren: det är därför överhögheten har givits till könet som tar liv; inte könet som frambringar liv.”

 

Julen står för dörren under en lång tid av året. Men idag är den ett absolut faktum. Denna högtid som firas extremt intensivt i konungariket Sverige till minne av Jesu födelse. Givetvis uppmärksammas vår långa längtan och detta intensiva firande i många andra länder. I South China Morning Post skriver man i ett försök att förklara de svenska jultraditionerna för sina läsare att den stora dagen är 24 december. Allt beror enligt tidningen, på att Sverige är ett homogent land där alla inordnar sig efter de regler som finns. De små barnen uppfostras i att starta julen redan den 1 december med hjälp av särskilda jultidtabeller som i Sverige kallas för adventskalendrar. I nästan alla hem finns dessutom ljusstakar med fyra stearinljus så att svenskarna kan hålla reda på hur många veckor det är kvar till julaftonen. Och sen på juldagen – då Storbritannien, USA, Australien och stora delar av världen firar sin jul – ägnar sig svenskarna åt utomhusaktiviteter som skridskoåkning och snöbollskrig för att bränna de kalorier som man fick i sig dagen innan på de dignande julborden. Tyvärr har inte kineserna uppfattat att annandagen är den stora sportdagen då svenskarna ägnar sig åt att köra bil från julfirande bland ljusstakar och andra bråkstakar i släkten. Och sedan försöker man hinna med att släcka törsten efter aktivitet, med att gå på bandy. En utrotningshotad sport som utövas i några få exotiska länder nära nordpolen. Numera har denna sport som tidigare kallades utebandy av unga unga flyttat inomhus och heter numera inneutebandy. Bandy finns numera precis som julgran, dokusåpaartister och andra hjältar i samhället i både äkta och plast. Den äkta ”bandyn” skall inte förväxlas med plastvarianten som heter kort och gott bara innebandy. 20 procent av Sveriges befolkning är barn i åldrarna 0 – 17 år. ”Det enda jag kan tänka på är vilket helvete de kommer att få när de blir äldre.” Woody Allen har blivit gammal, cynisk och bitter. Inte ens tanken på barnen muntrar upp honom längre, berättar han i en intervju för tidningen Focus. Vad han inte vet är att samtliga barn har kommit i kontakt med innebandy (plastboll med 26 hål) och enbart en minoritet har känt på en riktig uteinnebandyboll som är orange till färgen samt har en kärna av kork och hårdplast utvändigt. Filosofen Herbert Marcuse har en teori omkring den endimensionella människan. ”Människorna finner sig själva i sina varor; de hittar sig i sin bil, sin stereoanläggning, sin villa, sin köksutrustning.”

 

Julen är annars den stora helgen för möten. Det kommer antagligen att dröja ytterligare ett år innan det nya modeordet summit, som betyder möte har slagit igenom på allvar. Det används redan idag för att ge en känsla av tyngd och allvar kring det möte som tidigare helt enkelt hette möte. Jag kan i min vildaste fantasi inte se den ungmoderat eller nollåtta som inte kallar julens släktträffar för julsummit redan idag. Ordet summit kommer i alla fall västerifrån och den exakta engelska betydelsen av ordet är den högsta punkten på en backe eller ett berg. Summit brukade användas för att beskriva möten mellan supermakter. Men det var alltså innan ordet fångades upp av svenska chefer sommaren 2007. Upplysningen är namnet på en intellektuell strömning som inleddes i England under 1600-talet. Fortfarande är vi starkt påverkade av de grundläggande tankarna från upplysningen.  Robert G. Ingersoll har skrivit följande. ”Låt oss alla hoppas att Ljuset – Rätten och Förnuftet – må triumfera, att Fakta må segra över Vidskepelse.”  Färska forskningsrön visar att goda livsstilsval kan kompensera svaga gener. Så det sistnämnda blir min julklapp till er alla. Valet är ditt, möjligheten är på din sida. En riktigt god, kul och gul jul med mycket solenergi tillönskas ni alla!

 

P.P