…………och detta gäller faktiskt i dubbel bemärkelse. Den transparanta attityden i samhället där människor är otrygga och majoriteten undviker att engagera sig i att skydda och hjälpa medmänniskor i nöd. Risken att man råkar riktigt illa ut är överhängande. Alltför många av våra medvandrare i trafiken idag verkar ha en slags störning i alfabetisk ordning. Bokstavskombinationerna har alltså blivit mera vanliga än ovanliga. Klädmodet har också hittat sin trådlösa tillvaro av transparent mode och genomsyras av ett mode som liknar öppenhet och genomskinlighet. Män förorenar planeten mera än kvinnor. Kanske är det hormonerna som gör att de ställer till det för sig själva och omgivningen. De reser oftare och längre, äter mer kött och prioriterar vägar framför kollektivtrafiken. Störst ekologiskt avtryck lämnar rika män. Sanningen framskrider såsom morgonrodnaden sakta men säkert. Många män mår piss. Var fjärde man över fyrtio anses ha kissproblem, i många fall en konsekvens av förstorad prostata. Enligt en doktorsavhandling sänker kissproblemen livskvaliteten för männen i hög grad. Mannens livscykel är alltså numera - från läcker till en som läcker. Det var kanske inte vad Claes Andersson tänkte på men han har i alla fall skrivit detta i Ny Tid. ”Livet är underbart vad man än jämför det med.”

 

Väggen är vägen, så är det om man skall lyssna på budskapet från Mälarenergi. ”Friheten sitter i väggen.” Jag finner detta budskap som mera rimligt jämfört med detta att gå in i väggen. Egentligen är det enbart en utveckling av det tidigare välkända mottot om två hål i väggen med att lägga till friheten. Det är tidsandan att anspela på frihet. Himmel, hav, blå dunster och mellanöl i matchande kulör är ett säljande argument. ”Att dölja ett fel med en lögn, är som att ersätta en fläck med ett hål.” Ferdinand von Schirr är citatets upphovsman och kan med de orden sammanfatta reklamvärlden kort och koncist. Den amerikanske moralfilosofen Harry G Frankfurt skapar i sin bok Bullshit en skitsnackets teori från vilken han bland annat drar slutsatsen att skitprat är en större fiende till sanningen än vad lögnen är. ”Ett av de mest framträdande dragen i vår kultur är att det finns så mycket skitprat.” Andra kallar det för blogg, det är som att kalla avföring för fekalier eller något annat. Kändisskapet har även det sin baksida för somliga. Idol-favoriten Amanda Jensen (helt okänd för mig) berättar för vår självutnämnt största kvällstidning om att hon har fått en urinvägsinfektion. Citatet av denna pseudokändis blir förmodligen inte klassiskt. ”Varje gång jag kissar vill jag ta livet av mig.”

 

45 gram choklad om dagen kan bota kronisk trötthet av slöjar Daily Mail. Andra hälsokällor i tiden är löpning och vin. Brittiska forskare jämförde tio män som löptränade med tio män i motsvarande åldersgrupp som knappt tränade. Forskarna fann då att löparna hade 25 procent högre nivå av testosteron, ett hormon som påverkar sexlust och erektion. Även måttlig träning tycks öka mäns libido, enligt Steven Hurel, som ledde projektet. ”Vinet är den sundaste och mest hygieniska av drycker.” Louis Pasteur är en dokumenterat kunnig man så jag finner ingen anledning att ifrågasätta hans tes om drycker. Men det finns idag även fler och fler studier som talar sig varma för kaffet. En studie vid Rutgeruniversitetet har visat att möss som dricker kaffe och motionerar löper mindre risk för hudcancer. Enbart koffein i små mängder gav ingen effekt alls, motion litet grann. Men en springrunda med påtår får oss alla på tå. Effekten anses bero på någon form av synergieffekt. Frågan är om detta kan räcka till ett Nobelpris en gång i framtiden.  Men som poeten Pablo Neruda helt riktigt författat så gäller följande. ”Sanningen är att det inte finns någon sanning.” Eller som en annan tänkare har formulerat det, nämligen Ignazio Silone . ”Man kan spärra in sanningssägarna men inte sanningen.”

 

Ett brev betyder så mycket, inte bara för postverket, är ett klassiskt uttryck. Detta kommer i en annan dager när man läser vad brevskrivandets mästare Franz Kafka skrivit i en av sina samlade skrifter – Nu återstår bara att spetsas på pålar -. Ja, han Kafka, vars brev är litterärt formulerade, innehållsrika, nyansrika, djuplodande skildringar av tankar, känslor, situationer, konflikter, vardagsfunderingar – brev som har allt.  ”All olycka i mitt liv – jag klagar inte, utan vill endast i största allmänhet upplysa om ett sakförhållande – härrör, skulle man kunna säga, från brev eller möjligheten att skriva brev. Människor har nästan aldrig bedragit mig, brev däremot alltid, och då inte andras utan mina egna.”

 

Nu kommer det nya, spännande och aktuella fakta om svenskars vikt och längd. På 25 år har den svenske genomsnittsmannen ökat över sex kilo i vikt. Genomsnittssvenskan ökade 3 kilo under motsvarande tidsperiod. Vikten är nu statistiskt 82,4 respektive 66,6 kilo. Enligt P O Åstrands klassiska konditionstest på ergometercykel från 1970-talet så väger mannen 72 kilo och kvinnan 58 kilo. Dessa mått används som norm även idag när alla företagshälsovårdsteam cykeltestar människor och förser dem med en stegräknare. Att det blir felaktiga värden när man har fel referensvärden torde ju framstå som helt självklart. Folkhälsan är klart sämre än vad dessa glädjevärden ofta visar. Även längden ökar. Männen har blivit två cm längre och kvinnorna en cm längre. Storleken har en betydelse, det anser i alla fall våra nya ikoner på teve, alltså avdelningen ensam mamma söker man. Alla vill finna någon som är stor! För SAS är storleken ett större bekymmer, eller framförallt vikten. Inför varje flygstart görs en kalkyl över beräknad bränsleåtgång och balansering av planet som grundar sig på tio år gamla siffror från de europeiska flygsäkerhetsmyndigheterna. Enligt dessa väger en manlig snittpassagerare, inklusive handbagage och ytterkläder, 88 kilo. Motsvarande siffra för kvinnor är 70 kilo. Men SAS egna vägningar av passagerarna visar att snittskandinaven har ökat med tre kilo i vikt det senaste decenniet. Det betyder att planen lyfter med en tyngre last än den som datorsystemet anger. Myndigheten Folkhälsoinstitutet är ansvarig för oss alla, inte bara personer av vikt. De räknar idag med att 2,5 miljoner svenskar är överviktiga. Nio procent av alla vuxna har kraftig övervikt eller fetma. Till dessa siffror skall lägga till de som anser sig vara skitviktiga för allt och alla så kan ju vem som helst räkna ut vi har viktiga viktproblem i tillvaron. För att det skall bli en riktig snurr på kaloriförbränningen så måste nog många av medborgarna börja fundera som Nalle Puh. ”Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som är nästan ännu bättre.”

 

Guld är den ultima symbolen för makt, skönhet och rikedom. Att tiga är guld och att tala är silver är ett klassiskt talesätt. Men det kommer alltid att finnas en uppsjö av undantag från denna regel. Marie Lennerljung är en moderat politiker i Ängelholm, ersättare i tekniska nämnden, som vid sidan om sina uppdrag gillar att utforska nätet. Helsingborgs Dagblad har grävt fram följande inlägg som hon lagt upp på ett forum för BMW:s mc-klubb. ”Palmes död är en obetydlig parentes i världshistorien och i Sverige är det väl bara sossar som sörjer den inbilske typen. Jag själv rökte cigarr i glädjeyra 1/3 -86 för att fira att Sverige befriats från sin kommunistdiktatur.” Man kan inte säga annat än att demokratin, som var Palmes starkaste drivkraft har utvecklats till att mångfalden även ger plats för en form av patologisk enfald i sina stunder. Att moderaterna är ett samlingsparti idag markeras tydligt av detta citat av finansminister Anders Borg. ”Att vara feminist är en moderat kärnvärdering.” Kampen om kvinnornas röster har börjat och drivs med energi och kraft av friska vindar från högerkanten. Ibland är det inspirerande att dela tankar med Oscar Wilde. Till exempel detta citat känns bra. ”Varför föddes jag med sådana samtida?”

 

P.P