…..totalt ägnar vi en tredjedel av våra liv åt att sova. Idag kan forskare säga att sömn är synkronisering av hjärnbarkens neuron. Sömnen är det som händer när hjärnbarkens nervceller drivs att samordna sitt avfyringsmönster. När vi är vakna är nervcellernas signaltrafik snabb och oregelbunden, men när vi sover djupt fyrar alla celler av samtidigt och vilar sig samtidigt. Här passar jag på med en inflikning av ett citat av stor tänkare, Groucho Marx. ”Om du har hört det här tidigare, avbryt mig inte, för jag vill höra det igen.” Olika arter har löst sitt sömnbehov på olika sätt. Delfiner sover med halva hjärnan i taget, tornseglaren sover i luften medan den singlar ner från himlen. Liksom de flesta andra däggdjur sover människan på natten. Att människan sover på natten beror på att vi har en biologisk klocka som ser till att placera sömnen då. Forskningen visar att förkortad eller störd sömn får konsekvenser i form av ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, depression, utbrändhet och olyckor. Olika falla dock ödets lotter. En del yrkesgrupper har det behagligt på jobbet. Förmodligen är ovanstående hälsorisker nästan obefintliga för en riksdagsman i relation till de bänkgrannar som för tillfället sitter vid köttgrytorna. Riksdagshuset måste vara ett underbart ställa att sova ut på. ”Det finns inget arbete som är så jobbigt som att vara statsråd. Det är som att ha ett barn med ständig öroninflammation.” Gun Hellsvik, en förebild för dagens moderata kvinnoideal uttalar sig intervjuad i Dagens Nyheter inför sin 65-årsdag.

 

Hollywoodfruar är idag ersatta av fotbollsfruar. Länge var Nancy (Svennis flamma stolt) och Posh Beckham de hetaste i branschen. Men nu har det blivit tronskifte. Chelseas nye tränare Avram Grants hustru Tqofit Grant slår omedelbart knockout på hela ligans fruntimmer. Hon dricker sin egen urin i sin egen tv-show med kommentaren ”det smakar som vatten från Döda Havet”. Hon badar i choklad och tomatsås – vilket tyder på att andra måste göra mera avancerade företeelser i framtiden. Konkurrensen om flest antal löpsedlar leder många till en nivå som Groucho Marx placerat i rätt fack. ”Jag skulle inte vilja med i den klubb som accepterar mig som medlem.” Milan Kundera (filosofisk författaren och en husgud för mig) som skrivit om begreppet imagologi och imagologer, en imagolog är en som sysslar med pseudohändelser, produktion o vidareföring av idealbilder och illusionsnummer i det-ska-se-bra-ut-branschen, det finns massor av exempel och en slutsats bland många andra är att bristen på djupare kunskaper är en tillgång. Han skriver även att en imagolog känns igen på att han eller hon är den som bidrar med flest "bullshit" vid klyschbingo. Luuk, Lasse Anrell och antal kvällstidningsmurvlar är ledstjärnor tillsammans med nonsensrådgivare i kabeltevekanalerna. Inte oväntat så har kanalerna ofta en slags budgivning av auktionsmodell för att knyta till sig de som för tillfället vågar mest, värst och helt enkelt är mest uppriktigt äkta korkade, Det lockar tittare till denna pseudovärld.

 

Nu är det dags igen. Vilket med en titt i backspegeln ger en vink om vad som väntar runt hörnet. Och det är inte himlen. Sverige rustar ned sitt försvar. Historiskt sett har det skett två gånger tidigare. Tio år före första världskriget och motsvarande tid före andra världskriget. Från varje punkt på jorden ser världen annorlunda ut och vi uppfattar den på olika sätt. Om vi inte accepterar denna enkla sanning är det svårt att begripa andras beteende och de bakomliggande motiven och syftena. Det är för kreti och pleti att bara gilla läget och se det från den ljusa sidan. För även utan krig så är det ett faktum att varannan kvinna och var fjärde man bryter ett ben någon gång i livet, för att de är bensköra. Kanske skall man betrakta sitt öde som Steve Martin. ”Doktorn gav mig de goda nyheterna först; jag skulle få en sjukdom uppkallad efter mig.” Är choklad osund? Det är en fråga som allt flera ställer sig dagligen när de stannar till vid Pressbyrån och får en snabb energikick av en chokladbit. Givetvis är den inte det! Kakaobönor = bönor och bönor, linser och dyligt är vansinnigt nyttigt, det vet alla, eller hur? Det är den bästa "feel-good" - maten man kan få!! Och förresten så är väl rund en form, så god som någon! I en fantastisk form är Etiopiern Haile Gebrselassie satte sitt 25:e världsrekord när han vann maratonloppet i Berlin på söndagen. Rekordtiden 2.04,26. Vilket betyder en tid per kilometer i det 42 195 meter långa loppet på 2 minuter 57 sekunder. Det är såsom den som är insatt i ämnet förstår att endast en folkspillra av populationen som kan prestera denna tid på enbart en kilometers löpning. Haile fick hyggligt betald för arbetet. En timpenning på ca 1,6 miljoner kronor med startpengar, världsrekordbonus och segerpremier vilket kanske är en aning mera värt prestationsmässigt än det belopp en del fotbollsspelare tjänar varje match. En bonus till Haile är att han inte behöver bekymra sig om kolesterolvärdet. Jag är förbluffad över att nästan all forskning och expertis inom medicin siktar in sig på laborationsprover istället för att titta på prestationsförmågan. Det är ju trots allt att en hygglig träningsnivå med ett högt konditionstal med en hög förmåga i form av syreupptagningsförmåga automatiskt leder till ett sänkt kolesterol och sänkning av alla riskfaktorer omedelbart. Ge bort en start i Lidingöloppet eller något liknande till alla istället för de gamla vanliga råden om lågintensiv träning och fettfritt liv.

 

Om vi läser en kvällstidning eller något annat magasin så budskapet från alla alltid detsamma.

Rubrikerna är antingen inriktade på erotik, sex eller allvarliga hot. ”Den billigaste suger bäst.” Detta handlar förstås om test av dammsugare. Och precis såsom bland människor och deras egenskaper så är det enkla och basala som är bäst. ”Hillary knäcker alla nötter.” Efter att världens självutnämna ledande stat haft 42 manliga presidenter så kan det vara dags att knäcka sviten. Ett köksredskap i Hillary-stuk reas nu ut för hågade spekulanter. ”Ett för högt värde kan vara en tickande bomb.” 10 000-tals svenskar har högt kolesterol – utan att veta om det. Men du kan enkelt minska risken. ”Med Aftonbladets tio tips. ”Högt kolesterolvärde syns inte utanpå. Den ärftliga formen av förhöjt kolesterol är ännu svårare att upptäcka eftersom den slår även utanför riskgrupperna. ”Närmare 20 000 personer i Sverige har den ärftliga sjukdomen familjär hyperkolesterolemi. Många vet fortfarande inte om det”, säger Mats Rudling, professor i hjärt- och kärlforskning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

 

Den arabiske historikern Ibn Khaldun var modern redan under sin livstid på 1300-talet. Han tänkte vetenskapligt och hade ett globalt perspektiv och har bland annat skrivit följande. ”I en stats begynnelse är skatterna låga och skatteinkomsterna höga. När staten börjar förfalla gäller motsatsen.” Även i landet Sverige av årgång 2007 finns det vinnare och förlorare när regeringen Alliansen skall finansiera sitt nya skatteförslag. Självklara vinnare är de som sitter i stora och dyra villor, eftersom fastighetsskatten sänks radikalt och förmögenhetsskatten är slopad. Men att styra en nation har samma förutsättningar som att hantera ett nöjesfält. Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellerna. De lokala idrottsklubbarna har börjat anamma detta mera tydligt men att ställa ut egna parkeringsvakter i närområdet av sitt arrangemang. Så de stackarna som sökt sig till matchen får vara med och betala även på detta sätt. Helsingfors stads idé att låta alla åka gratis med kommunala samfärdsmedel när miljön är stressad är säkert ingenting som vi kommer se inom lång period i Sverige. Att det går fortare utför än vad vi och framförallt våra ledande politiker och beslutsfattare kan förstå råder det ingen tvekan om när man betraktar dessa fakta. Femtio procent av världens våtmarker har försvunnit det senaste seklet. Femtio procent av världens sötvattenarter har försvunnit de senaste trettio åren. Bara den miljöpåverkan som det ökade intaget av flaskvatten i det här landet innebar år 2006 motsvarar koldioxidutsläpp motsvarande 4 500 varv runt jorden med bil på ett år. Kursändring är svårt, det är oerhört svårt för människor att se sitt konto sjunka. Utvecklingen har helt klart för människor till ett förhållningssätt som symboliseras väl av detta citat av Zsa Zsa Gabor. ”I skolan fick jag lära mig att pengar inte är allt och att det viktigaste är att vara snäll. Så fort mamma fick veta det satte hon mig i en annan skola.” Frågan är om det är därför vi har fått ett så otroligt stort antal skolor med olika inriktning idag?

 

P.P