…….är ett återkommande tema i mångt och mycket, den hysteriskt överdrivna staden Stockholm är ett självlysande exempel på detta. I somras lanserades Stockholm som Skandinaviens huvudstad - med parollen "The Capital of Scandinavia". Finansborgarrådet Kristina Axén Olin pekade då på flera satsningar som skulle stärka Stockholms ställning - en ny nationalarena, ett nytt stadsbibliotek - och ett ABBA-museum. Nu får hon draghjälp av regeringen. ”Stockholm är en fantasisk stad med stora möjligheter”, säger näringsminister Maud Olofsson.  Det räcker gott med att vi har en total fixering på huvudstadens intressen här i landet. Det känns angeläget att befria grannländerna från denna destruktiva fokusering. TV3 är Stockholms-TV för mig. Extremt egotrippat och reklaminslaget är optimalt störande. Tidigt i kanalens barndom så var Robert Aschberg en ledstjärna med spektakulära gäster med hög töntfaktor. Dumstruten är det många som vill ha på sitt huvud idag, eller om man vill så kan man kalla det att vara TV3;s ledstjärna idag. En av dessa är definitivt Renée Nyberg som totalt lämnat förhoppningarna om att vara en seriös reporter och numera ständigt är aktuell med diverse program med hög tramsfaktor. Ett av de märkligaste är när godarådgivaren och  livscoachen Mia Thörnblom botar människors ångest och andra tillkortakommande. Autodidakt är säkert livscoachens viktigaste rad i CV:n. Den hysteriska framtoningen påminner om en oral variant av Aschbergs äss i begynnelsen, pruttgubben som kunde släppa väder så att han släckte levande ljus och väckte andra döda. Gaserna var av samma slag som nu väller ut ur munhålan istället. ”Eskimåerna har femtiotvå ord för snö eftersom den är viktig för dem - det borde finnas lika många för kärlek.”  Citatet är författat av Margaret Atwood och får symbolisera det faktum att om vore om och det skulle finnas så många ord för TV3, så skulle det kanske rent utav kunna vara möjligt att jag skulle finna ett för en gnutta uppskattning för kabelkanalernas sörja.

 

Att vara är knepigt. Många gånger överträffar verkligheten surrealistiska engelska filmer där dialogen är som en vattenkran. Ena stunden för hett och sedan iskallt. Det här kan skönjas överallt om vi har ögon och öron på skaft. Temperaturen anses ha en betydelse för servering av både vin och vatten. Men i vårt frostiga mellanmänskliga klimat i mellanmjölkzonen på Jordskorpan så alltid lagom gradantal bäst för de flesta. Undantag finns förstås, bland annat en av landets största profiler genom tiderna, Sten Broman (1902-1983). "Det värsta man kan servera mig är isvatten. Vatten är giftigt. Det visste redan Jesus. Han förvandlade vatten till vin så fort han fick syn på det.” I det här sammanhanget är jag inte beredd att hålla med Broman, även om han oftast haft rätt även i kontroversiella åsikter. Vatten är mer än vin och vad vore vinet utan vatten som grundämne? ”Drick vin och låt vattnet gå till kvarnen.” Detta är ett Italienskt ordspråk. Givetvis kommer människan i all framtid i sin iver att finna stimulantia till sin hjärna att försöka göra vin av allt som är tänkbart och tvärtom. Vissa har det, alltså kapacitet till sådana stordåd. För andra gäller det tänka såsom Mary Kaeash. ”Om du tror att du kan så kan du. Om du tror att du inte kan så kan, så kan du inte.”

 

Det finns tillfällen många gånger när människor tjänar mycket mindre än de förtjänar. Det finns även tillfällen när en del är oerhört överbetalda. Typiska exempel på det sistnämnda är golf, fotboll och artister – enligt min egen uppfattning. Visst förekommer det även inom min bransch att personer är överbetalda i förhållande till sin prestation. Givetvis finns det även en del längst ned i hierarkin som är klart underbetalda. Nu kommer det givetvis att blossa upp en aktuell debatt med anledning av att Göran Persson, (tidigare landets ledare och den som sparat ihop en kassakista som gör att den nuvarande regimen kan frossa i beröm och välmående) idag tjänar GP 100 000 kr per timme som konsult och föredragshållare. Det kan man kalla för ett lönelyft efter att haft en månadslön som statsminister på 121 000 kronor per månad. Bill Clinton antas tjäna en miljon per timme för sina föreläsningar. Så här mycket tjänar en del andra yrkesgrupper per timme. Servitris 92 kr, Undersköterska 127 kr, Brandman 146 kr, Ekonomichef 235 kr, Charlotte Perrelli, 80 000 kr (40 000 kr för 30 minuters show) och fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg 466 000 kr (700 000 kr per match). Det är nog bara att se glad ut och leva efter det irländska ordspråket. ”Mottag gåvan med en suck; de flesta ger mot betalning.”

 

Kläder och lakan innehåller miljögifter. När ämnet nonylfenol kommer ut i vattnet via tvättmaskinen påverkar det bland annat fiskars fortplantningssystem. ”Det har effekt på alla djurarter som är beroende av östrogen som ett hormon för sin fortplantning”, säger Leif Norrgren, professor i vattentoxikologi. Nu räknas redan mängder som kan mätas i mikrogram i vattendrag som farliga. Inom EU är det inte tillåtet att använda giftet i textilproduktion, men det är inte förbjudet att importera nonylfenolbehandlade varor tillverkade utanför unionen. Idag har inte våra beslutsfattare fokus på miljö- och klimathot mer än som allmänna flosker. Den bilfria dagen som inföll 22:a september uppmärksammades bara av fem städer i år eftersom Naturvårdsverket som är med och arrangerar inte fick någon uppbackning från regimen. Alternativa fordon och förflyttningsmedel till bil var i alla meningen att skulle lanseras. Kor kommer säkert inte på fråga eftersom avgaserna eller väderspänningarna från kor möter ett större intresse än bilens avgaser.

 

Kroppens klart största organ är huden. En fantastisk konstruktion som vi kanske mest lägger märke till när vi svettas. Huden reglerar vår temperatur med att låta oss svettas. Blir vi hetare än 44 grader, då dör vi. Svettkörtlarna rapporterar även tillstånd som upphetsning och andra känslolägen direkt till hjärnan. Tvålen är hudens fiende. Den tvättar bort det naturliga fettlagret som skyddar mot in- och utsläpp av partiklar. En annan riskfaktor är solen. Vi behöver D-vitaminet men inte överflöd av solens exponering vilket leder till hudcancer. En snabbt ökande cancerform på många olika håll på jorden – okunskap och fåfänga är delvis orsaker. Huden åldras med vår fysiska ålder och blir klart känsligare mot infektioner och andra åkommor. Läderhuden är tjockast på ryggen och producerar protein. Överhuden är tunnast på ögonlocken och tjockast på handflator och fotsulor. Det finns små muskler som drar upp och reser våra hårstrån på armarna när vi fryser. Och fryser gör jag i alla fall när jag tänker på konstnären Lars Vilks onödiga provokationer med att göra många människors heliga profet till en rondellhund. Man brukar säga att det du irriterar dig på hos andra säger något om dig själv. Jag är övertygad i fallet Vilks så stämmer det inte på mig. Vad jag känner till så har ingen brytt sig om hans konstverk för övrigt, utom dessa extrema provokativa bilder. Förresten så skall det numera heta cirkulationsplats och inte rondell, omskyltning har pågått flera år på olika håll i landet. En ny typ av civil olydnad och ungdomsstreck som jag har registrerat den senaste veckan är att glada, utlevande tonåringar bosätter sig på cirkulationsplatserna och föreställer sig själva. Frågan är om detta är en vidareutveckling av denna nationella utsmyckning. Kanske är det nästa steg för Vilks att ställa ut sig själv i gatukorsning, givetvis i extrem mantel för att få största möjliga publicitet. ”Fosterlandskärlek är en utvidgad familjekärlek.” Citatet är av Marie von Ebner-Eschenbach. Jag kan inte se att Vilks har någon av dessa egenskaper.

 

Tänderna är en indikator på din hälsa visar ny forskning från Karolinska Institutet. Tandlossning har ett klart samband med till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Gud skapade. Linné ordnade. Typiska Linnéanska hälsorekommendationer är till exempel detta. ”Måtta med allt, naturen läker alla sår, omväxling förnöjer.” Linné hävdade även att motion och erotik är nyttigt men stillasittande, rökning och alkohol är skadligt. Och detta var långt före datoriseringens tid.

 

P.P