...……när midsommarafton nalkas. Trafiken ökar ofta med över femtio procent. Men det är också tidpunkten på året när många av människorna blir lika fulla som vägarna. Att hänga över rattlåset är bra för många. Snapsen är en del av måltiden, den är en viktig och klassisk nationell tradition. Den destillerade drycken är ett lika viktigt bränsle för gemene man som bensin för bilen. Alkoholen är utan tvivel en av de mest komplexa droger vi har. Den lilla molekylen alkohol har den speciella förmågan att lösa sig i både fett och vatten. Det innebär att en invaderar varenda cell i vår kropp och påverkar flera hundra kemiska reaktioner. Den gör oss inte bara uttorkade utan tvingar levern att jobba för högtryck. Det gör drycken både nyttig och skadlig för människan. Skillnader finns mellan människan och bilen när det gäller att vara tankade. När bilen är utan bränsle så blir det stopp och riskfritt. Och när bilen är fulltankad, då rullar landskapet förbi med ett behagligt leende. Men när människan är fulltankad, då slår det slint och omdömet ställer till episoder som kan liknas vid personliga katastrofer med långvariga påföljder. Å andra sidan är människan ibland utan sprit också en med tomma tankar. Lätt och lagom är tyvärr ett tråkigt men lagom koncept för en människa. För mycket och för fort är vanligtvis anledning till idrottsskador. Det är också orsaken till att etylhaltiga drycker ställer till det. I Sverige har vi en lång och god tradition att leta syndabockar för allt som sker. Nu har vi även hittat bevis för varför de som dricker mest dricker. ”Det är Danmarks fel att skåningarna dricker. Ju närmare skåningen bor det danske land - desto fler alkoholskador blir det.” Det har fyra svenska forskare i Lund bevisat. Men det finns stunder i midsommarfirandet som överglänser allt vad alkohol kan skapa i känsla och välbefinnande. Ett sådant var årets första sommarprogram i P1 – Ulf Lundell bjöd på sin historia mixad med landets nutidshistoria på ett sätt som bara kan reta vissa okunniga tyckare på Expressen. Följande citat av Henri Bergson passar in på recensenterna som har svårt att förstå Lundells begåvning. ”Intelligensen utmärker sig för en naturlig oförmåga att förstå livet.” Ett helt suveränt sommarprogram, när radion överträffar all text och bildmedia, tycker jag.

 

Nyheter och löften om kaloriförbränning eller förnyelsebar energi ligger i tiden hela tiden. En flipflop-sandal med inbyggt gym är sådan sensationell nyvinning. Med Flipflop bränner du extra kalorier och tränar benen medan du går. Skorna utlovar trimmade och slanka ben, fastare rumpa, färre celluliter, bättre hållning och till och längre ben. För mig som sjukgymnast med fokus på folkhälsa och som mål att alla skall vara så hela och friska att jag inte behövs för att åtgärda åkommor är detta givetvis en underbar nyhet. Men vad är det som är hemligheten med sandalen? Jo, hemligheten anses ligga i skornas sula. Den är lite ojämn och kurvig så att du måste balansera på foten när du går. Det gör att rumpan tränas, vadmusklerna och låren aktiveras mera. Försäljningssuccén är gigantisk. England har shoppinghysteri som inte skådats sedan The Beatles slog igenom.  Det blir förstås en flop av denna sandal, ett nytt pittoreskt inslag i fåfänglighet. Att det skall vara så djävla svårt att förstå att det finns inga genvägar. Om du vill bli mera tränad så betrakta friidrottare, se en löpare eller hoppare! De kan göra det barfota eller hur som helst – jobbet måste göras. Kärnkraften i en människa finns i löphastigheten. Ju fortare du springer i desto bättre skick blir arschlet! Ju längre och oftare du springer, desto mera trimmad blir din mentala balans, uthållighet och tolerans i vävnader och organ. Den här tiden på året när midsommarfester, Power Meet med bilburen ungdom på vägarna så är det ett eldorado för det så kallade Gällivarehänget! Alltså tillståndet när stjärten blandar sig med låren kan beskådas på ett antal relativt unga män. Det här utseendet har betydligt mindre att göra med alltför stor konsumtion av bärs och påföljden av ett vidgat midjemått. Nej, det hänger ihop helt och hållet med steglängden. Gossebarnen springer inte fort, inte alls och inte ofta. Beskåda ett finalfält på 100 meter springning i ett VM eller OS i friidrott och titta på kropparna på de chokladfärgade gentlemännen som kutar iväg. Steglängden är ca 243 cm när man springer 100 meter på tio sekunder. När man avverkar 100 meter med ca 42 steg – då kommer kraften till stor del från rumpans muskler. Dessa blir fasta och eleganta köttstycken! Spring och balansera kroppen och knoppen i skogen. I detta sammanhang kan jag kosta på mig ett citat av Harry Schein. ”Risken med att vara rolig är att folk tror att man skämtar.”

 

Förnyelsens vind är ofta gammal och bekant. Nya miljöengagemang hamras in i medborgarnas medvetande. De som sitter vid köttgrytorna har ändå sista ordet och får bestämma vad vi skall tycka och göra. ”Vi kommer att behöva mer el när vi drar ner på olja och bensin. Då duger det inte att mumla om kärnkraften.” Citatet av Fredrik Reinfeldt är en markering för att det är kärnkraft som kommer att bli kärnan och motorn i det svenska samhället i framtiden. Med risk för att låta som en bakåtsträvare så vill jag än en gång framhäva den klassiska modellen ”hugg veden själv så värmer den två gånger”. Det är oslagbart koncept för uppvärmning, energi, återvinning och samtidigt den bästa folkhälsoeffekten i nivå med löpningen i terräng för kropp och själ. 

 

När jag läser om Gunilla 62 år så faller ännu en pusselbit på plats för mig. ”Röran i huvudet fick ett namn till slut”, säger hon. Bokstavskombinationen adhd är idag en accepterad diagnos och förklarar en hel del besvär som har uppstått under livets gång för vissa människor. Den som har adhd har svårt att hålla kvar uppmärksamheten, kontrollera sina impulser och vara lagom aktiv. Vi som följer fotbollen nära på och bredvid arenorna ser förstås direkt att det måste vara någonting liknande som finns bland de mest fanatiska fansen. Olika former av bokstavskombinationer förekommer rikligt inom den sfären. Några av de mest symtomgivande, typ adhd-profilerna, de är ofta skapade i en storstadskultur. AIK, DIF, HIF och VSK för att nämna några i en mångfald, har jag lagt märke till som särskilt starkt påverkande för att dubba omdömet till ofördelaktiga handlingar. Förmodligen kommer det en medicinsk rapport inom några år som skönjer ljus över detta och förklarar supporterfenomenet som en diagnos som skall respekteras. Och samhället skall givetvis skapa förutsättningar för att dessa bokstavsbarn, som är ena riktiga hejare på sitt sätt, skall få sin rätta plats i samhällspyramiden och hjälp med sin livssituation. För att bringa klarhet i vad som åskådaren betraktar i diverse sportprestationer så finns alltid en strof av Franz Kafka som vägvisare. ”Den som tror, kan inte uppleva några under. Om dagen ser man inga stjärnor.” Nattmössan borde kanske finnas i diverse klubbfärger och vara möjlig att köpa på arenor runt om i världen för att samla tankar och ge flera en rimlig chans att drömma om stjärnorna. Möjligheterna är egentligen helt obegränsade av fridfullhet som en nattmössa kan skapa i förvirrad värld. Upphovsmannen som lyckas trä på nattmössan på huvudled efter huvudled kan mycket väl få Nobels fredspris.

 

Att mångfalden i naturen bland både djur, växter och människor och övrigt som växer är av godo råder förmodligen ingen tvekan om. Linné ägnade sitt liv åt till att systematisera arter. Många andra har gjort stora och viktiga registreringar under historiens gång. Säkerligen spelar myggorna en roll i den ekologiska balansen, även om det inte känns angenämt när kroppen är täckt av bett. Charles Darwin har en poäng med detta citat. ”Att varje minsta variation bevaras om den är till nytta, det är vad jag kallar principen för det naturliga urvalet.”  

En av alla eviga frågor som kommer att ställas i det oändliga är vilken av alla levande varelser som är bäst. Människan har satt sig på en tron men hon kommer säkert att såsom tidigare civilisationer gjort i historien lyckas förgöra sig självt. Någon synsk person med förmåga att se in i framtiden har förkunnat att någonting "stort" kommer att inträffa år 2012. Elsa Beskow har sin bild av vilka som klarar sig bäst. ”Av alla djur tycker jag nog att flyttfåglarna är de största levnadskonstnärerna.”

 

P.P