……för de är ju även  huvudsaken till vår förmåga till förflyttning. Om bara fötter enbart skulle vara bara fötter skulle vi stå oss slätt och då kan man inte kalla det för fötter. Kalla fötter har fått ett viktigt vetenskapligt genombrott. Om vattnets temperatur är lägre än 27 grader då aktiveras känselreceptor TRPM8 som registrerar kyla mellan 10 och 27 grader. Det känns skönt med en biologisk förklaring till att badvatten under 27 grader känns smärtsamt kalla. Forskarna har genförändrat möss som saknar köldreceptorn i sina nervändar. Nu är det bara att vänta på att vi skall få människor som tål att trampas på tårna utan att skall signaleras smärta. Smärtan kan ge uttryck på olika vis. Ett exempel kommer från Drottning Elisabeth med anledning av att Blair avskaffat rävjakten. ”Drottningen känner sig förtvivlad och upprörd över en förändring för förändringens skull.” Det fattas bara att hovet vill lägga rabarber på känslor också. Den här bisarra IT-åldern som vi lever i har gjort sig till en självutnämnd ledstjärna bland tidsåldrar och försökt lägga rabarber på all kunskap. Men historien kommer att visa att det är blygsamma nyvinningar som görs i vår plastiga tid för en bättre värld. För övrigt är det känt att få örter anses kunna sätta hjärtan i svallning såsom rabarbern. Den började odlas redan för 5000 år sedan i Kina

 

Amerikas mest beundrade man år efter år är Homer Simpson. En av anledningarna sägs vara att han är som folk i största allmänhet. Detta är ett citat av Homer. ”Jag tror på att barnen är vår framtid. Om vi inte stoppar dem nu.” En annan av anledningarna till populariteten är nog Homers låga tyngdpunkt när han går. Stilen påminner starkt om den optimala sittställningen som anses vara minst påfrestande för ryggen, 135 graders vinkel i bakåtlutande sittning. Vanligtvis sägs det att svenska blondiner är korkade. Kan det månntro bero på att var och varannan är konstgjord. Kan det vara en försvenskning och blondinanpassning att även vinkorkar numera är konstgjorda av plast och inte längre naturligt korkade? Familjen Simpson känns i alla fall äkta i en konstig värld. Homers konkurrenter Bush och Reinfeldt har haft en urkul vecka. G W Bush har nog inte haft så roligt på länge som när han lurade hela världspressen med ett fingerfärdigt trick i Albanien. Han stal sin egen klocka av sig själv mitt i en omfamning av en hängiven supporter av presidentens väsen. Sämre gick för Reinfeldt. Han fick en dålig ranking i sitt eget lag i den prestigefyllda fotbollsmatchen mellan regeringen och oppositionen, dessutom en svidande förlust i matchen. Och dessutom fysiskt slagen i backen av en vänsterbrud, så kan det gå när man inte är fokuserad. Vi får hoppas att det ser bättre ut på skrivbordet än fotbollsplanen. Albert Einsteins citat talar för sig självt. ”Om ett rörigt skrivbord tyder på en rörig hjärna, vad tyder då ett tomt skrivbord på?”

 

Man är inte sämre än att man ändra sig förefaller vara ett mycket gångbart tema hos makthavare. En i raden är USA:s förre utrikesminister Colin Powell som sa följande i en intervju i NBC-TV. ”Om det berodde på mig så skulle jag stänga Guantanamo, inte i morgon utan denna eftermiddag.” Så kan det låta när man inte är så maktkåt längre. Kåtslag har även drabbat den svenska kvällstidningsbranschen. P3 har fått en konkurrens. Rundradion är inte längre ensamma om de rundaste bland ord. På ett par dagar har jag noterat följande starka inslag i Aftonbladet. ”Skånska är Sveriges kåtaste dialekt”, skriver Fredrik Virtanen. ”Känner du nervositeten. Mitt i livskåtheten, de vita tandraderna, välviljan, de bara överkropparna och de korta kjolarna, finns den redan där”, skriver Johan Hakelius. Och även Johanne Hildebrandt hänger på trenden. ”Hur vet du att det ens är en tjej och inte en gammal kåtgubbe?” Även ledarskribenten Åsa Petersen är med resonemanget. ”Killar har inte nån särskild kåtknapp.” Att det här med kåthet är någonting i hästväg kan man utläsa av Åsa Elmroths erfarenheter i Aftonbladets kanal 75 när travet skall presenteras. ”Du måste vara kåtare, vrålade han i mitt öra. Jag blev minst sagt paff. Vad var det frågan om?  – Va, vad är det du säger?, undrade jag.  – Gör om påan och gör den kåtare, skrek han tillbaka. Resten av programmet blir ju lidande om du inte är kåtare!” Det dröjer inte innan tidningen i skarp konkurrens med Expressen, TV3 och TV4 utser sig till mångfaldens värnare. Det är bara en tidsfråga innan man kommer att vara först med en ny slogan också – Sveriges kåtaste kvällstidning?

 

Att den svenska grundinställningen är klart avståndstagande markeras både mycket insiktsfullt, oväntat och klokt av Jacob Wallenberg. I en intervju i Aftonbladet (9:e juni 2007) säger han följande. ”Sverige talar väldigt mycket om jämlikhet, ett öppet samhälle och alla de värderingar vi har. Men när jag talar med vänner och bekanta som bär utländska namn är det förfärande att höra deras historier. Folk med utländska namn får inga jobb. De får inte ens anställningsintervjuer. Det är en katastrof. De kan tala flytande svenska och ha en svensk utbildning men de får inte ens anställningsintervjuer därför att de har fel namn. Jag har goda vänner, svenskar sen många generationer, som har mörkt hår och solbränna. Folk vänder sig om på gatan och säger – i det här landet ber man om ursäkt om man stöter till nån” Det är tyvärr ofta så att det tar lång tid innan denna kunskap når ut till kreti och pleti. Daily Express har uppmärksammat det unika med svenskar. Vi spenderar mest pengar på ketchup av alla nationaliteter. Svenska brudpar är äldst i hela världen, männen gifter sig i Sverige när de är 32,9 år gamla och kvinnorna när de är 30,4 år unga. Att man i England valt att kalla kålrot för ”swede” är för att denna rotfrukt togs till de brittiska öarna från Sverige år 1780, och inte av något annat skäl! Vilket är Ernst Kirchsteigers bästa citat är en vår tids viktigaste frågor? En sådan tävling kan säkert samla flera deltagare än andra tävlingar i en del tidningar. Här kommer en möjlig vinnare från Ernst. ''Det här fönstret ger väldigt skön kontakt mellan ute och inne. Det är som om att ute och inne vill varandra någonting.''  Vad finns att tillägga till djupa tankar i denna nivå?

 

Att handslag är bästa medicinen är ingen direkt överraskning. Nu finns det en undersökning som publiceras i Archives of Internal Medicine som visar att en förkrossande majoritet, nästan 80 procent, av patienterna vill skaka hand när de möter läkaren för första gången. Ett handslag har alltid varit en överenskommelse att lita på. Lagkaptener i lagsporter skakar hand före en match. "När man var liten var man inte riktigt trygg med tomten." Citatet av miraklet Ernst kan vara en förklaring till att handslaget tagit över tomtens roll i vård och sport. En hantverkare är han som bygger landets tro, hopp och nutid. Landet Sverige har genomgått samma formatering precis människorna som bor i landet. Numera bor de flesta i en enda stor klump mitt i landet. Precis såsom människornas kropp omformas till att bestå av tunna armar och ben samt ett litet huvud, och ett gigantiskt bukomfång. Örebro är naveln i landet Sverige. Inom en radie av 30 mil från Örebro bor 6 miljoner av landets 9 miljoner invånare. Märkligt nog så finns denne Ernst i Örebro! Och Per Gessle gör sommarsuccé med en supertöntig låt som verkar vara en hyllning direkt till Ernst. ”En händig man” heter låten som saknar allt av det som finns i Ulf Lundells ”En lycklig man”, men den ger alla med en klump till mage ett hopp. Att äpplet inte faller så långt från trädet har varit ett faktum sedan urminnes tider. En evig fråga när det gäller beteenden hos människan och jämförelsen med äpplet och trädet är vilket som formar oss mest arv eller miljö. Sarah Silverman, aktuell i ”The Sarah Silverman Project” och fullständigt obekant för mig förefaller hamnat nära trädet i alla fall. Detta är citat från flickan. ”Jag slickade sylt från min pojkväns penis och plötsligt tänkte jag. Herregud, jag håller på att förvandlas till min mamma.”  Detta kan vara en passande midsommarhälsning till er alla. Midsommarstången är en viktig fallossymbol och festen är den svenskaste av alla högtider. Njut av hedniska symboler och ett lätt, glatt sinne!

 

P.P