……..så oavsett om du har kalla fötter eller fryser om själen så är en god vän mycket bättre än alla lyckopiller tillsammans. Kvalitetskraven på god vän är enkla. Det finns ingen utbildning i denna svåra konst, akademiska poäng i överflöd är många gånger en belastning. Enkelhet, närvaro och tillgänglighet är betydligt viktigare. Alla gör vi en eller annan smärtsam förlust under resans gång, ju sämre lag vi håller på desto oftare tvingas vi bita i det sura äpplet som ger kvarstående ärr i själen. Tiden läker alla sår, brukar man säga. Men det är en sanning med en stor modifikation. ”Genom att lyssna och dela med sig av sina tankar kan man åstadkomma en psykisk förändring, hjälpa någon att läka och att ta sig igenom trauma. Men det är inte alltid idylliskt.”  Ring en vän är dock ett mycket gångbart förslag, även här, inte enbart i frågetävlingar i teve fyra. Problematiken med människans kapacitet i olika situationer kan sammanfattas med Ralf Bulows citat. ”Gud gav visserligen människorna förstånd, men glömde att skicka med en bruksanvisning.” En del av oss i människosläktet har större ambitioner och andra har betydligt blygsammare krav på sin roll. David Bowie tillhör de som alltid haft en större vilja, eller som han förklarar sina stilbyten för London Paper. ”Jag har alltid haft ett tvångsmässigt behov av att vara något mer än en människa.”

 

Det finns absolut ingen bot eller lindring när det enda laget med stort L förlorar i ett slutspel. Detta årtusende får vi nu uppleva någonting helt unikt. En stor del av populationen har aldrig varit med om detta faktum att vi (FBK) står utanför. Färjestad som är tidernas bästa ishockeylag spelar inte SM-final. Laget i mitt hjärta har med hyggligt material gjort en usel säsong. Trots seger i serien och semifinalspel i slutspelet så har det varit uppförsbacke hela säsongen. Nu tycker jag att tränaren Melin som är en typisk ickevinnarskalle och lagkapten Jörgen Jönsson, som har gjort en mycket medioker säsong i klubblaget skall föregå med gått exempel och avstå lönen helt i mars månad. Det skulle sända goda vibrationer och signaler till ungdomar, inte bara i Färjestad utan hela landet. Vi måste prestera och visa oss värda de pengar som människor spenderar på oss. Det gäller både sponsorer, supporters och publik med flera. Kina är idag där allt händer, ett exempel är att Kinas regering tänker dra in lönen till statsanställda som är döda eller av andra skäl slutat. Enda trösten för oss gullila är att det inte kan bli sämre nästa år och att man måste leva idrottslivet som en kompost. Ner i dyngan och röra runt, för att åter samla ny näring och växtkraft. Många spelare och tränaren måste bytas ut och ny energi tillföras för positionen som bäst skall bevaras. ”Det är naturligtvis en betydande skillnad mellan vad man lagt beslag på och vad man verkligen rår om.” Paul S Bucks citat är en hälsning till Linköping som slog ut FBK. Om det skall gå åt helvete så skall det göra det med musik. Till tonerna av icesingsignaler blev det denna gång, mot ett lag utan kultur, historia och framtid. ”Framtiden? Den tillhör Linköping.” Citatet är förståss från oraklet Lasse Anrell, en så kallad sportjournalist, där bäst före datum gått ut för mycket länge sedan. Han är inte bara enfaldig i sin jakt på billiga poänger i pinsam bransch där man förefaller tävla om att komma med mest groteska påståenden. I en tillfälligheternas produkt, som kallas kvällstidning. 

 

En svidande förlust känns inte bara i pälsen, själen faller ihop och behöver en rotfyllning för att återhämta sig. Symtomen förekommer för övrigt även vid andra tillfällen och sjukdomar. ”Kramper, sänkt medvetande, onormalt beteende, hallucinationer och delirium har rapporterats under användande av Tamiflu.” Jag vill minnas att det är bara ett halvår sedan som detta nya mirakelläkemedel lanserades som skydd mot influensa, även fågelinfluensa. En dyr medicin i dubbel bemärkelse, i Japan som använder mest Tamiflu i hela världen har 54 barn dött i samband med behandling. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s läkemedelskommitté rekommendation har nu gjort ett förtydligande av produktinformationen för Tamiflu som tydligt anger att det finns en liten risk att drabbas av oönskade biverkningar vid medicinering. Vad skall man säga om dessa ständiga stora farmakologiska, kemiska preparat som trots allt slinker igenom och får enorm spridning trots en ganska begränsad kunskap om vad som egentligen blir följderna. Engenio Dòrs citat är ett sätt att sätta ett finger på de forskningsrönen. ”Det räcker att betrakta en sak uppmärksamt för att den ska bli intressant.”  Studier visar att före träning är det grönaktiga bananer bäst, medan de gulare har bättre effekt under och efter träning. Kanske ska vi äntligen även sluta kalla banan för en frukt, det är ju som bekant en ört. Om banan är en ört och brukas ofta vid sport så kanske bör kalla idrottsbanan för örtagården. Vi lär så länge lever, men vad och vem vi lär oss av, det lär vi oss aldrig. I detta finns ett förslag från Dudley Field Malone. ”Jag har aldrig i mitt liv lärt mig något av någon som höll med mig.” Sex är bra för blodtrycket, men det behövs både en penis och en slida för att samlaget ska ge önskad effekt. The British Psychological Society skriver om denna studie på sin hemsida. Forskarna har följt sexvanor hos ett antal personer under två veckors tid och fått fram denna konklusion att kraften i blodtryckssänkning förstärks vid penetrering.

 

P3 är radiokanalen som är radikalast i dagens mediabrus. Runda, fyrkantiga och nya ord viner i luften. Spännande diskussioner där unga människor, framtidens opinionsbildare diskuterar viktiga frågor. Ett exempel kan vara varför man inte får heta Huvudled när man kan heta Stig! Kör man för länge på en lång och enformig väg är risken stor att man får vägleda. Ratta in P3 så minskar risken markant, annars finns ju alltid Göran Persson som en inspirationskälla. Trots all ilska denna intervjukedja har föranlett så är Persson långt ifrån ensam om att försöka dokumentera sin tid historiskt. J F Kennedy och Bill Clinton hade ständiga samtal med skickliga historieskribenter. ”Vi har alla både brister och förtjänster.” Sa ordförande Persson när han förklarade sina uttalande om andra i sin bransch. Norman Vincent Peale har sagt ett citat som är klokt i sammanhanget. ”Medelmåttans stora tragedi är att han ägnar sitt liv åt att fullända sina brister.” Men visst är det härligt med Persson som gav oss kunskap som att när du är pressad och behöver dämpa din upprördhet, då kan du lägga på ett kål. Eller göra som Helmut Kohl, ät smör i massor. Men det kan vara så att det bara fungerar för folk som redan i smöret, eller en liten grädda av populationen. Andra kanske skall hålla sig till margarin. Perssons tillvaro på toppen har varit som en omskuren kung. Som allmänt bekant så blåser det alltid på toppen, riskerna är mycket större däruppe. Även här ser jag en poäng med att omskurna män skyddas mot hivsmitta kan troligen förklaras med att det på insidan av förhuden finns celler som är extra mottagliga för viruset. Dessutom samlas bakterier och virus lätt kring förhuden.

 

”En människa som inte drömmer är som en människa som inte svettas. Hon lagrar bara en massa gift.” Truman Capote har med denna analys helt klockrent markerat en mental språngbräda som är underskattad. Använd långfredagen som är så överlång till dagdrömmar och andra utflykter. Undvik undanflykter, de finns alltid i ett obegränsat överflöd. Martha Beckman får avsluta med veckans slutord i detta tema. ”Människan anklagar ödet för alla möjliga slags olyckshändelser men känner sig personligt ansvarig för ett hole-in-one.”

 

P.P