……..nyttan med smörkaffe och annat smått och gott. För ett år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

Kaffet sägs hålla hungern borta, prestationsförmågan på en jämn nivå och också bidra till att man går ner i vikt. Smörkaffet lanserades av amerikanen Dave Asprey, som inspirerad av det tibetanska traditionella smörtet. Smörte är te som toppas med en rejäl klick smör gjort på jakmjölk.

Smörkaffe görs så att man blandar ner osaltat smör plus kokosolja eller MCT-olja i kaffet. MCT-oljans namn kommer från förkortningen Medium Chain Triglyceride. Namnet avslöjar att oljan består av medellånga fettsyrekedjor. MCT-oljan är för det mesta tillverkad av kokosolja.

Olivoljans hälsonytta är välkänd. En studie från University of Illinois i Chicago har kunnat påvisa i sina studier att olivoljan kan hjälpa människor med hjärtproblem och bidra till att hjärtat använder kroppsfett som bränsle. Försöken gjordes på råttor med hjärtsvikt. Tillskott av olivsyra, som bland annat finns i olivolja, visade en tydlig förbättring i hur hjärtat pumpade blod. I Sverige är konsumtionen av olivolja cirka en liter per person och år. I Italien är konsumtionen femton liter per person och år.

Luktsinnet har fått ytterligare en betydelse efter en forskningsstudie vid University of Chicago. Forskarna lät 3000 personer i åldern 57-85 år försöka identifiera fem distinkta lukter: mint, fisk, apelsin, rosor och läder. Fem år senare hade fyra av de med de sämsta resultaten avlidit medan bara en av tio med de bästa resultaten var döda. Och även när hänsyn tagits till faktorer som ålder och olikheter i livsstil pekade resultaten i samma riktning. Tolkningen som forskarna gör är att förlust av luktsinne är ett tecken på generellt försämrad återuppbyggnad av kroppsceller, men att det kan också bero på högre utsatthet för föroreningar och bakterier under livet.

Öronen på skaft förefaller mushonor att ha enligt Japanska forskare. De kan avgöra om uppvaktande hannar är deras släktingar genom att lyssna på hur de sjunger. Mushannarna sjunger kärleksserenader. En mushona undviker att para sig med hannar vars sångmelodi liknar den som mushonans pappa sjöng under hennes uppväxt. Detta gör att inaveln förhindras i den populationen.

Att både djur och människor behöver ha alla sinnen skärpta är uppenbart. Djuren förefaller trots sin överlägsenhet kontra människan i fungerande sinnen få dra det kortaste strået i kampen för sin överlevnad. Människorna utrotar idag andra arter på jorden snabbare än vad forskarna hittills trott eller kunnat uppskatta. Utrotningstakten är nu 1000 gånger värre än före år 1500 enligt en aktuell studie. Många grupper av djur drabbas hårt. Till exempel dödas en elefant var femtonde minut.

Enligt Hälsans Kök så är 70 procent av svenskarna medvetna om att vegetarisk mat har mindre påverkan på miljön än icke vegetarisk mat. Svenskarnas vardagsfavoriter är spagetti med köttfärssås, kyckling med ris eller potatis och korv Stroganoff.

En promenad i gammal skog med höga träd är välgörande för själen. Försök med personer med utmattningssyndrom visar att skogen kan väcka liv i livsandarna. Försökspersonerna blev harmoniska och gladare rapporterar forskningarna på Sveriges lantbruksuniversitet. Personerna förknippade miljön med bland annat rofylldhet, vildhet, rymd och artrikedom.

Träning är populärt idag. Men långt ifrån alla tävlingsambitioner. Men givetvis är alla rekord till för att stås. Till exempel att stå i plankan som Mao Weidong, medlem i Pekings insatsstyrka klarade av att göra 4 timmar och 26 minuter. En exceptionellt god prestation. Ett annat nytt världsrekord rapporteras från University of California i Irvine där 4 200 deltagare drabbade samman i kuddkrig. Det tidigare rekordet hade 3 813 aktiva kuddkrigare.

Trots att den inte är tävlingsgren vare i verkligheten eller någon TV-kanal så är den vanligaste träningsformen hos populationen idag - shopping. Enligt en undersökning som Krav beställt så visar det sig att försäljningen av ekologiska och Kravmärkta varor ökade med 30 procent under första halvåret 2014. Denna undersökning säger ingenting om hur mycket försäljningen av icke ekologiska varor ökat under motsvarade tid.

Tålamod är ordet som vi behöver mycket av om vi skall lita på en undersökning som bland annat fackförbundet Vision ligger bakom. 1400 medlemmar har svarat att de upplever att nästan trettio minuter om dagen går till krånglande datorer och it-system. Det skulle innebära elva arbetstimmar i månaden.

Enligt uppgifter i tidningen Daily Mail som hänvisar till en studie så är separationsrisken större för par som träffats på nätet, än för de par som träffat varandra offline.

Veckans slutord blir ett citat av Vladimir Nabokov. ”Han älskade sig själv med en lidelsefullt återgäldad kärlek.” Ord som jag kan tillägna populationen i vår samtid.

P.P