……..och vart är vi på väg är eviga frågor som mänskligheten förmodligen alltid kommer att ställa sig. Vi lyckas med många fantastiska innovationer och framsteg hela tiden underlätta livet i fysisk bemärkelse. Vi behöver göra allt mindre med kroppen som instrument. Vi är oftast bara ett klick på tangentbordet eller plattan från det vi vill köpa, göra eller annat? Denna tillvaro på en slags överflödsgata har givetvis precis som medaljen en baksida.

En borrmaskin används under sin totala livslängd cirka 15 minuter. Det finns en mångfald av andra produkter som lever ett likadant liv som borrmaskinen. Kanske borde vi dela mer än att äga? Vår överkonsumtion skapar även en obalans i tillvaron. Den biologiska mångfalden som innebär att alla varianter av ekosystem, livsmiljöer där organismer finns hotas. I den biologiska mångfalden ingår allt liv på jorden, även människan. Vår hälsa, vår försörjning och vårt välbefinnande hänger på att vi kan se till att den biologiska mångfalden bibehålls och befinner sig i balans. I årets valdebatter så har jag inte uppfattat om det finns något parti som värnar lika mycket om blåvalen och de minsta bakteriernas existens för vårt välbefinnande? Det går utför med den biologiska mångfalden när det gäller våra val av vad vi äter. Det har skett en dramatisk förändring de senaste 50 åren. Numera är det en tendens att människor över hela världen äter likformigt. Några få arter, som vete, majs, sojaböna, oljepalm och ko dominerar kostvalet. En påtaglig minskning ses när det handlar om grödor som är regionalt anpassade som hirs, durra, jams och råg. Vanligaste rätten på de svenska middagsborden är spagetti med köttfärssås. ”Alla kan inte allt.” Citatet är av Vergilius.

Vi dras till andra som låter som vi. En färsk kanadensisk studie visar att vi omedvetet söker oss till sådana som låter som vi själva. Den egna dialekten och det egna tonfallet slår an en särskild sträng hos människan. Vår egen röst ur någon annans mun verkar lugnande. En spännande tanke nu när våra politiska partier skall trappa upp sitt valmanifest med att knacka dörr. Din röst är min röst? Är det parollen denna gång? Många borde ägna en del i partiprogrammet åt myrstacken. 15-20 procent, så stor andel av alla landlevande djurs sammanlagda vikt utgörs av myror.

Pålitlig, trygg och ärlig. Så vill vi att vår arbetsgivare skall vara. Och enligt en undersökning som har beställts av rekryteringsföretaget Randstad så ser svenskarna IKEA som den mest attraktiva arbetsgivaren. Över häften av de 8000 tillfrågade vill arbeta på IKEA.

Löpning lönar sig, detta är en glad rapport för oss om både rör och med eller utan skor. Ju längre du springer när du är mellan 20 och 30 år gammal, desto bättre blir ditt minne senare i livet. Denna rapport kommer från en långsiktig studie gjord i USA. Nu finns det dock hopp även för dig som inte lever livet såsom utgifterna – löpande. En tupplur är medicinen. Att ta en tupplur på eftermiddagen kan förbättra ditt minne. Så litet som 15-20 minuter kan väcka liv i dina nervceller igen och göra dig pigg och alert. Alerta företag som Apple och Google tillåter sina anställda att ta sig en vila under arbetstiden, vilket skall förbättra de anställdas produktivitet. Forskning vid University of Colorado visar att barn som missar sin eftermiddagssömn är mer oroliga och inte lika glada som andra barn. Enligt Natura Society kan samma tecken ses hos vuxna. Det finns hopp för dig som varken vill springa eller ta en tupplur. Forskare någonstans har kommit fram till att tre glas champagne i veckan uppväger åldersrelaterad minnesförsämring samt motverkar demens. Enligt forskarna så är det fenolföreningarna i champagne som förbättrar det spatiala minnet. ”Att lära sig utan att tänka har inget värde. Att tänka utan att lära är farligt.” Citat Konfucius.

En sifoundersökning har undersökt vilka drivkrafter det är som får män och kvinnor att sätta sig själva på en viktreducerande diet. Och svaret visade sig handla om till stor del om utseende och fåfänga. 62 procent av kvinnorna ville bli smala för att känna sig mer attraktiva. Bland männen var siffran 50 procent. Var fjärde man hoppades dessutom att en lägre vikt skulle ge honom en ökad kapacitet i erotiken. Itrim var företaget som hade beställt denna studie. Det är en betydligt större hälsorisk att vara ensam jämfört med övervikt. Enligt en brittisk studie så löpte de ensamma och övergivna dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med jämnåriga med kraftig övervikt. ”Vet du mycket, åldras du fort” Citatet är ett ryskt ordspråk.

Internet är Gud gåva och katoliker bör bli digitala världsmedborgare. Det anser påve Franciskus som även talar sig varm för nätets enorma möjligheter till möten och solidaridet. Helt i linje med påvens påbud så noteras det från en källa som heter CyberCompare.net att 30 procent av britter under 40 år har tagit nakenbilder på sig själva. Varför inte runda av denna pseudovetenskapliga krönika med ett citat av Ivar Lo Johansson. "Vi är inte bara där våra skor står, utan också där våra drömmar finns ..." 

P.P