………..är en vanlig och viktig tidsperiod för nationens invånare. Det är normalt den tid det brukar ta för pizzabagaren att färdigställa hämtpizzan.Tio minuter är sexhundra sekunder. 10 minuter är en bra text av Kent. Tio minuter är en oändlig mängd av olika råd när det gäller recept för matlagning. Tio minuter av diverse träning och andra fysiska utmaningar.Tio minuter tog det också för medborgarna att se till att Vasaloppet år 2014 omedelbart blev fullbokat. Att så många vill skida tillsammans vid samma tidpunkt är ganska typiskt för dagens medborgare. Här i norden lever vi i kallt och avlångt land är en förklarning som brukar användas när man talar om hur det sociala umgänget är här i landet. Vi har inte riktigt anammat den sydeuropeiska solen och mysiga utekaféer i mångfald. Vi rustar våra hem med extremt välutrustade moderna kök, spa, och badrum. Vi har eleganta soffgrupper och prydnadssaker på rad. Ett hem är en borg. Umgänget utanför hemmen sker oftast i samband nationens största intresseaktivitet – shopping. Köpcenter är vår tids andliga rum. Här tillbringar många en stor del av sin fritid. Här sker möten med andra likasinnade. Om det händelsevis skulle råka bli så att kvoten av socialt umgänge inte blir helt mättad på köpcentrat så finns alltid Friskis & Svettis som en social glädjekälla. Mer än var femte svensk är med i friskisgemenskapen. I den så typiska moderna tätorten som har flera stoppljus, typ Västerås så är mer än tio procent invånarna medlemmar i Friskis.
 
Trots alla dessa aktiviteter så är två procent av befolkningen helt utan sociala kontakter. Och dessutom finns det ett ganska stort antal i populationen som har relativt få sociala kontakter. Det torde enbart vara en tidsfråga innan även detta land mötesplatser såsom i Japan. Där finns det nu ett antal kattkaféer. Hit kan ensamma människor gå och klappa oika kattor som går runt i kaféet och låter sig klappas. En annan stor framtida nisch kan öronsnibbsmassgeinstituten komma att bli. Sverige är dock ett av de mest jämställda länder när det gäller lön. Jag tror inte att vi har det som till exempel vad en forskningsrapport i Australien rapporterar. Enligt den tjänar snygga män 65 procent mer än fula män. Här kan man verkligen snacka om att utseendet har en betydelse. Det är en klassisk sanning att livet är lättare om man är rik och vacker. Men säkerligen finns ett otal av undantag från den tankeleken. Ett som är säkert är att vindruvor gör oss friskare. En ny teori som kastas fram i dagarna är att det är inte alkoholen utan kemikalier i druvorna som ger den skyddande effekten mot hjärt- och kärlsjukdom. De skall ha en hämmande effekt på ett enzym som sänker blodtrycket. Rödbetor gör oss friskare och starkare. Naturens skafferi har visat sig innehålla allt som vi behöver. Den kommersiella världen lyckas kränga på medborgarna en mängd varor och produkter som har ett pris men värdet är oftast som begränsat. Det blir på något sätt som att bara äta snabbmat och enbart bli långsammare hela tiden.
 
Karl Marx sade att filosoferna bara har förklarat världen, fastän uppgiften är att förändra världen. Hur och med vilka medel skulle filosoferna kunna förändra världen? Det är en uppgift för dagens makthavare och beslutsfattare att finna den rätta vägen. Med tolerans avses att en människa tillåter en annan människa, att ha sina egna värderingar och sin egen livsstil, även om hon inte själv accepterar dem. 
 
Med likgiltighet avses däremot att dessa frågor är betydelselösa. Vilkendera hållningen är viktigast med tanke på social rättvisa och strävan efter det goda livet? Svaret på denna fråga är inte enkel utan förmodligen lika delad som baken. Det finns ett otal filosofer och andra som försökt att förklara världen. Var och en har gjort detta sett från sin horisont. En stor del av de humanistiska vetenskaperna och samhällsvetenskaperna tycks ha tillägnat sig en filosofi som vi kallar ”postmodernism”: en intellektuell strömning som definieras av ett mer eller mindre öppet övergivande av upplysningens rationella tradition, av teoretiska konstruktioner utan samband med empiriska test och av en sådan intellektuell och kulturell relativism som ser vetenskapen bara som ”berättarkonst”, som en ”myt” eller som en social konstruktion bland många. Einstein var en fysiker som sannolikt även hade en stark filosofisk tankebild i sitt skapande. Samtidigt var det för Albert Einstein hela tiden klart att den teoretiska fysiken är bara en av många vägar till skapande av en världsbild och att fysiken ”måste  nöja sig med att beskriva våra allra enklaste erfarenheter av naturfenomenen, för människosinnet förmår inte rekonstruera alla de mest komplicerade företeelserna med det krav på detaljerad noggrannhet och konsekvens som den teoretiska fysiken ställer”.
 
I fotbollstider så är det aktuellt att damma av en fotbollsstudie. Överraskande nog, i alla fall för mig, visar en studie från Karolinska Institutet att fotbollsspelare löser problem bäst i test. För första gången tror sig forskarna ha den vetenskapliga  hittat nyckeln till det som tidigare mystiskt beskrivits som ”speluppfattning” hos framgångsrika fotbollsspelare. Enligt forskarna på KI är speluppfattninge ej något mystiskt och obegripligt, hur bra en elitfotbollsspelare kommer att bli kan vara möjligt att förutse med ettpsykologiskt test.
 
De menar att det snarare handlar om förmågan att vara kreativ i stunden och hela tiden se nya lösningar på problem, snabbt ändra taktik och revidera tidigare beteenden som inte fungerar. Detta kallas för exekutiva funktioner. "Våra hjärnor har specifika system som jobbar med information just på ett sådant sätt, och inom kognitionsvetenskapen finns det vedertagna metoder för att mäta hur välfungerande en persons exekutiva funktioner är”, säger Predrag Petrovic vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Studien omfattar 57 fotbollsspelare från allsvenskan och division 1, både från dam- och herrserierna. Forskarna kunde då se att fotbollsspelare i båda grupperna var rejält mycket bättre i exekutiva test än normalbefolkningen. Men de kunde också se att spelarna i allsvenskan fick mycket bättre resultat i dessa test än spelarna i division 1.
 
Nästa steg i studien var att jämföra testresultaten med hur bra fotbollsspelarna var i verkligheten ute på planen. Resultaten visade att de klart fanns ett samband mellan hur bra resultat spelarna hade i det exekutiva testet och hur många poäng de gjorde på fotbollsplanen. ”Man skulle kunna tänka sig att kognitiva test av det här slaget i framtiden blir ett verktyg för att ta fram nya, framgångsrika fotbollsspelare. Huruvida man också kan träna upp de exekutiva funktionerna på ett sådant sätt att det syns på fotbollsplanen är något som vi måste studera ytterligare. Troligen finns här både en nedärvd komponent och en träningsbar del”, säger Torbjörn Vestberg, psykolog och studiens försteförfattare.
 
Avslutningsvis ett tips om en spännande brittisk studie visar att grönt te kan dölja testosteron i dopningskontroller. Den varma drycken kan, enligt forskarna, minska utslaget av det manliga hormonet upp till 30 procent.
 
P.P