………..eller är det rent av avveckling? Ibland är denna formulering rätt eller fel hur vi än vänder och vecklar ut texten! Hur som helst är det en trend att diskutera i vår nutid. När det gäller miljöfrågor och ekonomi för stat och kommun så kan man nog lugnt säga att det står skrivet i stjärnorna. För idag konsumerar vi mera av jordens råvaror än vad klotet kan erbjuda och producera för population. "Du får inte förlora tron på mänskligheten. Om några droppar i oceanen är smutsiga, så blir inte oceanen smutsig."  Citatet av Mahatma Gandhi som är en av de visaste vägvisare som vi haft bland människorna här på jorden. Orden är som gjutna för att ge oss förmåga att förstå alla märkliga krumbukter och strövtåg som händer i vår tidsanda. Då menar jag både inom forskning och kunskapsinformation men kanske framförallt inom andra sfärer och verksamheter.

När det gäller människans välbefinnande eller ohälsa så finns det ingen som helst hejd på nya och/eller  gamla råd och rön som tumlar runt i framförallt media. De mest egendomliga råd får plats i TV-soffan på bästa tänkbara sändningstid. Det finns en hel del märkliga råd som enbart bygger på en affärsidé och sannolikt är helt verkningslösa, men ändå säljs och givetvis köps för dyra pengar. När det gäller vårt hälsotillstånd så förefaller många människor greppa alla tänkbara halmstrån. Personligen tycker jag att detta ibland kan bli på bekostnad av verkningsfull och rätt doserad skolmedicin. För det är faktiskt så att vi har en extremt kompetent och bra vård i en stor del av världen. Det gäller bara att komma till rätt kompetensnivå och rätt person vid rätt tillfälle.

Evig ungdom och evigt liv är något som många när en dröm och förhoppning om. Ändå är det med oss som med korven. Det finns två ändar såväl på livet som på korven. Det enda som är givet om vårt liv är att vi föds och vi dör. Världens hittills äldsta person blev 122 år. Det berättas om henne att hon cyklade och motionerade, hade ett glatt sinnelag och åt choklad och olivolja varje dag. Enligt tillförlitlig källa så slutade hon att röka när hon var 117 år.”Varje individ kan påverka sitt åldrande genom att undvika rökning och övervikt och genom att se till att motionera. Det är helt klart att motion påverkar mitokondriefunktionen i musklerna.” Citatet är av experten Nils-Göran Larsson, professor i mitokondriell genetik vid Karolinska Institutet och direktör vid Max Plancks institut för åldrandeforskning i Köln.

Nu förefaller det som att forskare vid Göteborgs universitet kanske har löst koden för vår åldrandeprocess. Som jag kan tolka detta så var det alldeles tokigt med Thore Skogmans klassiska refräng på 60-talet. ”Med litet socker i botten så går medicinen ner.” Tvärtom förefaller det att vara tvärtom. Genom att gradvis minska intaget av socker och proteiner, utan att minska på vitaminer och mineraler, har forskare tidigare visat att apor kan leva flera år längre än förväntat. Metoden har också prövats på allt från fiskar och råttor till svampar, flugor och jäst med bra resultat. Forskning om kalorirestriktion har visat att djur som lever på svältgränsen får ett längre liv än artfränder som får äta sig mätta. Det är inte vetenskapligt belagt om detta också gäller människor. Det förefaller dock att kalorirestriktion har en god inverkan på vår hälsa och gör att åldersrelaterade sjukdomar uppkommer senare. Trots det har forskarvärlden haft svårt att förstå exakt hur kalorirestriktion ger upphov till dessa positiva effekter. Med jästceller som modell har forskargruppen vid Göteborgs universitet lyckats identifiera ett av de enzym som krävs. För att kalorirestriktionen ska fungera effektivt behövs ett enzym, aktivt peroxiredoxin (Prx1), som bryter ned skadligt väteperoxid i cellerna. För mig påminner dessa spännande rön en del om Sven Melanders klassiska citat i en tv-underhållning. ”Det går lika bra med selleri.”

Genusforskning och forskning om våra relationer är områden som aldrig kan bli färdigutredd så länge det finns människor. Och om vi skall lyssna på aktuell forskningsdata idag så har vi inte kommit särskilt långt från urtidsmänniskan primära egenskaper. Hjärnfotografering med PET-kamera på Karolinska Institutet har visat att lukten av manlig armsvett får kvinnors hjärna att rodna. Doften får det att spraka till i den del av kvinnans hjärna, hypotalamus, som är kopplad till sexuellt beteende. När män luktar på östrogenliknande ämne syns liknande mönster för blodflödet i hjärnan.

Att man kan fördjupa sig i allt och dra de slutsatser som passar visar denna rapport om sädesvätska. Sexlivet och den mentala hälsan hos 293 kvinnor undersöktes och kartlades av forskare på the State University of New York. Studien visar att kvinnor som har regelbundet oskyddat sex är mindre deprimerade och presterar bättre i personlighetstester. De kvinnor som i sin tur använde kondom visade sig vara lika deprimerade som de kvinnor som aldrig har sex. Sperma innehåller enligt studien minst tre olika antidepressiva- och humörhöjande kemikalier som ökar kvinnans välmående och förbättrar deras sömn. Forskarna menar att lyckan hos de sexuellt aktiva kvinnorna verkar bero på spermans olika kemikalier som passerar kroppen under själva sexakten.”Det låter snarare som en manlig önskedröm, jag har en bestämd känsla av att forskarna bara spekulerar. Sperma har inga magiska egenskaper, tyvärr. Det är möjligt att sperma har positiva egenskaper för huden men vätskan i sig har ingen humörhöjande effekt. Däremot är det alldeles sant att sperma innehåller små mängder av må bra-ämnen, som kroppsegna opiater.” Säger Stefan Arver som är androlog, och forskare på Karolinska institutet till Expressens reporter. Han är mycket tveksam till de amerikanska forskarnas slutsatser. ”Berömmelse i journalistisk mening: guldkorn framvaskade ur kvicksand." Är inte det kanske ett passande citat av Rudolf Rolfs som kan förklara studien.

Statistik och uppgifter om det mesta här i världen är idag allmängods. En märklig sådan är listan över världens lataste länder. Något överraskande finns världens lataste land i Europa. Att träning och fysisk aktivitet är bra för hälsan vet alla. Men på Malta verkar träningsviljan inte ha fått något större genomslag i de breda befolkningslagren. Hela 72 procent av öns cirka 400.000 invånare klassas nämligen som inaktiva, enligt en undersökning som publicerats i den välkända medicintidskriften The Lancet där 122 länder undersökts. Inaktivitet definieras enligt studien som att inte göra åtminstone 30 minuters lågintensiv aktivitet 5 gånger i veckan, eller 20 minuters hårdträning 3 gånger i veckan. Näst latast av alla är invånarna i Swaziland, som ligger i södra Afrika, och tredjeplatsen av listan innehas av Saudiarabien.

Studier från Kanada och Australien visar att stillasittande och låg kroppsaktivitet påverkar både metabolism och blodkärl genom att den konstanta produktionen av det enzym och protein som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker stannar av. Datorarbete innebär vanligtvis ett långvarigt stillasittande. Av ett åttatimmars arbetspass sitter många sex–sju timmar, de flesta av dem vid datorn, och det finns få andra arbetsuppgifter som bryter av. Att minska stillasittandet är lika viktigt som ökad fysisk aktivitet. Hittills har ergonomer och designers mest riktat in sig på att få bort skadliga, enahanda rörelser i vardagen och på jobbet. I Norge har en kille introducerat gåband på kontor. ”Man kan inte gå så fort och samtidigt jobba men det behövs inte heller”, berättar Helena Tobiasson, som på KTH forskar med inriktning människa-datorinteraktion och ergonomi/design. Och de som prövat gående kontor i Norge är positiva. Gåband på kontoret är populärt också i USA – men där är säljargumentet snarare att bli av med kalorier än att motverka stillasittandet.  Och det är inte bara tjänstemän och akademiker som sitter stilla på kontor i dag. Gruv- och skogsarbetare är idag stillasittande i maskiner och vid dataskärmar. Här gäller det givetvis att tänka om och tänka till nu, helst idag. Karin Boyes ord kan vara en färdriktning.  "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd."

Livet går raskt vidare. Så är det även med denna ordfläta. Diverse värdefullt och mindre värdefullt vetande har kommit till en punkt för idag. Slutordet är ett för dagen passande citat av B Le Patner.”Gott omdöme beror på erfarenhet, och erfarenhet får man på grund av dåligt omdöme."

P.P