……….kan effektivt tas bort med att gnida en isbit på fläcken. Annars är kaffe extremt hälsosamt för oss människor. Varav en stor del är mer eller mindre fläckvisa. Det händer en hel del i vår kropp när vi dricker kaffe. Till exempel så släpper levern ut socker i blodet så att kroppen får mer energi. Dessutom ökar fettförbränningen. Tanke- och inlärningsförmågan förbättras och vi känner oss piggare. Det anses också att en viss sorts huvudvärk släpper. Vi får en lindring av det som är en så kallad träningsvärk, vilket uppstår när vi överanvänder vår muskelkapacitet. Risken att drabbas av sjukdomar som alzheimer, åldersdiabetes och Parkinsons sjukdom minskar. Kanske hade vi sagt om kaffet som detta citat av Johannes Edfelt om vi hade haft hans poetiska förmåga. ”Det finns en källa, och dess sorl är frid, det finns ett leende, som aldrig slocknar.”

Amerikanerna tillbringar i genomsnitt 90 procent av sin tid inomhus. Förmodligen kan jag tänka mig att en stor del av tiden så sitter man av som det brukar heta. Och just nu är detta stillasittandet högaktuellt. Alltså tillståndet när man använder sig av kroppens största muskel, arslet, i den mest vilsamma positionen. I vår tid och i vår civilisation så går drevet när någonting händer eller rapporteras. Det här som nu basuneras ut i alla medier är ingen som helst överraskning men som vanligt i vår tillvaro så litar vi inte på vare sig omdömet eller sunt förnuft. Vår tidsanda kräver att en vetenskaplig forskning som skall bekräfta det självklara innan vi kan säga att det är självklart att det är självklart. Precis så är det med budskapet att om du sitter mindre så lever du längre. Enligt australiska forskare är stillasittande en hälsofara - även för de allra mest vältränade. Den här betydelsefulla och högintressanta studien presenteras i Archives of Internal Medicine. Konklusionen är att träna mer är alltså inte en automatisk biljett till ett långt liv. Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre. Forskarna i Australien har följt 222497 människor äldre än 45 år och kom fram till att mycket stillasittande är en alldeles egen riskfaktor, oberoende av hård träning och BMI. Studien visade att de som satt mer än elva timmar per dygn löpte 40 procent större risk att dö i förtid än de som satt mindre än fyra timmar. Att sitta mindre än fyra timmar per dag jämställs med att gå på gymmet fem timmar i veckan och sedan ta det lugnt. Av de 5 405 dödsfall som rapporterades berodde 7 procent på för mycket stillasittande, enligt studien. Givetvis hade det varit klart intressant att även få veta genetiken! Alltså om det finns nära anhöriga som har haft liknande levnadssaga! Enligt en del pålästa människor så är genetiken oerhört betydelsefull!

Äntligen – skulle jag i alla fall vilja utbrista får vi svart på vitt att livet handlar mycket mera om livsstil och vanor än val av gymkort. I vårt samhälle så anser nästan alla att de motionerar. Det är trendigt idag. Men enligt min uppfattning så är det alldeles på för låg nivå den mesta träning och motion utövas. Och dessutom har man inte tillräckligt stor mängd vardagsrörelse i arbete och fritid. Minst 12 000 steg behöver vi röra på oss för att bara vara. Stillasittandet påverkar enzym och det protein som rensar blodomloppet på blodfetter och -socker stannar av. ”Arbetet gör människan till ett fä.” Citatet är av August Strindberg och kanske har han en poäng med dessa ord. Eftersom en stor del av arbetet bedrivs stillasittande för de flesta i populationen. Nu har Sveriges folkmängd kommit upp till 9 ½ miljon invånare. Det finns snart lika många av oss som det finns invånare av konsulter, coacher och rådgivare av alla de slag om kost, träning och bantning. Ödlesaliv skall enligt vissa vara perfekt för att få kontroll över sin vikt. Biet är enligt andra mirakelbotaren som ger oss den lindrande honungen. Gå och yoga samtidigt är att ta ett ytterligare kliv. Breathwalk kallas detta extra kliv i hälsans mysterium. För att komma ända fram i denna djungel av råd och rön får vi plocka fram ett citat av T S Eliot som vägvisare. ”Endast de som vågar riskera att gå för långt har någon möjlighet att få reda på hur långt de kan gå.”

Det är lätt att gå vilse om man börjar bena i alla som vill göra sig en hacka på vår ohälsa. Enligt en granskning så har det visat sig att 90 procent av alla påståenden i reklamen för produkter inom kost och hälsa är en ren bluff. Dikter är ett underskattat instrument som visat sig att fungera utmärkt som lindring för några som har förmågan att välja rätt dikt för rätt åkomma och tillstånd. Avrundar nattens krönika med ett citat av Philip K Dick som kan vara en ledtråd i fortsatt sökande efter hälsa och skönhet. ”Verkligheten är det som inte försvinner när du slutar tro på det.”

P.P