……..kan du komma hur långt som helst. Men även hjärnan har sina begränsningar, precis som en dator. Den kan till exempel inte skilja på fantasi och verklighet. Den kan inte heller tänka mer än en tanke i taget. Och detta gör att du kan tränga undan en negativ tanke med en positiv tanke. Detta är något som vi kan dra fördelar av i bland annat sportens värld. Handboll är en märklig gren i vår digra fauna av sporter. Det är den överlägset mest intressanta bollsporten. En timeout kan vända ett underläge på fem mål ganska snabbt. Givetvis är det både tankens kraft och tankens innehåll som spelar med i sådana svängningar. Handbollen är också den hetaste sporten just nu i Sverige. Två lag klara för OS i London. Detta innebär att i Sveriges olympiska trupp kommer handbollen ha flest aktiva idrottare som deltagare! Det är stort för en sport som annars får en relativt blygsam medial uppmärksamhet i förhållande till de resultat som presteras. Även i den lokala ankdammen Västerås borde kanske VI, alltså den enda lagsporten som fortfarande har en pågående tävlingsaktivitet, kanske få en större uppmärksamhet. Min personliga uppfattning är det förmodligen finns ett stort allmänintresse hos populationen att få veta mera om kvalmatcherna för VästeråsIrstas grabbar och slutspelet för handbollsflickorna. Det är kanske till och med en gnutta mer intressanta än dessa omåttligt spännande träningsmatcher i fotboll med lag placerade på en ganska blygsam nivå i nationella seriesystemet!

Tanken sitter i fingrarna hos en pianist, i alla fall om vederbörande är född med fullständigt gehör som en gåva eller egenskap. Ett sjätte sinne är faktiskt möjligt att äga för oss däggdjur. Sälen kan till exempelvis trots hörselkåpor och ögonbindel avgöra form och storlek på en förbisimmande fisk. Ny forskning har visat att sälarnas morrhår fungerar som ett sjätte sinne. Det finns en koppling till den här forskningen för Västeråshandbollen. Förra gången det blev en sammanslagning mellan våra båda handbollsklubbar så blev ett käckt namn som ”Sealions”! Kanske har vi kvar ett sjätte sinne som sälen. Därför är det möjligt att utföra de konster en handbollsspelare kan göra med bollen utan att tappa balansen. Knorrar och oväntade händelser är många gånger inövade och finns placerade på ryggmärgsnivå. Friedrich Nietzsche blev under sin tid citatleverantör av rang. Ett är passande för övandet betydelse. ”För att en gång bli blixt måste man länge vara moln.”

En handbollsmatch som böljar fram och åter som en vågrörelse kan faktiskt vara hälsosam trots den enastående spänningen för matchutgången. Forskning redan från första halvan av 1900-talet har kunnat visa att vistas vid havet är hälsosamt. Vågornas regelbundna böljande påverkade immunförsvaret. Och kluckandet har kraft att lugna varje stressat hjärta. Förmodligen är det även hälsosamt för hjärnan som är centralen som tar emot och sänder signalerna vidare till alla andra organ och sinnen. Ibland kan man faktiskt uppleva att scenariot i en handbollsmatch utvecklar sig precis som i följande citat av Alfred Hitchcock, sagt om film av en av filmhistoriens stora regissörer.”Om en film är bra ska ljudet kunna försvinna och publiken ändå förstå vad som händer.” Om en handbollsmatch är bra så kan man överse med domare, publikreaktioner och allt annat runt omkring.

Det finns en gräns mellan golv och tak och den är faktiskt tydlig för oss alla. En del når den här gränsen betydligt snabbare än andra. VI har flyttat sin gräns här i kvalspelet. VI-vingarna bär pojkarna både framåt och uppåt! Lagdelarna har fogats samma till ett hållfast kitt som påminner om GORE-TEX-produkter. Dessa är inte bara tåliga, de är även lätta att sköta. Rutinmässig skötsel och underhåll garanterar högsta kvalitet och gör att spelarna precis som produkterna håller längre. Skånelängorna i försvarslinjen är idag svårforcerade. De är lösningen för de stunder då du önskar både värme och grepp. Broder Jakob flyttar sina mockasiner i alla riktingar så att han växer ut till vålnad för attackerande motspelare. Wolf jagar som en hungrig varg efter skyttar! Philip som sista utpost visar i match efter match att han numera är som namnen Åkesson, en förädlad kvalitetsårgång! Men framförallt är det så att VI vinner som ett lag! Många kuggar turas om att vara loket som drar med sig laget. Över allt svävar ”Bokens” kloka signum som präntat in ödmjukhet, mod och engagemang i varje fingertopp.

Människan bär ansvar för många saker, till exempel för följderna av sina egna handlingar. Här är det en evig fråga för moralfilosofin att förklara hur gränserna för ansvar skall dras. De flesta människor strävar efter att vara som alla andra. Inte sticka ut och vara alltför individuell. Det är inte alltid en lätt sak. Det är inte ens lätt vara en i mängden i chokladask. Konkurrensen är stentuff även i en ask. Utslagningen är stor. En undersökning visar att var tionde köpt pralin kastas. Liknande är förhållande råder inom idrotten. Många är kallade men endast ett fåtal utvalda. Här pågår ständigt en strävan och jakt efter att finna nya instrument att mäta och väga kapacitet och hitta metoder att lyckas med urvalet. Elit- och tävlingsidrott går ut på att vinna.

Nu har VI vunnit sina tre första matcher av tio i kvalserien till elitserien. En bra start räcker inte i det långa loppet. Det är givetvis mycket bättre med tre vinster än tre förluster. Men VI har ändå inte vunnit någonting. Det är slutresultatet som gäller. Om VI förlorar i fortsättningen så är det ingen som minns dessa vinster. Trots att varit mot högre rankade och på pappret klart slagkraftigare motståndarlag. Så nu gäller det fortsätta sticka ut och våga visa samma mod i varje match. Vinna varje match i matchen och varje match. Det finns inget trick. Det är bara hårt och mödosamt arbete. Om alla arbetar hårt och bra och är engagerade i nuet så blir det bra. Inspiration till detta finns att hämta hos varandra och under helgens stora idrottsfest, Irstablixten! Sveriges mest centrerade inomhusturnering är som det låter en tävling i vara i händelsernas centrum på ett centralt sätt. Och nästa match som alla redan väntar på kommer redan på söndag mot Lindesberg. Ett lag som vi har mött många gånger under årens lopp. Bara klubbnamnet Lindesberg ger en extra känsla precis som detta citat av Ernst Kirchsteiger. ”Färgen får det brumma som en liten humla i mitt bröst.”

För att avsluta med ett fantasifullt citat där tankens kraft kan förenas med känslan så får det bli några rader av Lennart Hellsing. ”Kreativitet är inte att skapa trygghet, det är att ta risker och våga misslyckas.” Detta är givetvis ett budskap till er alla oavsett vad ni gör förutom njuter av handboll!

P.P