………..är kanske det egna jaget för en handbollsspelare. När man har dagen då lyckas allt och nästa match är det tvärtom. Finurligt uträknat av någon övergripande makt som har en extra dimension som vi inte lyckas fånga in. Kanske finns det en förklaring i det faktum att vi människor normalt enbart använder maximalt en handfull procent av hjärnans kapacitet. Närmare bestämt cirka 3-4 procent. Och när en idrottsprestation på tävlingsnivå utförs så använder vi närmare 100 procent av kroppen, alltså vår fysiska kapacitet. Här finns ett Nobelpris att hämta för den som lyckas lösa den här gordiska knuten. Alltså finna ut hur vi på ett enkelt sätt skall kunna utnyttja vår mest outnyttjade resurs, hjärnan, optimalt. Eftersom det rör sig om så enormt små marginaler. Alltså den tunna hinna som är skillnaden mellan träff eller bom, då är det förmodligen i våra mentala byrålådor som det finns mest outtaget. Det finns citat eller ordspråk för varje tillfälle eller händelse. Ett passande för det här resonemanget är detta av Karl Friedrich Gauss. "Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."  

Det är klart att det är skillnad på att drömma och önska något jämfört med att åstadkomma eller genomföra den här prestationen som man kan ha målat upp som en målbild. H C Andersen, dansk sagoberättare som levde för 200 år sedan är en man berömd för sina finurliga sagor. Men följande citat är ett tydligt exempel att i realiteten var betydligt mera närvarande än omgivningen. ”Hela världen är en rad underverk, men vi är så vana att se dem så vi kallar dem vardag.”

Att idrott och hälsa har ett nära samband finns det många exempel på. I Tyskland ökar antalet insjuknade i hjärtsjukdom påtagligt när Tyskland spelar viktiga matcher i mästerskapsturneringar. Att vara hängiven supporter och hålla intensivt på sitt favoritlag kan visa sig vara ett sätt diagnosticera sjukdomar. Ett aktuellt fall är en kvinna som blev sjuk varje gång Manchester United spelade en viktig match. Men symtomen kom endast i samband med Uniteds hemmamatcher på Old Trafford. Ju mer kritiskt läget var för favoritlaget, desto sjukare blev hon. Vid läkarundersökning visade det sig att hon led av Addisons sjukdom, en livshotande sjukdom som beror på en nedsatt förmåga att producera stresshormonet kortisol. Efter behandling kan kvinnan nu se samtliga matcher. Vi är många som har en stark passion för ett favoritlag och upplever en svår stund vid varje förlust. Relationen kan liknas vi d detta citat av Theodore Reik. "Kärlek är ett försök att förvandla ett stycke drömvärld till verklighet.”

Vinforskning var fusk, kan man läsa i en artikel i Dagens Medicin. Vem i hela världen kan man lita på? Det är inte första gången och säkert inte sista gången som det händer att forskare fuskar med sina resultat. Vad eller vilket som är orsaken till att sådant händer kan vara olika. Ekonomi, ära och berömmelse är kanske de vanligaste anledningarna. ”Forskaren vid University of Connecticut studerade resveratrol, en antioxidant som finns i bland annat röda druvor. Han undersökte hur ämnet kan hejda åldrande eller hjälpa människor att behålla hälsan även upp i åren. Men efter ett anonymt tips 2008 inledde universitetet en granskning av studien. Enligt nyhetsbyrån Reuters hittades 145 uppgifter som var fabricerade eller förfalskade". Det finns studier och rapporter i en oändlighet. Det är ömsom vin och vatten. En intressant uppgift som framkommit är att tillverkning och hantering av flaskvatten orsakar samma belastning på miljön som 16 000 oljeeldade villor. "Sova på jobbet? - Jag sov inte, jag var full!" Citatet är av Homer Simpson, den vardagskloke seriefiguren är otroligt populär bl a i USA.

En kall och frisk vinterdag så finns det fullt upp med att bara lyssna på is, snö och andra vinterljud så ord känns överflödiga. Avrundar denna krönika med tankar som kan ge många flera svar än vissa romaner. Konstnärer och poeter med extraordinär kapacitet har en förmåga att förklara världen med några pennstreck. En dikt av Nobelpristagaren Tomas Tranströmer kan sammanfatta situationen väl: ”Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att se sig själv.”

P.P