………även om det ser hopplöst ut för vår tids civilisation. Föda, bostad och arbete har alltid varit basala element för mänsklighetens överlevnad. Detta tror jag även kan räcka långt i vår överupplysta tillvaro. Idag är information och kunskap extremt lättillgängliga. Här kan vi nog tala om en övergödning. Yttrandefrihet och åsiktsfrihet låter alla smakriktningar att komma tills tals och saluföra just sin egen unika meny och metod oavsett vad det än gäller för verksamhet eller näringsgren. Ibland känns det faktiskt som om vederbörande även sågar av den gren de sitter på. Vårt dagliga bröd, mat och födoämnen är en gränslös källa för olika lösningar. Bantning är en slags nationalsport i västvärlden och givetvis även i Sverige. Det finns teorier om att man blir extra tjock av sitt hårschampo. Om det doftar godis eller småkakor så anser vissa så kallade experter att det väcker begär efter sötsaker som ger en övervikt. Samma sak anses råda med kroppslotioner som är mumsiga och fruktiga. Det märkliga med årets allt för hälsan mässa var att här var det en klar överrepresentation av olika lotion, krämer och produkter som skulle bidra till att lyfta utseendet. Träningsmetoder för att påverka kropp och själ var klart underrepresenterade i floran av kostråd, bantningstips och andra lösningar för att slippa den plågsamma och ansträngande kroppsträningen. Vitaminer, mineraler och spårämnen i all ära. Jag tror personligen på att vistas utomhus dagligen och få D-vitamin den stund som det är solljus är överlägset. Jag kan inte tänka mig att det kan dröja mer än max fem år innan vi har fått en lagstiftning som säger att vi måste ut i friska luften dagligen. Spårämnen är de som besöker ett motionsspår eller en skogsstig regelbundet. I gruppen löpare har vi inte människor med förstoppning och välfärdssjukdomar på det sätt som finns i resten av populationen. Vad passar bättre som en ingress om kostens betydelse än ett citat av Mora-Nisse i boken I vita spår från 1953. Där skriver han att han åt det som ställdes på bordet. Det fanns aldrig några tankar på kosttillskott och liknande hos en 1940-talets främsta konditionsidrottare i världen. Han nämner hur han hörde sin tränare Krigarn säga följande till en fullblodsvegetarian. ”Vi vanliga människor äter för att leva. Ni lever för att äta.”

Äta bör man – annars dör man! Detta gammaldags mantra är en sanning som kommer att överleva människan. I de flesta religioner är maten central. Vad man stoppar in i sin kropp är reglerat eller omgärdat av ritualer och vördnad. På senare tid har maten gått från att vara en del i religionen till att bli en egen religion. I sin uppmärksammade bok Fit forever skriver den svenske hjälten Dolph Lundgren: ”När vi människor började få i oss större mängder kolhydrater – när vi lärde oss att göra bröd av odlade sädesslag – började vi också tänka skarpare och började göra tekniska framsteg som förbättrade våra levnadsförhållanden. Verktyg och maskiner uppfanns av våra kolhydratspeedade hjärnor.” Det finns alltså idag lika många teorier som människor och olika sanningar. Det känns som om många av våra råd idag är kraftigt sponsrade av tillverkningsindustrin för vissa produkter. Tallriksmodellen med mat med många olika färger och ett brett innehåll och med övervikt för grönsaker är en god grundplatta. Kanske har vi överdrivit vikten av grönsaker som basföda. Jag har en annan intressant referens till från 1940-talet. Jag hade förmånen att få lyssna till Gunder Hägg för tjugo år sedan på Vålådalen. Denna man som dominerade löpningen i världen under ett decennium. Han berättade att han aldrig i hela sitt ätit några grönsaker. De placerades framför honom på tallriken enbart för fotografering. Han sa vidare följande om sin koppling till grönsaker. ”Mina barn har ju ätit grönsaker, och de har ju inte dött. Så det kanske inte är så farligt.” Personer som har gröna växter på jobbet presterar bättre i sitt arbete. Jag slutar aldrig förvånas över vilka självklarheter vi forskar på i dagens tillvaro. Vita gifter har vi väl alla hört talas om. Att grönt alltid varit bra för människan är ingen större nyhet. Det anses vara en vilsam färg. Men det finns ju specialister inom allt idag. Så det som är rätt här är säkert fel där.

Trenden idag går emot vår hjälte Dolph. Kolhydrater är ute i kylan. Det finns ju en mängd olika kolhydrater. Inte bara den schematiska uppdelningen snabba och långsamma. Människor i länder kring medelhavet är stora konsumenter av pasta och risotto. De har betydligt mindre av vissa sjukdomar än vi i Sverige som är bäst på allt. Det beror givetvis på flera faktorer än att bara se på kolhydrater och sockerfällor. Solen, luften vi andas, sociala nätverk, olivoljan och generna. Det finns många faktorer som inte är tillräckligt utredda. Ris är den kost som den största delen av jordens befolkning har som basföda. Snart får vi säkert veta att av någon driftkucku att detta är extremt farligt och borde bums ersättas med snabbmat av västerländsk modell. Vi är förmodligen fångade i pr-makarnas garn när det gäller vårt dagliga bröd. Rockar fett är en numera postmodernt påstående bland tonåringar. Men fett rockar när det gäller kosten. Till och ledarskribenter som DN:s Lena Andersson lägger dyrbara spaltmeter för att sig för pannan när det gäller Dolphs vurmande om kolhydraterna. Då måste denna fråga ha en påtaglig viktig plats på agendan. Stenålderskosten har kommit för att stanna hos en del. Alla märkliga dieter med att enbart äta ensidig kost har vi inte riktigt tillförlitliga forskningsreslutat för idag. Fil anses ge friskt hjärta. Enligt en studie från Malmö anses de som äter fil och youghart minska sin risk för hjärt- och kärlsjukdomar med 15 procent. Så här skulle jag kunna hålla på i en evighet att rabbla studier som visat det ena eller andra och anses minska risker för ohälsa. En yrkeskategori saknar jag fortfarande i den växande skaran av nya titlar på diverse coacher och experter. Det är kostmetrolog. Alltså en person som specialiserar sig på tolka väderspänningar. Inom flatologin och pruttandet finns mycket ogjort. Analyser av doft, täthet och ljud samt kostens betydelse kanske är svaret på alla livets gåtor? Vem vet? Ämnesomsättningens slutprodukt är alldeles för lågt värderad i förhållande till alla spårämnen och andra delar i näringskedjan.

Det finns även hoppfulla tendenser hos många som lever på överflödsgatan att vilja dela med sig. En samling dollarmiljonärer i USA som kallar sig Patriotiska miljonärer kräver att få betala mer i skatt. Denna ovanliga gest är ett upprop som undertecknats av 137 miljonärer och som har skickats till president Barack Obama och kongressen. De vädjar om att få betala in en högre skattsats med orden. ”Gör det rätta. Höj våra skatter.” Denna kontroversiella handling av miljonärerna är kanske något som en del även i vårt samhälle borde haka på. För när det kommer till kritan så är människans liv här på jorden ungefär som vågorna på havet. Det rör sig upp och ned och människan är bara en liten träbit som vågorna skvalpar hit och dit.

P.P