…....…..är något som vi finner hos en av antikens främsta tänkare,  Platon (427-347 f Kr). I sina dialoger framgår ordnade kroppsövningar som ett viktigt inslag i den allmänna medborgarfostran. Det gällde i lika mån båda könen. Platons samlade argumentering täcker ett brett spektrum. Här nämns bland annat bättre hälsa, ökad kroppslig styrka, personlighetsutveckling som tålighet och mod. Vidare talar han om själslig harmoni, skönhet och nationell identitet och militär förmåga.  I den tidiga grekiska kulturen kombinerades idrotten med andra kulturyttringar. Konstnärer, skulptörer, musiker, filosofer och poeter såg i idrottsplatsen ett naturligt intresseområde. Idrotten berördes ofta i olika verk, helt och hållet eller i förbigående. Kroppen och själen hade under antiken ännu inte skilts åt till den kroppens fördel. Bollsporter var inte alls så dominerande som idag. I idrottstävlingarnas begynnelse var det friidrott, hästkapplöpningar och kraftsporter som brottning som dominerade. Men var tid har sitt. Idagens tidevarv är svensk journalistik helt och hållet uppslukad av sin dyrkan till sin nya dogm, Zlatanismen. Nu fick denna överexponerade bollsparkande sport en knäpp på näsan i Budapest.  Att laget förlorar mot ett Ungern som är bättre som lag för dagen får en gränslös fantasifull flora av bortförklaringar i media. Begåvningsreserven eller sportjournalistik som den föredrar att kalla sig själv har hittat en syndabock. Vänsterbacken är nu förklarad som sämst och orsak till detta trauma som drabbat världens ledande fotbollsnation. Ja – i vår media är Sverige alltid bäst i fotboll och ishockey. Om något annat lag vinner så är det fel, orättvist och givetvis mot spelets regler. Albert Einstein har med sina ord och tankar skänkt oss en skatt av citat. Till exempel detta som passar in för fotboll och journalistik. ”Det mest obegripliga med världen är att den går att begripa.”

Övriga tävlingar och sporter får ett mycket blygsamt utrymme när en fotbollsmatch nalkas. Att det pågår mästerskap och olika tävlingar på många platser runt om i landet och i världen har liksom inget allmänintresse när nationalsporten är ute på frälsningståg i Europa för att lära omvärlden hur de svenska pojkarna kan sparka boll. Det finns enstaka lysande undantag som Dalarnas Tidningar som har grävt i sitt arkiv och funnit att det i mars var 36 år sedan Björn Borg blev mycket lindrigt skadad då han körde av vägen i en förrädisk kurva i Vika Strand. En läsarkommentar menar att det mest fantastiska med nyheten är att Borg överlevde vården på Falu lasarett. Folkhumorn är och förblir alltid vassare och intressantare än sportjournalistikens överdrifter om den stores stukade fossing i landslagsdräkten. Eller att han har en trött ljumske och därför mot sin vilja ordinerats vila från dagens bollekar med de andra gossarna. Generellt sett och utan att raljera och vara oförskämd så tycker jag nog att många av våra så kallade fixstjärnor i fotboll påminner ganska mycket om andra artister med liknande kultvärde. Till exempel popstjärnan Britney Spears som gjort det här intressanta uttalandet. ”Jag gillar de flesta platser jag varit på, men jag har aldrig riktigt velat åka till Japan, helt enkelt för att jag inte tycker om att äta fisk, och jag vet att det är väldigt populärt där i Afrika.”

Apropå geografi så har det precis avslutade friidrotts-VM breddat idrottskartan för oss intresserade till att visa upp medaljörer från oerhört många länder i olika världsdelar. Även här finns givetvis misstankar mot de aktörer som tar medaljer som anses vara vikta till de våra. Är det rent kiss i urinen för normalt sett skall man inte kunna besegra en svensk hjälte.  "Tur är det ställe där förberedelse och möjlighet möts." Är tänkvärda ord levererade av John Locke. Turen är en faktor som faktiskt borde beaktas och uppskattas betydligt mera i alla tävlingssammanhang. Vi har ju lärt oss att bläckfiskar har större träffsäkerhet när det gäller att tippa resultat i fotbollsmatcher. Att apor lyckas bättre än ledande experter bland Homo Sapiens när det gäller aktier. Tiderna förändras och vi med den. Numera finns flera kopior än original. Charlie Chaplin ställde en gång upp i en lookalike Charlie Chaplin tävling på 1920-talet, men han platsade inte i tävlingen. Annat är det idag när kopior försörjer sig väl med att åka omkring och försöka se ut som någon annan. "Ingen är onyttig här i världen, som lättar livets börda för en annan." Charles Dickens citat är helt klart ett mantra för alla som tror sig vara någon annan person än sig själv. Det betyder ju en angenäm avlastning för den som är föremål för persondyrkan. Hon slipper alla tråkiga måsten och kan lugnt skicka kopian.

Partiledare och politiker på riksplanet i Sverige har visat sig bli att yngre. Snart finns knappt någon som har passerat de femtio. Det som numera inte alls är någon ålder att tala om. En intressant trend som givetvis borde sysselsätta forskare en god tid framöver. Kanske är det så att detta är ett arbete som ger tillräckligt bra ersättning så att det räcker med att vara aktiv en viss tid. På region- och lokalplan så tror jag inte att denna föryngring finns alls på samma sätt. Här är det svårt att locka människor under femtio att vara aktiva. Vårt kontrollbehov i samhället ökar konstant. "Ett exempel är värt mer än tusen argument." Citatet av Thomas Carlyle. Och det handlar om att nu har Landskrona kommun som först i landet kommit med ett förslag att införa rökförbud för anställda som jobbar hemifrån. Vore det inte bättre att införa läsning i hemmet. Som det är idag, enligt sammanställning från ett statistiskt institut så läser den genomsnittlige svensken 18 minuter böcker per dag. Samtidigt meddelas från varuhuset Debenhams skoavdelning att kvinnors fötter växer. På tio år har kvinnofötterna gått från 37 till 38,5 i storlek. Avdelningen spännande rön är att de lyckligt lottade invånare här i landet som har en stuga eller fritidshus är mer kärleksfulla mot sin partner när de är tillsammans i fritidshuset. Det är Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer som har tagit tempen på det mellanmänskliga planet i stugorna. Efter en sådan ordfläta så finns det bara ett lämpligt citat av Albert Einstein som kan runda av det här på ett passande vis. "Det finns bara två sätt att leva vårat liv. Ett är som om inget är ett mirakel. Det andra som om allting är ett mirakel. "

P.P