…….i karriären är nu kartlagd. Yngre och äldre oldboys, enligt den gradering som finns i vissa sportgrenar är bästa tiden för att nå toppen i arbetslivet. Så se till att planera din karriär så att du toppar i rätt tid - fram till 44 års ålder går det att göra karriär, sedan går det långsamt utför trots att du fortfarande har ungefär 20 år kvar att arbeta. Är du chef eller jobbar med forskning och utveckling håller du längre, då toppar du vid 48 års ålder medan kundtjänstmedarbetare och andra serviceyrken står vid toppen av sin karriär när de är i snitt 39 år. Samtidigt kan åtta av tio 55-plussare tänka sig att växla upp och byta jobb eller ta ett större ansvar i arbetslivet. Detta kan man läsa i den senaste Work Life-undersökningen från Manpower där drygt 8 000 personer svarat på frågor om arbete och karriär. ”När svenskarna menar att de står på toppen av sin karriär har de flesta i själva verket 20 år kvar att arbeta och samtidigt ser vi att de som är över 55 år har både ambition och vilja”, säger Peter Lundahl, vd för Manpower Group Sverige. En klättring i karriärstegen innebär ofta en högre lön och social status. Att ha pengar förenklar mycket i livet. Man behöver inte oroa sig för saker som om man ska ha råd med hyran eller sommarsemestern. Men hur mycket pengar behöver man egentligen? Det är nog en fråga som många ställer både till sig själv och eventuella experter på området. Nu har vi fått en studie som har undersökt detta. Forskare på det amerikanska universitetet Princeton har nu lyckats fastställa den ultimata lönenivån där människors lycka toppar. Enligt tidningen Chef har forskarna analyserat svaren från 450 000 amerikaner. Vid löner upp till 40 000 kronor i månaden stiger humöret och den allmänna tillfredsställelsen med livet. Med lönenivåer över 40 000 blir vi människor varken gladare eller mindre stressade. Men känslan av tillfredställelse med livet fortsätter att stiga ända upp till 54 000 kronor i månaden, rapporterar Chef. De tydligaste konsekvenserna av att ha en låg lön är att det förvärrar livskriser som skilsmässor, sjukdomar och ensamhet. ”Världen är en komedi för dem som tänker, en tragedi för dem som känner.” Citatet av Horace Walpone är tänkvärt på många sätt, alltså inte bara när det gäller lön och status.

Men hur mycket eller litet vi tjänar eller äger så det viktigaste i vår tillvaro nästan gratis. Vatten är alltings början. Eller som han sa som sket i poolen, ”allt löser sig vattnet.” Helt klart är vatten det viktigaste för vår existens. Framförallt för vårt välfinnande, hälsa och renlighet. Vi lever i den del av jordklotet där vi kan slösa vilt med det dyrbaraste vi har. Vatten som terapi har en lång tradition och historia. Den här översiktsartikeln författad av Anneli Jordahl på SVD: s hemsida är klart att rekommendera som en intressant läsning. http://www.svd.se/kultur/understrecket/vatten-som-livets-ursprung-och-universalkur_6266302.svd.

Som en kort sammanfattning av artikeln kommer här ett citat: ”Vid mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talet trodde naturläkarna vid Augustenbad – som öppnades 1843 – att källvattnet som dryck och bad förmådde döda all sjukdom. Per Axel Levin som blev läkare vid Augustenbad år 1854, var känd för att behandla alkoholister och syfilitiker med iskallt källvatten. Syfilissjuka botades med omväxlande kalla och varma bad, medan alkoholisten fick hålla till godo med sittbad i sexgradigt vatten. Han, det var ytterst sällan en hon, blev också invirad som en mumie i våta blångarnslakan medan en ”badbetjänt” daskade fotsulorna. I behandlingen ingick även Neptuns gördel, där endast bålen utsattes för en blötkall svepning. Hydroterapeuten Per Axel Levin framhärdade länge i sin tro på kroppens egen läkningskraft, med draghjälp av moder natur; frisk luft, promenader i lövskog och lättsmält föda. Men till slut gav han läkarkåren rätt i att syfilissjuka behövde hjälp på traven med medicinering, vilket då handlade om olika sorters intag av kvicksilver. In på 1900-talet användes även arsenik i form av salvarsan, eller gråsalva som den också kallades.”

Att vårt hälsosamma vatten även kan vara hälsofarligt finns det ett dagsaktuellt exempel på denna varma sommar 2011. Sexologerna varnar för att ha sex i vattendrag som hav och pool kan vara riskfullt på grund av att vatten som kommer in i kroppen kan göra så att inflammationer uppstår. Så det gäller alltså som vanligt att följa grundregeln – lagom är bäst. En annan vattenskada idag är att motionärer löper större risk för övervätskning än undervätskning vid motionslopp. Som en trend i nutiden så utövas maratonsporter av allt fler, inte bara elitidrottare utan också normaltränade. Det finns en utbredd uppfattning om att det är hälsosamt att dricka rikligt i samband med utövande av fysisk aktivitet. Detta kan leda till vätskebalansrubbningar i form av vattenöverskott och hyponatremi, övervätskning, vilket innebär en ökad mängd vätska i kroppen. Övervätskning kan alltså bero på alltför stor tillförsel av vätska. Den enklaste strategin är att begränsa vätskeintaget under fysisk utövning i enlighet med kroppens egna signaler, allstå törsten i första hand. En personlig reflektion av mig är om det är någonting i vår miljö vilket givetvis inbegriper vattnet som gör att när omgivningen försuras så blir människans innehåll sötare. Diabetes har ökat dramatiskt mycket i hela världen. Antalet vuxna som lider av diabetes har fördubblats sedan 1980, enligt en undersökning som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet. I hela världen lider nästan 350 miljoner människor av sjukdomen. Proportionellt sett är diabetes vanligast i östaterna i Stilla havet. Till exempel på Marshallöarna har en tredjedel av kvinnorna och en fjärdedel av männen diabetes. De två faktorer som mest påverkat utvecklingen är enligt forskarna att folk lever längre än tidigare och att de är fetare än tidigare. ”Vår forskning visar att diabetes blir vanligare nästan överallt i världen”, säger forskaren Majid Ezzati. Annat är det med blodtryck och kolesterol, där har värdena förbättrats på flera håll i världen. Den internationella forskargruppen som samarbetade med världshälsoorganisationen WHO analyserade blodprov från 2,7 miljoner människor över 25 år i olika delar av världen. Givetvis borde dessa uppgifter väcka tankar hos andra än miljömedvetna. Kanske kan detta citeta av en okänd förmåga vara ett ord på vägen. ”Samvetet är som en spegel. Man måste kasta en blick på den varje dag”

Norge är ledstjärna för Sverige idag. Ett land som inte har någon arbetslöshet att tala om, samtidigt som man räddar den svenska regeringens arbetslinje med att sysselsätta närmare 100 000 svenska ungdomar med fast arbete. Lönen är högre, arbetstiden kortare och de svenska arbetstagarna är mycket uppskattade i sitt nya land. Men även vi som inte har tagit steget över till Norge och får vårt dagliga bröd därifrån har en stor glädje av Norge dagligen. Redan till frukost får vi nytta av en norsk uppfinning från 1925. Osthyveln uppfanns av norrmannen Thor Björklund. Idag finns minst en osthyvel i varje hushåll. I Sverige äter vi årligen 13 kilo hårdost per person. Om vi leker med tanken att vi skulle tillhöra den grupp som bestämt hävdar att du blir vad du äter. Då skulle vi kanske inte se ut som vi gör. Den Fujita  var chef för Mc Donalad´s i Japan när han uttryckte sig med följande ord som lämpligt nog passar som veckans slutord. ”Anledningen till att japaner är så korta och har gul hudfärg är att de bara har ätit fisk och ris i tvåtusen år. Om vi istället äter hamburgare och potatis de närmaste tusen åren så kommer vi att bli längre, vita i hyn och blonda.” Som sagt var, det återstår att se.

P.P