………nu är denna spännande final avgjord. EU-mandaten är utdelade. Oval skulle man kunna kalla formen för detta val som bland annat statsministern bryr sig mycket blygsamt om. I Sverige blev det i alla fall det största valdeltagandet någonsin när det gäller val till EU. Nästan 44 procent röstade på kreti eller pleti. Holland som varit med EU sedan tidernas begynnelse visade som flera andra länder upp ett valdeltagande på under 20 procent av de valberättigade. Det är givetvis en demokratisk process eftersom det är allmänna val, men med så lågt deltagande väcker det förstås tankar om det är rätt modell av val. Kanske vore det bättre att låta en kommersiell TV-kanal ta hand om valet till EU. Döpa om det hela till ”Vem vill bli miljonär” och publikens röst skulle fälla avgörandet. Det är absolut inte så att jag anser att det är giriga strebrar vi skickar till Bryssel. Nej, det är vinnare. Jag unnar verkligen Alf Svensson att få en hygglig politikerpension på ålders höst. Han har slitit med uppdrag hela livet. Följande citat av Loesje får bli en lycka till hälsning till de nya parlamentarikerna.”Livet är som ett timglas. Man måste vända det upp och ned lite då och då."

 

Hur kan man oroa sig så mycket för så lite – och så lite för så mycket? Det är en fråga i tiden när det gäller valdebatt och andra frågor som blir en tillfällig nyhet som snabbt övergår till någon helt annat av storlek. En helt annan storleksnivå är det på budgetunderskottet på vissa ställen. Till exempel Kalifornien som har setts som navet i den nya världens framgångskoncept har ett betydande underskott med åtskilliga miljarder. I kristider är det olika åtgärder som vidtas av olika aktörer. En kommentar i folkvimlet med anledning av att guvernör Arnold Schwarzenegger propå att skolböcker hör till historien – framtidens läromedel stavas internet. ”Av en ren tillfällighet sammanfaller framtiden med att Kalifornien måste göra massiva besparingar.” Om den här åtgärden räcker för att vända underskottet återstår att se. I den nya tiden med IT och sms som kommunikationsmedel kommer dock även hopp om andra tjänster i fortsättningen. En ergonom i Sverige har studerat och kommit fram till att för många sms kan ge problem med nacke och axlar. Expertrådet är att inte skriva för fort och att använda båda tummarna samt att vila underarmarna mot ett bord. Hm – det är kanske inte alltid det som är närmast tillhands när folk sms-ar från alla möjliga situationer. Som synes så är det en obegränsad mer eller mindre fantasifulla lösningar som människor i västvärlden kommer på för att göra så litet som möjligt själv. Det kommer givetvis komma en tid när vi vänder blicken framåt och kommer på att vi måste vara i bättre skick fysiskt för att orka med alla råd om inaktivitet. Så den som kommer men en idé som matchar Victor Hugos citat kommer bli förmögen.”Ingen armé kan motstå styrkan hos en idé som kommer när tiden är mogen för den."

För det ofrånkomligt att allting går igen. Och nu har även gurkan fått en rättmätig uppgradering. Enligt forskare från British Nutrition Foundation är gurka något av det bästa man kan äta för att hålla sig slank och undvika hungerkänslor. Rekommendationerna som nu anses vara välgörande. Det är mat med hög andel vatten. Frukt, grönsaker, soppor och pasta ligger då bra till. Nyckeln till den smärta slanka kroppen ligger i att äta mat med så får kalorier som möjligt per gram. Gurkan har jag alltid ansett innehålla mera vatten än havet. Eftersom vattenandelen i gurkan är över 97 procent. Det finns varken, fisk, båtar, sten eller annat som slängs i sjöar eller i hav så det torde faktiskt vara så att det mesta talar för gurkan. Låg vätskemängd i kroppen ger alkohol snabbt tillgång till organ i vår kropp. Oavsett vätskemängden så når alkoholens effekter den mänskliga hjärnan redan efter sex minuter. Både manliga och kvinnliga hjärnor reagerar på samma sätt, trots det faktum att kvinnor generellt sett är mer känsliga mot alkohol. Det är tyska forskare i Heidelberg som scannat hjärnor på testpersoner som drack alkohol och därigenom kunde mäta hur snabbt alkoholen ger effekt.

Forskning är ett sätt att försöka förklara världen och allt som sker i den för oss. Nu har psykologiforskare i Christchurch på Nya Zeeland testat katter och hundars förmåga att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Katterna klarade sig inte särskilt bra. Hundarna visade sig i denna studie vara klart smartare och detta kommer förmodligen att slå hål på den gamla myten att katter är smartare än hundar. Sanningen är som alltid ett provisorium. I dagsläget får vi lita på dessa rön. Men en fluga gör ingen sommar är ett gammalt talesätt som vi även skall tänka på när vi läser vetenskapliga rön. Kanske var det minst lika stor sannolikhetshalt i den gamla Bondepraktikan. Som detta exempel, väl anpassat till årstid och säsong. ”En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö.” Om du bara minns hur det var med bina i maj så är det bara se vad som blev av detta talesätt. Nu när solen åter strålar över alla och skänker en dos av D-vitamin som skall skydda mot benbrott i vinterhalkan så avrundas denna text skriven i soligt Kalifornien med ett citat av en okänd tänkare. ”Försök att göra någon glad varje dag, om det så bara är dig själv."

 

P.P