……det är det fascinerande mötet med verkligheten att se dokumentären ”Ljusår”. Här i filmen får vi följa med filmskaparen Mikael Kristersson in i hans egen trädgård i Falsterbo. Det är en film på hundra minuter som utspelar sig på en och samma plats men när man lämnar biosalongen kan man inte annat än förundras över hur mycket mer det fanns att se. Naturen är överlägsen människan trots våra ständiga övertramp och försök att tygla denna naturkraft. I den här underbara filmen får tittaren se talgoxen när den letar mat, matar sina ungar, se larver födas, katten i spaningsarbete, igelkottar på nattpromenad samt lyssna till vattnet som ger alla liv. Det hela känns klart avlägset det här övertydliga citatet av Jean-Paul Sartre. ”Slem är vattnets ångest.” Allt är enkelt och vardagligt, det mesta kan vi se bara vi tittar ut genom vårt fönster. Men ändå så blir det här så fängslande och påtagligt, att resa med och bli ett med årstidsväxlingarna i filmen. Det känns befriande med en dokumentär som inte ger oss ett färdigt manus utan bara låter betraktaren bli en iakttagare. Samtidigt som detta dessutom inte kräver någon hjärngymnastik. Vi som både ser och hör är väl är dock snart en minoritet. Många människor hör inte filmen, enligt vissa uppgifter så är så många som cirka en miljon människor i Sverige mer eller mindre hörselskadade. De har därmed svårt att se filmer som inte är textade. Det är svårt att få ihop sammanhanget när man inte hör fågelsången eller humlornas surrande. Ljudet från fiskarnas plaskande passerar liksom den fallande snön mångas öron utan att lämna något spår.

Film kan som många känner till, många gånger innehålla sensuella och amorösa scener som kan inspirera åskådare till eget engagemang. Detta kan helt klart ha sina risker och göra en redan dålig hörsel sämre. Eftersom det har visat sig att kyssande kan vara farligare än man tror. Det fick en kinesisk kvinna erfara när en passionerad kyss gjorde att hon helt tappade hörseln på ena örat. Enligt dagstidningen Shanghai Daily skapade kyssen ett undertryck i munnen som slet loss trumhinnan och fick hela innerörat att kollapsa. Även om kyssar normalt är ofarliga och kvinnan antagligen kommer att återfå hörseln så småningom varnar nu en kinesisk läkare för farorna med kyssar. "En stark kyss kan skapa obalans i lufttrycket mellan de två inneröronen och spräcka trumhinnan", säger han. Även om den vetenskapliga evidensen är tveksam så förefaller det finnas hjälp på nätet. Eller rättare sagt hos en mångfald som ägnar sig åt till exempel kiropraktik. Detta citat har jag hämtat från en hemsida. ”Resultatet av en ny svensk undersökning visade att var fjärde patient i behandling av ryggsymptom hos kiropraktor upplevde positiva reaktioner i form av t.ex. lättare andning, bättre syn eller hörsel, förbättrad matsmältning och positiva förändringar i blodtryck och hjärtrytm.” Det är en märklig bransch – vården. Här finns idag plats för alla blommor att blomma ut. GI, laser och allt som går att kränga anser sig ha obeskrivligt goda resultat. Alla hävdar de att det finns undersökningar och studier. Detta gör det snart omöjligt att vara sjuk, för att klara av att söka vård på rätt nivå måste man vara både oerhört frisk, stark och rik. Då är möjligheten klart störst att man hamnar hos rätt filur. Idag är allt flera människor mera kemi än fysik. Den skolmedicinska vårdens huvudsakliga lindring är farmakologiskt inriktad i en större grad än någonsin i historien. Det anses från läkemedelsproducerande håll att våra läkemedel till 70 procent består av naturprodukter. Den som är orolig får en pillerranson med roligt innehåll. Målet är att få mungiporna att ändra riktning. Uppåttjack kallas det av vissa. ”Vatten i måttliga doser, kan inte skada någon.” Mark Twains citat på ett enkelt och praktiskt råd tycker jag är bättre än många så kallade ansedda metoder och andra mera diffusa behandlingstricks. Men smaken är ju som baken - delad. Mångfald är en av människorasens styrkor men också dess svaghet.

 

Enligt en statistisk undersökning genomförd av opinionsmätningsföretaget Gfk på uppdrag av Kanal 5 så vill var tredje man i Sverige ha en nära relation med Linda Rosing. Var femte man vill helst ha henne som älskarinna, flickvän eller hustru. 88 procent av alla i landet känner till Linda Rosing. Och inte ens en procent vet vad statschefen heter i den folkrikaste staten på jordklotet. Detta än en iakttagelse som borde vara av största angelägenhet för media och utbildningsdepartementet. Det är märkligt att ingen har tagit upp denna kunskapsvinkling i vårt samhälle, alltså vad som är av intresse för människor att känna till. Kan det vara en del i att vi har en kris i tillvaron. Om Rosing tillhör det som majoriteten av populationen är intresserad av i tillvaron? Då har vi inte bara en miljö- och finanskris! Då är problemen nästan oöverskådliga. Och tändvätska eller brasved i denna förvirrade tid är journalisterna och media. De har all makt att sprida information och kunskap som det passar ägarintressen eller andra intresseriktningar. Folkbildande ansvar finns på ett blygsamt antal redaktioner. Det borde givetvis vara betydligt mera viktigt för man att känna till att 92 procent av Sveriges skogsmark någon gång har varit kalhuggen och en stor del av skogen är planterad monokultur (alltså uteslutande ett trädslag – vanligtvis gran). Granen är ju mer aktuell än grannen så här års för många.

 

En julgrans liv är ju utmätt och inte särskilt långt, en kort period i ljus och centrum. Sedan är den inte mera värd än att bli eld och lågor. Och det är precis vad jag blir för en aktuell studie från Japan som visade att människor med en låg vilopuls hade goda hälsosamma effekter. Förelåg en lägre risk för sjukdomar som diabetes och övervikt bland annat. Det känns så friskt när forskningen tangerar att landa på en nivå av sunt förnuft ibland. För att använda ett klassiskt citat från Grönköpings Veckoblad så är det även kalla fakta när det handlar om råd och rön för hälsan. ”Som bekant är det för sent att förhindra något, som redan har inträffat. Förebyggande åtgärder måste sålunda vidtagas, innan det som inte bör hända har hänt.” Så nu är det inte annat än att gå tillbaka en tidsepok i aktivitet för människorna. Tänka och handla enligt devisen ”man kan föra hästen till vattnet men dricka måste den göra själv”. Att jogga några timmar i veckan ger cirka sexton extra friska år till livet. Så lyd ett gott råd - bli vän med dina springskor – det underlättar tillvaron. ”Vänner är som en BH. Nära hjärtat och bra som stöd.” Kan det sägas bättre än detta citat av Henri Nouwen.

 

P.P