Det finns dock stunder när det underlättar med vissa begränsningar. Sport är en sådan bransch där alla inte kan allt. Ibland till och med till så ringa grad att det bara rör sig om att kunna ha en viss bollkontroll, annars enbart nivå badboll. Men dessa fenomen har vi väl alla kanske observerat i vår grå vardag. Alltså att det är långt ifrån enbart sporten som är den enda branschen med ett tunnelseende. ”Du måste vara lite korkad för att kunna vara skådespelare”, säger Mathieu Amalric. Även om namnet kanske inte lyser i neon så är han en prisbelönt skådespelare från filmen ”Fjärilen i glaskupan” och senare i år aktuell med att spela skurk i den nya kommande Bondfilmen. Dramatikern Witold Gombrowicz skrev på 60-talet apropå tron som rådde att alla kan. ”Hur kommer det sig att medelmåttans triumf har blivit verklighet i vår tid?” Anna Ekelund är en ovanligt klok kvinna för att vara krönikör i den för tillfället största av kvällstidningarna. Hon har funderat över fenomenet Linda Skugge som har upphöjts till kultnivå av sin egen bransch. Anna har nog prickat sin tid på kornet med dessa beskrivningar. ”Nu publicerar sig medelmåttorna i tidningsspalterna – och de får sätta dagordningen. Vem släpper fram dem? Och vem tar ansvaret att hejda dem när de kommer på villospår?” Eftersom jag betraktat Skugge som en ovanligt slät figur under hela den glansfulla perioden som alla gjort vågen för allt kvasisvammel som publicerats av damen så känns detta citat av Anna Ekelund som honung för mina sinnen. ”I det likriktade underhållningsflödet har ett oupphörligt skällande blivit synonymt med att vara intressant. Omgivningens hyllning upphöjer medelmåttan till geni.” Om ett vin är smaklöst så har forskare i Edinburgh kommit fram till att om man vill få detta att smaka bättre så hjälper det med klassisk musik. Mozart färgar vårt sinnelag till att uppfatta det usla vinet som klart godare. Tänk om vi skulle få klassisk musik på sportsändningarna istället för brutalljudet som vi påtvingas i alla reklamavbrott. Ja, vem vet om inte bollkontrollen av alla våra trubbiga träben skulle kunna smaka som Mozartkulor serverade vid en perfekt temperatur. Ett glas Cabernet Sauvignon smakar bäst till kraftfulla artister som Jimi Hendrix enligt studien. Då kanske det är fullt naturligt att vi serveras Norrlands guld klass två fickljummen och avslagen till hockey- och fotbollsunderhållning av svenska klubblag och landslag. Kanske dags för några idrottsförbund att prova med klassisk musik som reklamavbrott till sin produkt? Det kan ge en touch av en god ale till en ljummen Norrlands. Mark Twain har tänkt till och kommit fram till följande konklusion. ”Människan skapades i slutet av en vecka när Gud var trött.”
”När vi blir trötta angrips vi av idéer som vi besegrade för länge sedan.” Citatet av Friedrich Nietzsche är lämplig språngbräda till vår vakenhetsgrad. När den är som lägst faller vi i sömn. Och sömnen är fortfarande en olöst gåta. Den anses lika viktig för vår överlevnad som mat och vatten. Den tar en tredjedel av livslängden för de flesta. Trots den betydelsefulla del av vår tillvaro så är sömnen till stor del en vetenskaplig gåta. Kan eventuellt hänga ihop med att när vi sover så är vi inte vakna på vad som händer i sömnstadiet. Sömnen har som bekant olika stadier, nyanser och dimensioner. På 1950-talet betraktades sömnen som ett passivt vilotillstånd. Enligt den världsledande sömnforskaren Emmanuel Mignot vid Stanford University är sömn för att spara energi. Alla fåglar och däggdjur sover, precis som de flesta insekter. Under sömnen går energiomsättningen på lågvarv, kroppstemperaturen sjunker och många muskler är helt avslappnade. Enligt Mignot är det inte en heltäckande teori att det som beräkningsmodeller visat, nämligen att den som kan spara energi skulle ha överlevnadsfördel jämfört med andra. Om det bara skulle röra sig om energisnålhet som främsta syfte så skulle kroppen lika gärna kunna nöja sig med en dvala liknande björnens i vinteridet. Sömnens kanske viktigaste roll är att ge hjärnans högre funktioner återhämtning och möjlighet att bearbeta information. Både minne, tankeförmåga, inlärningskapacitet och uppmärksamhet fungerar sämre utan sömn. När vi sover ändrar ett stort antal gener i hjärnan sin aktivitet och kroppen tillverkar grunderna för många livsnödvändiga molekyler, som kolesterol och flera proteiner. Mignot anser att det som händer i hjärnan och kroppen under sömnen skulle mycket väl kunna bero på någonting annat, exempelvis förändringar i kroppstemperaturen. Så det finns en hel del mysterier olösta i gåtan människa. Jag antar att datachipsen kommer att hjälpa till med en lösning. Inom en överskådlig tid har vi fått ett lämpligt instrument som mäter vårt inre lika bra som vi kan testa motortillstånd i bil och tvättmaskin idag. Då kommer den moderna vården att kunna läsa av tillståndet. ”Jag har tappat mitt USB-minne, jag vet inte vad som finns här inne.” Det kan bli en framtida dialog med omgivningen. En backup på hårddisken blir ett måste. Att kapa en hjärna kommer inte bara finnas i fantasivärlden utan det fulladdade huvudet kommer att bli hårdvaluta. Mark Twain är en man med många oförglömliga citat, varför inte plocka fram en i mängden. ”När jag var yngre kunde jag komma ihåg allt, oavsett det hänt eller inte.”
Min nästyp är en spännande teori där funderingar löper i stil med att näsans storlek är ett tecken på vishet. Stor man, rejäl näsa och liknande tankar har förekommit i all tid. För att platta till näsan en aning och runda av veckans tankar så är ett passande citat ett måste. Och vem är då lämpligare än Oscar Wilde. ”Det är bara ytliga människor som inte dömer efter utseende.”
P.P