…….men det är förstås enbart av det heliga vattnet i Ganges. Tro kan försätta berg. En droppe kan urholka berg. Kan man inte komma till berget så får berget komma till oss. En bergspredikan är ett viktigt historiskt vingslag. Naturkraften i berg, vatten och eld är viktiga element i en människas väsen, trots idoga försök att frigöra oss av med vår historiska hemvist i naturens ekologiska system, så förefaller det som om naturkrafter och instinkter styr handlingar ibland. Speciellt vanligt förlopp är detta när osannolika händelser utspelas. Det är oftast en droppe som får bägaren att rinna över. Golfspelare som får droppa sin boll kan nog fuska vid tillfällen när ett sådant tillfälle bjuds. Det var förmodligen droppen som fick sinnet att rinna över på den numera världsberömde danske huliganen i Parken i EM-kvalmatchen mot Sverige. En vätskeladdning med arton bärs enligt egen uppgift. Vad som inte nämns så mycket i sammanhanget är den heroiska insats danske försvarsspelaren (Graavgard) gjorde för att skydda domaren och avstyra ”den svenske danskens” handfasta attacker mot domarens mycket välpolerade frisyr. Förmodligen var detta den bästa försvarsinsatsen som ett klåfingrigt och generöst hemmaförsvar presterade i denna match. Otroligt dum och plumpt gjort, huliganens aktion saknar motstycke i dansk idrottshistoria. Jag tror personligen att det var det faktum att denne, numera Danmarks mest ogillade person, som gjorde denna dumhet har sin grund i att han bor och arbetar i Göteborg, i Sverige. Vi har ju sådana här situationer var och varannan vecka i Sverige. ”Jag botar baksmälla med fett.” Säger en av mina favoritskådisar Cameron Diaz. Det är väl härliga besked från en otroligt läcker kvinna i dess GI-hysteriska tider. Hon slukar snabbmat. Det är kanske också anledningen till att vi alltid har tillgång till hamburgare och annan snabbmat på matcher. Det är kanske den okända balansen som ger huvudet en lindrande plåstereffekt på hjärnan, och med detta bidrar att till baksmällan som destillerade drycker rört om i sinnessfären normaliseras.

 

För det finns presumtiva stolpskott i varje supportergrupp hos oss. Det är inte bara de värsta bland de värsta, alltså storstadsklubbarna i Stockholm och Göteborg. Hjulmutterlossande dumhuvuden i Degerfors, rasister i VSK-klanen och tyvärr kan denna lista göras hur lång som helst. England och andra ”högstatusländer” i Europa har lyckats ganska bra med att få en hygglig kontroll på sina fans. Största problemen finns idag i det nya Europa, gamla öststater och länder som varit en period efter i utvecklingen, som tror att man skall hävda sig på detta sätt för att räknas till gemenskapen. Det är förmodligen delvis en kunskapsfråga. Där kan vi peka på att det fel i vårt utbildningssystem i Sverige. Eller är det bara brist på bildning, normalt hyfs och respekt som vi saknar i vår stora frihet? Vi förefaller ha en procentuellt större andel svagbegåvade bland våra fotbollsfans än andra länder i Europa. Rötägg kommer alltid att finnas i alla populationer och civilisationer. Jag har ett antal otroliga exempel bara i min bransch, så det så. Det viktigaste är att dessa inte blir någon slags förebild som andra vill efterlikna. Stort av danska tidningar att omedelbart välja att publicera bild och namn på sin egen marodör enbart minuter efter det inträffade. Den danske huliganen kommer att betraktas som paria resten av sitt liv.

 

Svensk media höjer den svenska fotbollsinsatsen till skyarna. Jag är inte förvånad. Sunt förnuft och objektivitet är en bristvara hos svenskar idag. Nationalismen i sportreferat har kantrat över till en enögdhet som är oroväckande. Danmark spelade en fantastiskt fin anfallsfotboll och dominerade matchen från start till stopp. Sverige hade en maximal utdelning och god hjälp av individuella misstag i danska försvaret, bjöd på minst assist till samtliga svenska mål. Som en relativt van idrottsbetraktare så vet jag att detta hör givetvis till spelets regler. Men att som svenska fotbollsexperter och journalister övervärdera insatsen är generande för fotbollen. Isaksson räddningar på givna danska målchanser i matchens slutskede var många. Domarinsatsen i matchen var lysande. Det hänger kanske på håret, men faktum var att alla tre domarna i matchen hade exakt likadana, renhåriga och välpolerade frisyrer. Det såg nästan för elegant ut, mera stylade för bal än kval. Att provocera motståndare till regelbrott och filma såsom Rosenberg gjorde före straffsituationen i kampen med Poulsen tycker jag är ett tjuvspel som inte hör hemma på den här nivån. I Berlinske Tidene står följande att läsa om situationen. ”Vi er i naerkamp inde i feltet og hiver og skubber lidt til hinanden. Jeg er ikke helt uskyldig i situationen, for jeg slår da også lidt til ham, men ikke hårdt. Og uheldigvis for Chritian Poulsen ser en af dommerne, at han slår mig i maven”, sagde Rosenberg efter kampen. Jean Giraudoux  född år 1882 sa följande. ”Skandinaverna har funnit ett medel att höja temperaturen i sina länder: idrotten.”

 

Fotbollsinsatsen av Sverige var ingenting annat än en framgång för socialdemokratin, den svenska modellen från tiden när välfärdssamhället byggdes upp med en arbetarrörelse. Svenska laget styrdes av den numera så välbekanta Lagerbäcksdynastin, exceptionellt tråkig, arbetsam och vinnande laganda. ”Alla ska med” – så lystrade budskapet i Göran Perssons paroll i senaste valet. Det sket sig totalt, eftersom människorna i landet inte vill vara med och dela på arbetets uppgift och glädje i vardagen. Lustigt nog tycker vi att just detta är toppen när vi betraktar svenska landslag i fotboll, handboll och ishockey som fortsätter mala på i gammal folkhemsanda. Då kommer rötterna fram även hos ”nötterna” på ståplats.

 

En droppe sägs rena alla synder! Kulturella skillnader och oliktänkande borde kunna överbryggas och elimineras med en droppe av rätt vätska. Tänk om man kunde överföra denna filosofi till lokala förhållanden. Då skulle inte attacken i Parken ägt rum. Livet och fotboll i synnerhet skulle vara den fest den egentligen är, både före, under och efter domarvisslan ljudit sina signaler. Då skulle många Västeråsare, framförallt VSK:are hasta iväg till Svartån. Gamla ordförande och styrande i föreningen som har bidragit till alla dessa irrgångar och villovägar som blivit signum för den forna storklubben. Idag är det ungefär som Groucho Marx (1890-1977) funderingar har starkast bärkraft. "Jag har ett mål. Du har ett mål. Nu måste vi hitta ett fotbollslag." Fotboll är en maktfaktor i dagens Europa och har en starkare och kanske även en viktigare position än både klimathot och miljödebatt. Alla nationer, städer och byar vill ha ett lag som finns med på kartan. För att placera Västmanland, Västerås och VSK i synnerhet på denna ranking gäller tyvärr detta citat av och med Cathrine Tate när hon inte lyckas supa sin dejt snygg i - Cathrine Tate show -. ”Jag har druckit så mycket för att försöka göra dig attraktiv att läkarna säger att jag kan vara död inom ett år.”  Ja, fotbollen är så viktig i världen. Den engagerar alltfler i dekadent tillvaro. Enar nationer, väcker engagemang och ger glädje. Den största ikonen och överlägset mest berömda, omtalade, beundrade och även hånade av den alla är tillbaka i fokus. Fråga vilken flicka som helst i Asien och bortre Europa varför de gillar fotboll. Svaret är givet, David Beckham. ”He´s a handsome man” säger damerna. "Han kan inte skjuta med vänstern, han kan inte nicka, han kan inte tackla, och han gör inte många mål. Men annars är han helt all right". George Bests (1946-2005) funderingar om David Beckham är intressanta.  

 

Vad gäller den lokala fotbollen i länet så vill jag börja med att kommentera min egen krönika senast. Det är absolut inte Hansken Johansson som är undermålig eller dålig som tränare, ledare eller person. Min rubrik var mera en ”rolig” vinkling av en förenings långvariga problem och så passade det mig att som handen i handsken att använda denna rubrik. Hansken Johansson har utan konkurrens Västerås största intresse och engagemang för fotboll, handboll och flera sporter. Jag är imponerad av hans oerhörda engagemang året runt. Liston är VSK:s ”landskapsdjur” och fortfarande klubbens största tillgång. Hansken är en av Västeråsidrottens mest hängivna betydelsefulla eldsjälar på många plan samtidigt. Jag vet att han alltid närt en dröm att träna VSK. Så var det sagt så att det inte behöver bli någon missuppfattning i denna fråga. Att han gjorde en del intressanta ommöbleringar i laget och fick en seger i första matchen var något som jag förutsåg. Nu återstår att se om denna trend håller i sig. Att kasta sten på domaren är aldrig bra. Det påstods hänt när Skiljebo i en märklig och händelserik match vände ett hopplöst underläge mot Syrianska FC. Underläge med två mål, decimerat manskap och klart underläge i målchanser och ändå lyckas SSK få en poäng denna märkliga fotbollshelg.

 

Västerås Syrianskas fans har efter ett väckelsemöte vaknat till en aning och eldat upp sig, men de har bra bit kvar till Södertäljefansens livliga aktivitet. Nu gäller det att hålla sig i skinnet för samtliga aktörer. Både spelare, publik och andra så att laget slipper dålig publicitet och kan hålla fokus på fotbollsglädjen, Danmarksmatchen kommer att bli en norm för andra. Konservera ambitionen att vara med i toppen och klara matcherna efter Edmunds taktiska dispositioner. Detta kräver både tålamod och uthållighet. VIK fortsätter att hålla tätt bakåt och plocka poäng. Giesicke har lyckats över förväntan med en ganska ung trupp. Fortsatt hårt jobb med eller utan boll och järnkoll gäller alla inblandade. Och varför inte leva upp till T.H Huxleys ord. ”Livets högsta mål är inte kunskap utan handling.”

 

P.P