…….för tjugo år sedan hade två föräldrar ofta sex barn. Idag så är det inte alls ovanligt att två barn har sex föräldrar. Det gäller att pussla ihop så att alla får sin rättmätiga del av umgängesrätten. Eftersom alla vill bli sedda och uppmärksammade så har detta lett en tydlig beteendeförändring. ”Faktum är att förra året sökte dubbelt så många till Big Brother som till teknikutbildningarna på landets högskolor och universitet.” Detta har chefredaktören Lars Nilsson uppmärksammat i en ledare  i  Ny Teknik. Trendanalysföretaget United Minds har på uppdrag av Bonniers uppslagsbok frågat svenska folket om deras syn på allmänbildning. 20 procent trodde att Kronprinsessan Viktoria är bland de mest allmänbildade bland kända människor. Det är en nyhet med en i storlek med hur omfattande sportjournalisternas superlativer blir över en halvdan svensk spelares insats i någon fotbollsmatch.

 

Vintern har nu rasat ut! 21/3 var det vårdagjämning i den svenska almanackan. Enligt bondepraktikan och den kanske mera genuina kunskapen gäller följande. ”Är Bengt sur och våt, så får man så när man kommer åt, men är han torr och ren får man så överallt utan men.”  Vid vårdagjämningen är dagen lika lång på hela jorden. Vårdagjämning var nyåret i solkalendern i nästan alla kända forntida kulturer från Europa och Asien. Solen och dess kretslopp var grunden för jordbrukarsamhället. Vårdagjämningen var nyåret och starten på odlingsäsongen. Människor som inte kunde hålla kalendertiden rönte ringa förståelse av vare sej natur eller omgivning. Som man sår får man skörda. Det borde det viktigaste ämnet när sportjournalisternas förening träffas. De sår man odlar med att skriva osanningar och felaktigheter leder till konsekvenser. Är Zlatan sur på begåvningsreserven (svenska sportjournalister) vid presskonferens i vår så är det ett gott tecken. Har inte denna outbildade grupp av opinionsbildare och besserwissers en egen förmåga att förstå varför Zlatan bojkottat landslaget under en period så är det helt i sin ordning att Zlatan inte besvarar töntarnas frågor.

 

Den hinduiska religösa kalendern (som för övrigt är en solkalender) anger fortfarande vårdagjämningen som nyårsdagen. För ca 4000 år sedan stod solen i oxens tecken (eller "Tjuren" som den nog kallades då) vid vårdagjämningen. Under samma period blommade det upp ett antal tjurkulter lite här och var i Eurasien. Mest känd är nog den Minoiska kulturen på Kreta, där kallades tjuren för Minotaurus. Även här i Sverige syns tydliga spår av tjurkulten i form av de många ristade tjurarna från slutet av stenåldern och den tidiga bronsåldern på våra hällar. Den persiska kalendern eller jalalikalendern är en kalender baserad på solens rörelse. Den börjar och slutar med vårdagjämningen. Horoskopen går fortfarande efter den persiska kaldendern. Den persiska kalendern är dagarna som jorden snurrar runt solen under 364,25 dagar. Det nya året i persiska kulturen som räknas dessutom som den högsta högtiden Naw-Rúz, börjar vid olika tidpunkter varje år. Det är precis den sekunden som jorden har varvat runt solen i 364,25 dagar. Varje år tillämpas det med ett djur. Det är givetvis därför som ishockeylag i NHL och svenska elitserien har djur som sin symbol, logga. Drömmen om slutspelsmatcher och intäkter finns i djurets tecken. Stolpskotten i detta spel är ibland domare som har svårt att hantera den höga temperaturen. Men många gånger är det den självutnämnda expertisen av sportskrivare. Ett exempel är Lasse Anrell (blomsterkungen) som efter första matchen skriver om den målvakt som har högst räddningsprocent enligt gängse statistik, Rastislav Stana i Linköpings bur. ”En målvakt får göra en tavla nån enstaka gång. LHS:s Rastislav Stana gjorde två i går. Den sista var så pinsam att han inte borde få stå mera i slutspelet.” Tack Lasse för denna synnerligen välgörande kravprofil på arbetsinsatser inom ett arbetsområde, tänk om detta kunde bli en praxis. Hur kul skulle det inte att slippa det mediala bruset, tidningar kommer ut enbart med annonser, serierutor och familjesida. Tomma sidor för övrigt eftersom skribenterna har foulat ut sig och är på omskolning.

 

Våren har knappt anlänt innan vi genast går över till sommartid. Det är ett tidens tecken. Det går allt fortare med allting nuförtiden. Bromsmedicin är medicin för att bromsa svåra sjukdomsstillstånd såsom cancer och HIV. Bromsande, excentrisk träning är medicin för oss inom sportsmedicin för att laga skador i muskel och sena. Både hälsena, knäskålssena, armbågar, axlar och ljumskar har idag detta som framgångsrik terapi. Nu återstår bara att resten av tillvaron och samhället tar till bromsen. Alltså kommer till insikt med det som cykeln har haft som sin stora tillgång i evigheter. Att viktigaste insekten är bromsen. De nya överkasten i samhället är journalister som bestämmer agendan, alltså vad som är viktigt att diskutera. Dessutom så har de alltid rätt, även när det är uppenbart helt fel. En annan grupp av överkast finns inom vården. Läkarnas hierarki är oerhört stark. De kan sätta ett helt sjukhus, eller ett vårdsystem och alla visioner ur spel med sin enormt starka position i denna organisation. Tidigare var läkarrollen präglad av en stark humanistisk och vetenskaplig ådra för att göra goda gärningar för medmänniskor. Detta finns givetvis kvar på de flesta händer och fötter. Men det har även i den starka särställning som läkarrollen besitter kommit att uppstå andra inriktningar. Några exempel ur veckans lokaltidning är ganska iögonfallande för mig. Först var det den högutbildade, välartikulerade och välbetalde läkaren som stod inför rätta, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot sin hustru. Läkaren som tidigare vittnat som sakkunnig expert i ett uppmärksammat sexmål förnekade givetvis brott. På åklagarens fråga om hur han förklarade kvinnans blåmärken, svarade han. ”Det beror på att hon äter antidepressiva läkemedel, det går att läsa i FASS.” Det är härligt att denna farmakologiska bibel idag kan rättfärdiga allt. Det andra exemplet är chefredaktören Elisabeth Bäck som för en gångs tar upp en viktig punkt i sin krönika. Hon berättar om mötet med en bekant som är solbränd och fräsch. Han har köpt ett större hus i Spanien och hinner vara där mycket oftare. ”Jag jobbar bara hälften mot tidigare, men jag tjänar dubbelt så mycket”, säger vännen och strålar än mer. Att bli stafettläkare inom psykiatrin är en god affär, man kan välja och vraka mellan uppdragen. Över 100 000 kronor i månaden för femtio procents tjänst. Det är klart att detta är omöjlig uppgift för de av oss landstingsvalda företrädare, som skall hushålla och fördela skattepengarna efter bästa förmåga att få medlen att räcka till. Egoismen är en ledstjärna för de som skall vara ledstjärnor. Det finns gigantiska skillnader mellan de olika yrkesgrupperna i vårdkedjan, och de växer hela tiden.

 

Jag har ingen lösning för hur den här utvecklingen skall bromsas. Bromsolja är ju inte en lika eftertraktad vara som kusinen olja, som är kärnan till alla jordklotets konflikter. Det krävs någon som kommer med nya tankar om impulser om att moral och etik är viktigare än jaget. Dagens frontfigurer har inte så mycket att erbjuda förutom att hålla grytan kokande. Förmodligen är det som Gustave Flauberts citat i mångas innersta tankar. ”Jag besitter knappast något mod, men jag uppför mig som om jag hade det, vilket kanske blir samma sak.” Fotboll är på modet, modet i den sporten är helt hos chefen, förbundskaptenen. Vilken frihet ger sina spelare förutom att följa taktiken. Mitt tips är att Sverige har som vanligt sin största resurs i coachen Lagerbäck. Det finns inte en ledare på Tellus som har denna tur i kvalmatcher, det är klart att inte kan bara vara tur att man alltid har tur. Tur är väl det! Nordirland är dock ett lag med flyt för tillfället så mitt tips är att det i bästa fall blir ett kryss för de blågula. De är hungriga på framgång och för tillfället Storbritanniens hetaste lag. De svenska sportjournalisterna, fansen och kanske även en del av spelarna är en aning övergödda och har förmodligen inte tillräcklig respekt för motståndet. Då kan det gå som för Jennifer Garner till Female First om extrakilona efter graviditeten. ”Jag trodde att övervikten skulle försvinna, så jag åt en massa muffins och drack öl.”

 

P.P