……..om du vet var du har ont? Zonreklam och en oerhörd mängd övrig läkemedelsreklam väller över mig varje gång fjärrkontrollen mellanlandar på TV3, TV4 och TV5 och så vidare. Jag skattar mig lycklig över att Cecilia Stegö Chilós dagar som kulturminister enbart kunde räknas på fingrarna. Public servicekanalerna ettan, tvåan och 24:an är en kulturskatt att bevara. Dokumentärprogram, sporttävlingar och film visas utan ofrivilliga avbrott och kan ses ograverade. Detta känns som en airbag full med frisk luft för mig och säkerligen likaledes för många flera licensierade tittare. Det förefaller som detta med frisk luft är olika för olika människor, vi som uppskattar natur och kultur har en näsa för detta. Andra snokar vädrar sin morgonluft i helt andra blå dunster. ”Det framfördes av många att det kändes som att få andas frisk luft när vi tog över regeringsmakten.” Orden är statsminister Reinfeldts efter hundra dagar vid makten. Inte så litet stolthet väller ut från den unge mannen när han betraktar hur framgångsrikt hans arbete med det nya arbetarpartiet har framskridit. Grankåda är billigt och anses vara bra vid självsprickor. Det kan rekommenderas till kanslihuset där enda självkritik torde vara självsprickor som alltid uppstår när självbilden har vuxit ur sin egen spegelbild. Backspegel är en bristvara. Populärt kallas januari den tomma plånbokens månad eftersom julhandeln numera är en primär drift för nutidsmänniskan. Förmodligen kan vi kanske räkna med att få flera sådana tomhetsmånader nu när köpkraften har angripit tidsandan som en slags cancersvulst. ”Köp en ny” var på åttiotalet bara en läktarslogan bland AIK:s fans när en Göteborgare låg ner och fick bita i naturgräset. Idag är detta en praxis för allt och övrigt. Fotbollsspelare, dvdspelare och till med intressen och åsikter är möjliga att köpas.

Hjärnan behöver 150 mg socker per dag för att fungera optimalt. Den mängden får vi lätt i oss genom att de kolhydrater vi äter förbränns. Inget extra socker behövs för vår överlevnad eller hjärnans funktion. Däremot behöver vi de nyttiga kolhydraterna vi får med fullkornsprodukter, frukt och grönt. För 150 år sedan åt vi fyra kilo socker per person och år. Nu är det minst 40 kilo. Det är mer än dubbelt så mycket mot vad Livsmedelsverket rekommenderar som högsta gräns. Förutom socker så vill hjärnan ha roligt. Träning är roligt, inte bara för kroppen. Humor kan vara väldigt roligt för hjärnan. Skratta är oerhört hälsosamt. Humorn har och kommer alltid att vara ett politiskt sprängstoff och säger mycket om det samhälle som det uppstår i. Jag ser fram mot skämtteckningar med en upprymd rymdminister Maud Olofsson som förklarar de senaste dagarnas höststormar. Se det som en koppling till att föregående regering har blåst upp denna orkan för att dölja spåren av tsunamin som de förmodligen orsakade genom att inte vara på plats stoppa vågen. Som alla medborgare känner till så kan det inte hända otrevliga händelser med en borgerlig regering. Bush har bara haft litet otur med några operationer, stolpe ut. En nyutkommen bok berättar om Sovjetunionens roliga historia. Detta är ett exempel. ”Men far, vad exakt är kommunism? Min son, kommunism är en lång och mödosam vandring från kapitalism till kapitalism.” 

Kvinnan är vacker i silver, vackrare i guld men vackrast i bara mässingen enligt förståsigpåarna. Och det som anses vara allra mest attraktivt hos en kvinna är en smal midja. Detta tycks gälla alla kulturer och tidsepoker. Det hävdas i en studie från University of Texas i Austin, USA. Forskarna fann hela 2873 referenser till kvinnors midjor i litteraturen inom prosa, drama och poesi från 1500 till 1799. Enligt forskarna rör det sig sannolikt om medfödda, evolutionärt formade preferenser för en kroppsform som förknippas med vigör, hälsa och fertilitet. Marilyn Monroes klassiska mått är 90-60-90, den enorma popularitet som omgärdade henne kan säkerligen till stor del tillskrivas midjan. Det är rimligt och helt i sin ordning att man idag anser att det viktigaste måttet för att mäta övervikt, riskfaktorer för ohälsa hos nutidsmänniskan är midjemåttet. Det är klart mera intressant än BMI och andra värden. För kvinnor med midjemått över 80 centimeter och män med midjemått över 94 centimeter ökar risken för sjukdomar, midjemått över 88 centimeter för kvinnor och över 102 centimeter för män innebär en hög risk för sjukdomar. När man mäter midjemåttet då det gäller vikt/fetma, så mäter man mittemellan där dina revben slutar och ditt höftben börjar. Hos vissa blir detta rätt över naveln, hos vissa under, hos vissa ovanför. Man drar inte åt någonting, utan bara har måttbandet där, det är ju i det fallet helt ointressant huruvida man kan hålla in magen eller ej. Om detta ställe (mellan revbenens slut och höftbenets början) är där lövhändelserna är, ja då mäter du där! Är detta ställe där du råkar vara som smalast, ja då mäter du där. Midjemåttet i fetmasynpunkt är alltså ett HÖGST PERSONLIGT måttställe.

Ovanstående mått är ett ringa bekymmer för huvudaktörerna på Idrottsgalan. Prisandet av olika prestationer är nu numera en årlig teveunderhållning. Att Jerring-priset är det finaste priset torde väl inte råda någon som helst tvivel om, när vi ser siffrorna från radion. Två av tre personer över 79 år lyssnar dagligen på radion. Förmodligen är det andra kanaler än de som lockar ungdomar, de reklamstörande och P3. Eftersom det är populationen som lyssnar på sport i radion som röstar fram den bästa idrottaren i Sverige i år så gör det vissa chanslösa. En del blir aldrig folkkära även om dom vinner med varje åk, putt eller skutt. Vår tids mest överskattade yrkesgrupp med Jihde och Anrell i spetsen kan inte påverka folksjälen. Tre Kronor vinner Jerring-priset och lagpriset. För övrigt så finns det förstås inte plats för några överraskande vinnare. Om jag får bestämma så är Björn Lind vår bäste herre. På spinnsidan är omöjligt att inte ge priset till Anja Pärsson (eftersom hon fick bragdmedaljen). Den mest spännande och underhållande framgången detta år stod curlingdamerna för, lag Norbergs insats i OS-final och med hårdrocksbandet måste ge priset som årets prestation. Det här är faktiskt ganska enkelt – ofta logiskt, att fördela prestationspriser. Låt oss minnas när vi ser alla mästare och även ett antal töntar att de alla varit riktigt små. I verkligheten är det som i det kinesiska ordspråket. ”Ett barn är en ängel vars vingar krymper i takt med att benen växer,”

Trots Riksidrottsförbundets kampanjer för sunda vanor hos en sund ungdom så firas alla segrar med skumpa med mera. En stor del av elitidrott har tunga sponsorer med alkohol som näringsgren. Georg Jean Nathans citat passar även in på galatillställningar. ”Jag dricker för att göra andra människor intressanta.” Kan man ha roligt utan sprit? Denna fråga ställde sig även Tage Danielsson en gång."Jag har också lagt märke till att folk egentligen ytterst sällan blir spirituella av spirituosa. Sprit betyder visserligen ande, men nog är det en förolämpning mot den mänskliga anden att den skulle bo i en flaska.
Nej, det är den hemliga pakten med spriten som slagit till igen. De organiserade nykteristernas ständiga tjat om att man kan ha roligt utan sprit övertygar oss om att man inte kan det.
Men det kan man ju. Det är det som är det löjliga. Varför skrattar folk rått så fort de hör detta enkla sanna påstående: man kan ha roligt utan sprit. Man kan ha roligare utan sprit. Man kan ha roligt med sprit också. Man kan också ha tråkigt med sprit. Man kan ha tråkigare med sprit än utan. Slutligen kan man ha tråkigt utan sprit, men vara glad ändå, för att man är nykter.
Alla vet att man blir minst lika glad av en skogspromenad som av en grogg. Men groggen är ensam om sin trivselterminologi. Varför hör man aldrig en glad dryckesbroder på vattenfest säga till en annan: "Ä du, vi tar oss en promenadjävel till !" ?
Nu är det dags att ta en rask promenad för att stimulera hjärnan till ytterligare goda tankar.

P.P