……….den är rund, precis såsom jorden anses vara rund, och den rör på sig hela tiden. Det är också rörande att se den mediala flodvågen som väller över oss med diverse information. Ofta rör det sig om ren desinformation. Det är inte ens värdelöst vetande som man kan småle åt i mjugg. Utan en ren dynga, modeorden är ofta hjälte, stjärna och Rosing. Det är lika märkligt att vi celebrerar - firar vår undergång -, alltså att ytterligare ett år fört oss närmare den oundvikliga ändpunkten på vårt liv. Det är ju precis det som sker när klockan slår midnatt och ett nytt år tittar fram naket och nyfiket som ett nyfött däggdjur. Min prognos är att detta år kommer den nakna sanningen att klädsamt göra alla flygresenärer till naturalister. Det återstår ingenting annat än att låta alla packa all packning i planets underliv och sedan att bara gå ombord blottade och bara. Det blir ett paradis för fluktare att flyga och fara, och samtidigt studera både bakvärk och navelklippningar. Och till bärsen få luften full av friserade, rakade och ansade kroppar. Många kommer att ilsket kasta pappersdrakar och klumpiga ord på terroristerna. Men vad eller vilka är det som skapar terroristerna, som anses vara grunden till historiens mest omfattande - vår extrema - kontroll? Kan det rent av vara samhällsklimatet? Just detta klimat som kommer fram i nakna sanningen ombord i luften. Egoismen och den eviga jakten på det svarta guldet är en drivkraft. Ingenting slukar mera olja än flygresorna. Makten och härligheten är inte bara en slutkläm i bönen, det är en också en drivkraft för mänsklighetens strävanden. Det är intet speciellt nytt med detta konstaterande. I den franske 1600-talsmatetikern och filosofen Blaise Pascals nedtecknade funderingar finns bland annat följande alltid aktuella faktum. ”Den bedragna naturen. Människan handlar inte alls enligt förnuftet som tilldelats henne av naturen.”

 

Mångfald, tolerans, solidaritet och autonomi är inga mål som känns aktuella och intressanta för de som sitter vid köttgrytorna och styr människornas liv idag. Det är alltid några länder i en civilisations livscykel som anser sig äga den ”riktiga sanningen” hur andra länders människor skall leva och tycka. Det blir en norm och dygd, idag är det den konstgjorda plastiga värderingen som gäller. USA är dess motor och har en flitig hejarklack där Sverige alltid vill befinna sig i skyltfönstret som närstående. Det finns dock kulturer som är avvikande. Det är tillåtet om det rör sig om fattiga länder som inte hotar maktbalans och oljeägande på klotet. Det finns länder där det anses sjukligt att vara smal och mager. I Sydafrika är en mager människa en misstänkt HIV-bärare, medan en fet och frodig människa anses vara frisk. ”När jag är lycklig kan jag bli fet av att äta ett äpple.” Orden är från en mycket omfångsrik kvinna som symboliserar den goda, friska människan. Lustigt nog är det samma tema i kostintag som vårt klassiska hälsomått ”ett äpple om dagen håller doktorn borta.” Kanske är det så när bokslutet för vår civilisation en gång upprättas, efter att de goda krafterna utrotat oss alla i sin iver att bevara freden, att Colettes citat är vinstlotten. ”De människor som fått mest ut av livet är inte de som levt ett sekel, utan de som levt varje minut.”

 

Årets första budskap från min dator till din dator blir – lev här och nu! Och när dessa maskiner möts så träffar även tankarna på varandra, får ett utbyte, dialog kan skapas och orden kan få både versfötter och bli bevingade och hamna i andra öron, ögon och munnar. Ted Gärdestads ord var både enkla, vackra och är faktiskt otidsenliga. ”Det är för oss, som solen går upp. Lyser som guld, för kärlekens skull. Solen går upp, så oskuldsfull. Lyser på oss för kärlekens skull.” Det är en låt som ofta spelas på bröllop. Den borde nog spelas oftare i den grå vardagen, där som behovet ofta är som störst av en eskapism. ”För om alla människor vore fullständigt belåtna skulle ingen verksamhet pågå här på jorden.” Paul Henri Thierry Holbach har inte bara många namn, även många liknande citat bär hans namn. Den näringsgren som förefaller vara hetast i den här delen av jordklotet är shopping. Det är inte bara en hobby, det är en livsstil. En del av oss är helt ute, vi befinner oss på en utmärkt stig som inte ens är utmärkt på kartan och frossar av närkontakt med barr, kottar och frusna löv. Detta kostar i stort sett gratis och ger energi och upplevelse. Vad ger då köpstaden? Idealet idag anses, att vara en shoppingprinsessa som Paris Hilton eller någon likasinnad. Nya sajter kan klona dig till Paris Hilton eller Madonna. Det är alltså inte längre frågan om hur dum man bli – utan nu gäller det att bli dummast. Där är kanske redan tävlingen avgjord på knockout – den svenska urmodellen Linda Rosing är som en stormvind, sveper fram som grenens superstjärna. Det är något kungligt över flickan, senaste utspelet förefaller i alla fall klart rimligt. ”Jag är nästan lite schizofren.”  

 

Karisma utstrålar energi och kraft. Karisma handlar om att få andra att känna sig väl till mods. Karismatiska personer får andra att känna sig speciella, utvalda och uppskattade. Karismatiska personer ler mycket och ofta, leenden som även når ögonen. För att kunna utveckla karisma så är förmågan att läsa av andra människor betydelsefull. Att förstå vad som behöver sägas och att göra det på rätt sätt är viktigt, liksom att anpassa sitt språk efter situationen. En stark personlig utstrålning gör att människor lyssnar och den ger förmåga att leda andra människor. Äkta karisma kommer inifrån. Människor med medkänsla, omtanke och kärlek både till sig själva och andra får en kraftfull utstrålning. Tyvärr finns det inte många droppar av detta i vare sig Rosing, Reinfeldt, Leijonborg, Foppa eller Maud (c). Fast den sistnämnda har rymden som sin boplats så är det tunt. För att finna någon med utstrålning så återstår bara Carola, vårt svar på Madonna. Hon har fått allt alla de övriga kändisarna saknar. Flera av dem hamnar närmare grobian än karisma även vid en ovanligt vänlig recension.

 

Ordet grobian är lustigt och förefaller användbart i skilda sammanhang. Det dök upp för första gången i det tyska diktverket Das Narrenschiff redan år 1494. Det förhåller sig så om sanningen skall fram att det inte finns några grobianer i djurvärlden, varken i svenska språket och inte i något annat språk heller. Grov, ohyfsad och tölpaktig är oftast den innebörd grobianen har fått i både tyska och svenska språkbruk. En ikon i grobianvärlden är den generöse Bert Karlsson som alltid finns till hands när man söker efter stundens tokspelscitat. ”När jag fick höra om ismassage skrattade jag högt. Inte av glädje, jag var skeptisk. Jag var så desperat att jag gjorde vad som helst.” I Land, denna viktiga informationskälla, berättar Bert hur hans fot blev helad inför en viktig tennismatch med Bo Ringholm (s). Nu väntar nya spännande dagar med ett år fullt av förhoppningar för både änglar, grobianer och karismatiska personer. Enligt borgerliga ledarskribenter går det mesta stadigt framåt i Sverige sedan regimskiftet i september. ”Varje dag och på alla sätt blir jag bättre och bättre.” Den berömda frasen myntades av en fransk psykolog vid namn Emile Coué. När psykoanalys och hypnos stod högt i kurs för hundra år sedan trodde man stenhårt på självsuggestion. ”Säg att allt är bra – och det ser ljusare ut. Le – och du blir gladare.” Senare forskning har gett Coué rätt om den medvetna vägen till det undermedvetna. Numera kallas det mental träning. Glöm den förra bollen och satsa allt på nästa boll! Det är kanske rent av såsom Zlatan sagt. ”The ball is around and everything can happen.”

 

Året som gått kan ältas och värderas i det oändliga. Men jag nöjer mig med ett citat som säger allt och litet till, det kanske mäktigaste sedan ”I`had a dream” av Martin Luther King. ”Jag har lärt mig mycket. Att Sverige fått en fenomenal ny regering, med varma och kloka människor som nu tänker kämpa för jobb åt alla, för äldres rätt till en ålderdom i värdighet, för en skola som inte lämnar någon på efterkälken, för naturen vi ärvde och lämnar våra barn.” Nej, orden vi ärvde är inte från FN:s avgående generalsekreterare, inte heller mina eller någon ledarskribent med humanistiska värderingar. Det är avskedsorden från Maria Borelius, handelsministern som skatteplanerade sig bort ur regeringen efter åtta dagar, som säger hejdå i ett öppet brev. Sedan flyttade hon till England och har inte hörts av sedan dess. Oscar Wilde har vid något tillfälle sagt att ”Engelsmännen har en mirakulös förmåga att förvandla vin till vatten.” Och detta stämmer väl i fallet med Svennis. Men att de lyckas även tvärtom visar den kapacitet som finns i ögruppen med att värva, inte bara Borelius och Magnus Hedman. Det är många miljoner som fått en omstart i Drottningens tjänst.

 

Det är inte bara den politiska kartan som ritats om. Åsiktsfriheten har ökat inom alla partier och grupperingar. Det är inte längre självklart att man tycker vad man tror att man tycker. Vi har inte bara fått ett varmare klimat med smältvatten från Grönland. Det mellanmänskliga klimatet har hettat till och alla kramar alla så långt armarna räcker till. För att knyta ihop året som gått med framtiden så kan vår främste författare Vilhelm Moberg stå för slutordet i årets första betraktelse. ”När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt – det betyder att det är du som ska ro.”

 

P.P