.......trots alla motgångar, stolpskott etc, så kan det bara bli bättre för de flesta för oss. Efter varje motgång är en framgång ett steg närmare. Det gäller att ha tålamod och inte uppträda som en gammal man som har ont om tid, men ändå uppträder som i fornstora dar. Det som är speciellt glädjande med våra unga idrottsatleter idag är den nästan totala avsaknaden av jumbofobi. ”Tänk om jag blir sist!” Denna typ av skräck som tidigare årsmodeller av handbollsspelare och även individuella idrottare haft i ryggsäcken är så gott som obefintlig bland aktörer födda på åttiotalet. Trösterika ord som ”blir du sist är visserligen alla de andra deltagarna före dig, men alla de som inte vågade komma till start är efter dig”, är idag helt utan funktion. Vinnarskalle och attityd finns förstås även i nutiden. Det är de lag som radat upp sig i toppen av alla bollspelsserier och individerna som vi kommer att se oftast på prispallen under de olympiska spelen.

Ett exempel är skridskoåkaren Chad Hedrick, en omskolad rullskridskoåkare från Texas.

”Folk tror ofta att mitt självförtroende är arrogans. Men vet du vad? Om jag kunde nöja med andra plats skulle jag slösa bort min tid. Jag gav inte upp min inlineskarriär för att åka till OS och ta en silvermedalj.” Efter nio år i följd som världsmästare så bytte han sport för ett par år sedan och en härlig inställning till sin träning. ”Varje träningspass är en tävling för mig. Det spelar ingen roll om det är måndag, tisdag eller torsdag, jag tävlar varje dag.” Chad har fått många andra skridskoåkare att tänka i andra banor vad det gäller träning. Ingen cykel eller styrketräning under sommaren, utan enbart skridskoträning, alltså grenspecifik träning är hans recept. En fin bredsida till många av våra elitlag som sitter och spinner när det inte är säsong. Att svenska damlandslaget i fotboll har sämre testvärden i syreupptagning än de bästa konkurrenterna är ingen direkt överraskning. Tränar man inte löpning i en idrott som till största delen handlar om att orka springa så hamnar man på efterkälken. Hästpass har införts från årsskiftet för alla hästar, så varför inte återinföra hästpassen även för idrottsmännen!

 

Träningskultur är generationsfråga, eller attityd. Rocka fett är ett annat sådant begrepp som har kommit med tiden. Fettmängden har också ökat under den här perioden. Det ser ut att finnas en könsskillnad i bantandets möjligheter. Kvinnor har allt att vinna på att gå ner i vikt. Män däremot, ska ge sjutton i att gå upp i vikt från början. Det ligger till på det viset att när kvinnor bantar så normaliseras deras fettceller. Mäns fettceller däremot, fortsätter att bete sig som hos feta personer även när individen gått ner till normalvikt. Rocka fett är alltså en symbol för dessa ”love handles” som allt yngre individer bär som en prydnad, del av kroppssmyckningen som blivit så populär, en rockring i egen materia. Ett tecken på att vår kultur har en stadig tillväxt. En av ledstjärnorna i svensk media inom genren substitut tuttillväxt är Linda Rosing, som även hon kan se brister i sin kompetens. ”Säg att du ska söka ett chefsjobb, har du vikt ut dig kan det vara svårt att få det.” Den intellektuella inkontinensen som blir alltmer utbredd inom tidningsvärlden har lyckats kora Homer Simpson till den mest beundrade mannen i det stora landet där vem som helst kan bli president. Homer saknar aldrig alternativ och möjligheter när det ser tungt ut. Det skall bli spännande att se vilken idrottsförening som blir först med att anamma hans visdom. En donation kan lösa alla föreningens ekonomiska trångmål i en handvändning. ”Okej, nu ska vi inte gripas av panik. Jag skaffar pengarna genom att sälja en av mina levrar.” Det är ett sätt att utveckla det populistiska uttrycket att leverera till handling. ”Den som lever får te.” Sa Henry T Lipton på sin tid!

 

”Tre glas vodka efter varje match – det är ett måste. Det har alltid varit lyckosamt för mig.” Nu har han, äntligen, serverat oss lösningen på hur det var möjligt för Vitryssland. Alltså spöa Tre Kronor i OS i Salt Lake City. Förbundskaptenen Vladimir Krikunov har sin egen medicin. Denna medicin är mycket kostsam. Inte enbart för devalveringen av Tre Kronor utan även för planeten Tellus. Växthuseffekten håller på att smälta Himalayas glaciärer. De senaste 30 åren har källområdet på Tibetanska högplatån förlorat 17 procent av sina glaciärer. De för människosläktet viktigaste floderna - Ganges, Indus, Brahmaputra, Nufloden, Mekong, Yangzi och Gula Floden - har alla sina källor där. Floderna ger livsförutsättning för hundratals miljoner människor i Asien. Skyll på vodkan. Spriten tillverkas i Sverige, vaniljen kommer från Madagaskar och flaskorna skeppas sedan till Kina. Transporter över tre kontinenter  = utsläpp  = växthuseffekt. Tar isen slut är partyt över. Enligt världsnaturfonden smälter glaciärerna med 10-15 meter per år. De förutspår att först kommer en period av översvämningar då glaciärerna smälter. Sedan torkar floderna. Och så länge president Bush vägrar att skriva på "Kyotoavtalet" kommer glaciärerna säkerligen att fortsätta smälta. En liten ljusning har dock skett i detta sammanhang. Kina, Indien och USA har lovat att fortsätta förhandla om att eventuellt skriva på avtalet. Det är säkert ett avtal som blir lika betydelsefullt för miljön som NHL:s avtal med övriga ishockeyvärlden. Det är som i boxning att en stor, god man slår alltid en liten lika god man.

 

Hot är ett viktigt incitament för ett framgångsrikt handbollslag. Utan vänsterhänta och riktiga bombskyttar har ett lag inget hot mot motståndarlaget. Det blir som en motorsåg utan klinga och tänder. Nu har IVH tagit fram alla sina hot och nu spelar det ingen roll vad motståndet heter, målet är målet. Första steget mot att återerövra lagets respekt blev en lätt vinst mot ett lag som har sin fasta förankring i tabellens botten. Men många gjorda mål och få insläppta gjorde denna viktoria till dagens största idrottshändelse. Då är konkurrensen grym, skidor, mera skidor på tvären och med vapen på ryggen. Stora lokala framgångar med seger för hockeyn och en hedersam förlust för bandyn. Det är helt klart att trots detta gigantiska utbud av sportkanaler så finns det plats för kanal som också visar riktig idrott. Sverige spelar viktiga kvalmatcher i handboll, enbart sportradion sänder minutrapporter, inte en bildsekvens! Alla dessa kalkonmatcher i fotboll från diverse serier som lockar en bråkdel av antalet tittare jämfört med nördarna i FCZ. Till vems glädje måste vi få alla dessa fotbollssändningar, det är billigt i dubbel bemärkelse, landslaget i handboll är alltid hårdvaluta. Våra tevekanaler borde absolut resa runt i norden och lära av grannländerna. Norge, Danmark och Finland är avsevärt bättre på att visa idrotten mera mångkulturellt. För övrigt så kommer hotet från väst. Den typiska invandraren till Sverige är enligt SCB:s statistik en 27-årig norsk kvinna. Det är alltså inte en hotfull främling som till sista andetaget gör allt för att splittra landet medelst mångkulturalism. Det finns alltså skäl även för oss att fira hundraårsminnet av författaren Henrik Ibsens död. Han är fortfarande Norges största författare.

 

Järnet är inte bara viktigt för en och annan förbundskapten för framgång. Aristoteles har sagt om olika vägar till lycka. ”Den första är ruset, men det är bara djuriskt. Den andra är äran, men då är man beroende av vad andra tycker, inte av vad man gör egentligen. Den tredje är pengar, men det är bara ett medel, inte lycka i sig. Den fjärde och sista är ett kontemplativt liv. Endast då uppnår man stadig lycka.”  Konditionsidrottare är det riktiga järngänget. Lyckligt påverkade av en hög dos träning dagligen. Utrustade med en järnvilja och järnrika, kanske inte så mycket som 200 kilo persilja vilket motsvarar en blodgivning på 400 ml blod. Det är alltså tufft att kompensera enbart med denna näring. Järnet – Hb värdet har en linjär relation till vår fysiska kapacitet, VO2 max. Det är detta som är skillnaden i att orka eller inte orka i motlut och uppförsbackar. Alla kan träna upp den här kapaciteten, men det är ansträngande. Ibland är det på gränsen till att nästa kvävas i sitt eget spott. Synen på träningen kan därför vara lika mycket olika liksom synen på pengar kan vara mycket olika. Nanna 5 år har sin bild av pengar helt klar. ”Jag skulle köpa kläder och dockor. Sedan vill jag köpa en prins när jag blir stor.” 

 

Han är ingen prins men säkert är att han kommer att kamma hem en ansenlig summa pengar, nu när han tänker skriva en kokbok. Innehållet blir säkert inte bara valfläsk trots att Göran Persson har avslöjat sin svaghet för revbensspjäll, med honung alternativt sirap, griljerat, ingefära och soja. Gott säger nationens ledare om sin egen julbordsfavoriträtt. För mig förefaller denna rätt lika delikat som den mannens guldkost, som dog alltför ung som en kaloribomb. Han åt alltid danska wienerbröd med mycket majonnäs och en rejäl skiva falukorv som pålägg. Men smaken är som baken. ”Glass i röven - kallas det då Lasse Berghagen och Carola sjunger duett, då ord som smörigt inte längre räcker till.” Sagt av en hårdrockare en gång. ”Den sten blir våt, som alla spottar på.” Detta ordspråk kan passa som avrundning av veckans ordbehandling. Klandra inte nuet utan gör ditt bästa i nuet!

 

P.P