..... är lika spännande som att se vem som utses till årets svensk varje år. Många av orden faller snabbt i glömska och blir enbart använda av några som kommit på dessa ord.

Andra ord kommer för att användas i vardagligt bruk. Tre små ord som corona, covid och karantän i sig har gett oss ett otal nya uttryck. Hälften av orden i årets nyordslista har koppling till dessa ord. Jag tycker att ordet boomer påminner om det som kallas ”gubbgoogla” av vissa unga män. Och att en magväska som man har för att kränga droger hamnar på årets lista är ett magstarkt tidens tecken.


Nyordslistan innehåller 39 ord som har myntats eller blivit vanligare under året. Alla ord på listan är inte helt nya. Att de ändå finns med beror på att användningen har ökat under 2020. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan.
.

Här är 2020 års nyordslista:


Becknarväska
liten mag- eller midjeväska. Substantivet becknare, ’säljare (ofta av narkotika)’, är bildat till romskans beckna, ’sälja’, som är belagt i svenskan sedan tidigt 1900-tal.
Bolundare
komplementbyggnad som får vara högst 30 kvadratmeter stor och som inte kräver bygglov, En bolundare måste – till skillnad från ett attefallshus – ha full boendestandard.
Boomer
person i medelåldern eller äldre, Uttrycket OK boomer fick stor spridning under 2019 sedan det använts av Chlöe Swarbrick i det nyzeeländska parlamentet. Boomer användes inledningsvis om personer födda mellan 1946 och 1964, men brukas nu ofta om vuxna i allmänhet.
Cancelkultur
aktivism som syftar till att personer med kontroversiella åsikter ska berövas sina plattformar för att föra ut dessa åsikter. Cancelkultur är bildat till engelskans cancel, ’annullera’.
Cirkulent
person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återvinning. En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Cirkulent är ett teleskopord bildat till cirkulär och konsument.
Cli-fi
konstnärlig genre som behandlar klimatfrågor, Cli-fi är bildat till engelskans climate och fiction. Även klimatfiktion används i samma betydelse.
Coronaanpassa
vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset
Coronahälsning
hälsningsgest som uppkommit under coronapandemin
Covid-19
infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2

Förnedringsrån personrån där offret utsätts för särskilt kränkande behandling
Hobbyepidemiolog
person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin. Även soffepidemiolog används i samma betydelse.
Hungerpandemi
svält orsakad av coronapandemins konsekvenser
Hälsolitteracitet
förmåga att förstå hälsoinformation. Digital hälsolitteracitet beskrivs av Vestmanlands Läns Tidning som förmågan att söka, hitta, förstå och bedöma hälsoinformation från elektroniska källor och tillämpa den kunskapen för att främja god hälsa och livskvalitet.
Immunitetspass
intyg som visar att en person är immun mot coronaviruset och därför ges möjlighet att exempelvis resa eller besöka vissa platser
Infodemi
global spridning av skadliga rykten, ”Infodemier har funnits förr men coronakrisens är av det kraftfullare slaget.
Intimitetskoordinator
person som arbetar inom film, tv och teater med att sexscener ska kännas trygga för skådespelarna
Kamikazetips
förutsägelse om utgången i en tävling, match eller idrottsserie som görs när förutsättningarna är helt eller delvis okända
Kanskeman
man som inte vill engagera sig fullt ut i ett förhållande. Ordet stavas både kanskeman och kanske-man. Kanskekvinna och kanskerelation förekommer i mindre utsträckning.
Kemsex
sex i kombination med användning av narkotika för att förhöja den sexuella upplevelsen
Klustersmitta
spridning av virus bland personer i en avgränsad grupp exempelvis fester och afterwork.
Krympflation
minskning av innehållet i förpackning utan motsvarande prisminskning. Krympflation är ett översättningslån från engelskans shrinkflation, som är bildat till shrink, ’krympa’, och inflation. En personlig iakttagelse är kaffepaketen. Dessa är numera 450 gram och icke 500 gram som vi tror vi köper ett halvt kilo kaffe. All heder till Arivid Nordqvist som har 500 gram i sina paket.
Lesserwisser
person som är mindre vetande men som trots detta förklarar ett fenomen för någon som vet mer. Lesserwisser är bildat till engelskans less, ’mindre’, och besserwisser ’bättrevetare’. Lesserwisser används dock inte i engelskan. Ordet används också mer allmänt i betydelsen ’person som är okunnig i en viss fråga’.
Lockdown
restriktioner som begränsar rörelsefriheten i ett samhälle och möjligheten att använda olika samhällsfunktioner. I engelskan används lockdown också när man i fängelser av säkerhetsskäl stänger in fångar i deras celler. På svenska kan nedstängning användas i stället för lockdown.
Mjuta
stänga av mikrofon eller ljud. Mjuta är bildat till engelskans mute, ’dämpa; göra tyst’. Även stavningarna muta och mutea förekommer. Avmjuta används om att slå på mikrofonen eller ljudet på nytt.
Novent
julförberedelser och adventsliknande firande i november, novent är bildat till november och advent.
Platta till kurvan
hålla smittspridningstakten på en jämn nivå
R-tal
genomsnittligt tal som visar hur många personer som smittas av en redan smittad person. R-tal, en kortform för reproduktionstal, är en matematisk term som bland annat har använts för demografiska ändamål, till exempel för att visa på befolkningsökning.
Simp
person som genom smicker försöker väcka en annan persons romantiska eller sexuella intresse. Simp har lånats in från engelskan. Ordet är bildat till simpleton, ’dumbom’. I regel används simp om män som överdrivet vänligt kommenterar kvinnors inlägg i förhoppningen om en romantisk eller sexuell relation. Även verbet simpa förekommer.
Självkarantän
isolering i hemmet eller på annan plats när en person har eller kan ha smittats alternativt vill undvika risken att smittas av coronaviruset
Social distansering
det att hålla fysiskt avstånd och att ta hänsyn till riskerna för smittspridning i sitt sociala umgänge
Statyprotest
manifestation som ifrågasätter förekomsten av statyer föreställande personer som anklagas för att ha underblåst eller utövat förtryck
Superspridare
person som sprider en sjukdom till ett stort antal personer
Turistkorridor
överenskommelse som möjliggör semesterresor mellan länder där smittspridningen är på låga nivåer
Tvåmetersregeln
rekommendation eller bestämmelse om att hålla två meters avstånd mellan personer som inte tillhör samma sällskap
Underturism
situation där besökarna är för få för att turistberoende orter ska klara sig ekonomiskt
Vårdskuld
uppsamlat behov av sjukvård som uppstår när vissa åtgärder skjuts upp till förmån för åtgärder som är mer akuta
Växtblindhet
avsaknad av förståelse för växters betydelse för livet på jorden. Översättningslån från engelskans plant blindness. Begreppet myntades av botanikerna James Wandersee och Elisabeth Schussler. Fenomenet kallas ibland biologisk analfabetism med motsatsen ekologisk litteracitet.
Zombiebrand
eldsvåda som övervintrar under snötäcke och blossar upp till våren. Bränder som inte dör – zombiebränder – i Sibirien är ett sådant fenomen.
Zoombombning
intrång av objuden deltagare i möte som hålls genom videomötestjänsten Zoom. En person som gör intrång i ett möte kallas Zoombombare. Zoombombning kan även användas när till exempel husdjur går in i bild under ett videomöte. Stavningen Zoombombing förekommer också.
PP