....redan när dussintalet spelade omgångar av den lokala högsta divisionsfotbollen ligger länslaget Sportklubben stadigt förankrat i toppen av botten på tabellen. Nyligen nytillträdde lagföraren Hr NN Ask Me försäkrar dock att bollen är lika rund i år som under tidigare säsonger och att allt kan hända om blott turen vänder och återvänder och domarna blir mer objektivt rättvisekompetenta. ”Hoppet skadar ingen.” Danskt ordspråk kan ge arbetsro skapa förtröstan.

Dessutom kommer man att intensifiera träningspassen genom att lägga in timslånga taktikgenomgångar mellan löpruscherna och bolljongleringsövningarna. Sportforskningen har ju evidensbevisat att framgångskriterierna oftare sitter i spelarskallarnas mentala tankebanor än i benmusklernas styrkekondition.

Hemligt vapen i pressat läge!

Skulle det tråkiga tabelläget bestå även efter denna uppgraderade träningsinriktning kommer jag att ta till det filosofiska vapnet, detta är mycket vassare än svärdets förmåga säger hr Ask Mes assisterande lagförare Next One. Jag har nämligen hört talas om att vissa internationella stjärntränare har nått stora framgångar genom att pränta in filosofiska tankegångar redan under uppvärmningsövningarna från hrr Sokrates, Platon och Konfucius i spelarnas respektive huvuden.

Med kärnfilosofiskt tankegods av typen ”Slå alltid första och sista passningen rätt”, ”Se till att din motståndare inte anar ditt nästa drag” och ”Sikta mot målet så ökar dina chanser att få en fullträff” inpräntat i skallen kommer spelet ute å planen att få en helt annan precision, det är jag övertygad om. Det är fullt möjligt att finna mod i barm även när varje bollstuds går fel, genom att tänka på det indiska ordspråket. ”Under havet mötas alla öar.”

Vassaste motståndaren är den tolfte spelaren

Många av de unga blivande stjärnorna eller hjältarna som både den nationella, men framförallt den lokala tidningen benämner bollsparkare. Dessa rundpallslående gossar äro ovana att sparka till bollen utan tillmälen, brölande och glåpord från omgivningen. Den trognaste skaran av anhängare är numera hänvisad till det avstånd som en älg rör sig på en dag. Pandemi är ett populärt ord i alla sammanhang nu för tiden. Denna globala virusattack har begränsat anhängare att utropa sina gutturala läten som får bollen att rulla och lyfta från bollsparkaren sko. Tystnaden som för övrigt är en film från ett tidigare sekel är benämningen på den elektriska stämning som ljuder när den allvarsamma leken utövas.

”Det är alldeles för mycket sport inom idrotten!”

Vad passar bättre än detta citat av Percy Nilsson, som en rubrik för en analys av sportjournalistikens överdrifter av fotbollsspelarnas prestationer och händelseförloppet på konstgräset. Det finns ett otaligt antal av så kallade experter och ännu flera tyckare och siare om i princip allt som händer och det som inte händer. Om inte om hade varit så hade det blivit si istället för så. Hur tänker djur är en adekvat fråga att ställa sig. Förmodligen kan det vara bra att lita på djuren när det gäller profetior om matchens resultat. Under fotbolls-VM i 2010 tippade bläckfisken Paul oerhört framgångsrikt matchernas resultat i mästerskapet. Han har fått efterföljare, bland annat schweiziska marsvinet Madame Shiva. Hon satte dock ribban lite lägre och tippade bara sin egen nations matcher. I Fotbolls- VM 2014 fick Madame Shiva visa sig på styva linan. Ecuadors, landets första motståndare, färger placerades med de schweiziska på en fotbollsplan. Efter lite sniffande valde marsvinet sida, förmodligen helt objektivt, och förutspådde vinst till Schweiz. Så kan det gå till i fablernas värld. Med den klassiska devisen ”djur har också människors känslor.”

Var det bättre förr?

Det är en fråga som vän av sport och idrottsaktiviteter ställer sig dagligen. En sak är i alla fall glasklar. Innan mobil-, padd- och padeltiden fanns Telia. Då fick vi oftast svar på tal genast vid uppringning till svarande. Vanligtvis var det slå fyrkant. Betydligt mindre ofta var det slå stjärna. Här har vi som sett dagar komma och gå redan på föregående århundrade fått skåda en metamorfos. Inom fotboll och andra sporter finns idag enbart stjärnor. Ett överanvänt ord på varje sida i våra allt mer minimalistiska papperstidningar. Rubrikerna med ordet stjärna är idag överväldigande både på skärm och papper. Självfallet blir det en obalans och omöjlighet när man skall beskriva någonting som utomordentligt bra. Vad knyter ihop detta bättre än en dikt av Ricky Bruch. En självlysande stjärna, som var numret större än dagens stålman, i allt utom på vågen. ”Stjärnor har sina banor därute i mörka alltet. Jag har mina vanor: på ägg lägger jag saltet.”          

P.P