………….det är frågan i vår upplysta tid. Det är inte solklart för alla vad Bondepraktikan är. Du kan alltid googla på bondepraktika, kolla upp bondepraktikan på diverse sajter eller gå till ett bibliotek och leta efter boken. Vad du än väljer så kommer du hitta massor av information. Bondepraktikan är en samlig folktro och visdomar som använts av väderintresserade och väderberoende. Om VI hade varit på tårna och mera historiskt bevandrade så skulle vi givetvis försökt att flytta handbollsmatchen borta mot Skånela i Vikingahallen den 18:e november till dagen före eller efter. För det så att den 18:e november är en riktig jämmerdag enligt bondepraktikan. Den är en av än 33 kritiska och riktigt usla otursdagar under året, allt enligt Bondepraktikan. Dessa dagar är det jobbigt, allt kan bli fel. Det var precis vad VI råkade ut för i handbollandet. Tekniska fel brukar förekomma men denna dag gjorde VI allehanda fel som normalt inte ens finns i registret. VI var därför klart sämre än motståndarna som förefaller ha en annan tumme med det ockulta. Man lyckades nästa hundraprocentigt med sina skott i första halvlek. Både liggande och sittande kunde man skotta in bollarna bakom övergivna och förgäves sprattlande VI-målvakter. Ett försvar som var extremt ramstarkt en vecka tidigare och enbart släppte 20 bollar på hela matchen mot RIK är denna jämmerdag inte alls på plats. 20 bollar i arslet redan första halvlek mot ett lag som VI borde besegra minst alla dagar som inte är jämmerdagar under året. Men detta är både charmen och det smärtsamma med handboll. Ibland vinner och ibland förlorar man. Här blev det ganska uppenbart vilket lag som mest fokuserade på dagens match. VI hade nog redan vunnit matchen och hade kanske fladdrat iväg till nästa hållplats. Vem vet? Idrottens mystik är och förblir en större gåta än medicin och andra vetenskaper. Kanske är det bondepraktikan och Nostradamus och andra profetior som har svaren som inte finns i branschen. "Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det." Citatet av Sir Winston Churchill symboliserar tydligt en mindre bra dag på jobbet för ett handbollslag. Men det finns alltid ljuspunkter! Det är fantastiskt att se och höra den handbollsentusiasm som finns i Sigtuna kommun. Här har vi i handelsstaden Västerås mycket att lära! Publiken blir tillsammans en stark och sympatisk extraspelare som lyfter hemmalaget till stordåd!

Efter regn så kommer det sol och vice versa. Även detta kan säkert utläsas i bondepraktikan. Nya matcher och insatser väntar, och allt annat än seger är mig främmande mot ett GUIF som normalt sett vinner över VI alla veckans dagar utom jämmerdagar som infaller på jämna dagar. Självklart lyfter det än en gång för VärsteråsIrstas handbollsatleter. Precis som tidgare under hösten då VI efter några matchers tveksamheter och enkla misstag som straffade laget rejält och gav några plumphalvlekar i protokollet. Då gjorde VI som kungen, vände blad. Försvarsspelet blev lika kompakt som toalettpappersrullarna som lagen säljer vidare. Anfallsspelet modigt och med tålamod! Disciplin är en dygd - matchplanen är helt värdelös om man inte håller sig till den.

En poäng i Kristianstad är den största sportsliga framgång som föreningen har åstadkommit sedan den senaste sammanslagningen. Det är en fingervisning om att VI har en chans till att poäng i alla matcher. Om VI blir fokuserade så har VI kommit tillbaka till elitserien för att vara kvar. En annat storvilt som fällts i poängjakten är eleganterna Redbergslid, och det var förmodligen 20 år sedan ett Västeråslag slagit detta klassiska lag i en tävlingsmatch. "Det omöjliga tar bara lite längre tid." Citatet av Sir Winston Churchill sammanfattar våra resultat så här långt. Tålamod är ordet och upprepning är nyckelordet för träning och inlärning. Det är bara för pojkarna att jobba på vidare. Precis som det rekordunga damlaget har visat att de är kapabla att ta poäng mot nästan alla lag i serien och är med för att vara bättre än toppåtta. Det skall till flera tunga avbräck av skada eller sjukdom för att inte Månens svänggäng är med och krigar om en semifinalplats i vår.

”Att klaga är som att sitta i en gungstol – du har något att göra men du kommer ingenstans.” Detta citat av en anonym tänkare är tänkvärt och kan också fungera som ett bränsle och tändvätska för hur vi löser upp eventuella knutar. Eller för att använda ett bra ord av en våra mest begåvade och skickliga spelare när vi senast var i elitserien. Johan Moberger hade ofta ett passande ”tvärtom” som ledord när det gällde hur vi skulle lösa uppgiften. Helt enkelt bara att göra tvärtom. Kan det sägas enklare? Det är som att köra bil eller annat fordon, går det inte framåt så får vi backa och försöka hitta en annan väg för att komma fram till målet. Det finns en oändlig kedja av varianter, metoder och möjligheter för att vända motgång till medgång. Att må bra och prestera bättre. En intressant variant som ofta används av lag vid bortamatcher är tupplur. Det är mer än bara vila visar nu även modern forskning. Tio minuters mikrosömn eller en tupplur förefaller ha liknande effekt som en joggingtur efter en lång arbetsdag. Under denna lur så bearbetas många inlärda saker och händelser samt nya idéer och tankar kläcks. Jag kanske inte behöver tillägga att denna tupplur inte skall tas i bruk som vi ser ibland. Alltså att den infaller under den första tio minutersperioden i matchen. "Tid är världens själ."  Pythagoras citat är en fingervisning om hur värdefull varje sekund är för en match utgång.

En handbollsmatch har troligen även en del likheter med trafiken. Tekniska misstag ställer till det! Samtidigt anses tekniken kunna höja säkerheten. I dag beror omkring 90 procent av alla trafikolyckor på mänskliga misstag. Drömmen om den självkörande bilen har odlats länge och det finns forskning på flera håll i världen. I USA har Google visat sin helautomatiska bil, som till och med kan köra utan förare. Utrustad med radar, avståndssensorer, videokameror och Google Maps susade Googles förarlösa Toyota Prius i full fart. Jag har roat mig att betrakta våra kommande matchdagar den närmaste tiden, det ser ut att vara fritt från jämmerdagar. Så nu är det bara att gasa på med full framåt. Vi kan låta liknelsen stanna därvid med förarlösa bilar. Jag skulle vilja använda ett citat av en alla tiders mest framgångrika underhållare, Charlie Chaplin får stå för dagens slutord. ”Misslyckande är oviktigt. Det krävs mod att göra bort sig.”

P.P