……………skulle man kunna säga om en brittisk undersökning som kommit fram till att fem nära vänner är normalt. En tredjedel av alla kvinnor har en bästis som de haft sedan sin skoltid. Männen har sina bästa vänner från universitetstiden eller jobbet. I genomsnitt har både män och kvinnor ungefär fem vänner som de anger som nära vänner. Detta trots att de kan ha hundratals vänner på sociala forum som Facebook. Enligt statistiken sett förefaller antalet nära vänner minska med åldern. Vid 60-årsåldern är det bara tre nära vänner kvar. Vänner är något som vi förvärvar emedan släktingar är något som vi får med oss av födsel och ohejdad vana. Somliga har sina grannar som sina bästa vänner. Några eller närmare bestämt åtta procent av svenskarna har någon gång känt sig attraherade av grannen. Idag har vi statistik och kartläggning om allt och litet till i nutidsmänniskans liv. Det är fascinerande hur många det är som forskar om olika delar av människans kompexa liv och livsstil. Oändligt många timmar ägnas åt att studera detta rovdjur som i sin egoism är nära att utrota alla andra djur. Att det tar tid och kraft att göra studier har Johann Wolfgang von Goethe kunnat sätta ord på ett mycket elegant vis. ”Vanliga människor vet föga om vilken tid och ansträngning det kostar att lära sig att läsa. Jag har hållit på med det i åttio år och ännu inte nått mitt mål.”

Aversioner mot kroppsvätskor och odörer är något människan utvecklat genom generationer för att undvika smitta. Men ett av våra allra käraste nöjen innebär också intim kontakt med väldigt mycket av det vi har lärt oss att finna motbjudande. Men nu har det visat sig att det kan finnas en metod som överträffar det som upplevs som motbjudande. Sexlusten! Sex får oss att glömma sådant som normalt äcklar oss. Ny forskning visar att personer har högre tolerans för svett, snor och odörer när de är upphetsade. Forskare vid universitetet i Groningen i Holland har låtit tre grupper med kvinnor titta på film. En grupp fick se erotik, en annan en äventyrsfilm om bergsklättring, och den tredje gruppen fick se en "neutral" film, som inte skulle väcka några starka reaktioner. Därefter fick de olika grupperna värdera hur motbjudande de fann till exempel insekter i maten, smutsiga underkläder och sexuellt kopplade saker som kondomer och glidmedel. Kvinnornas reaktioner testades också i praktiken med uppgifter som att dricka ett glas juice med en insekt i, smörja glidmedel på en vibrator eller röra runt händerna i en skål med använda kondomer. Resultaten visade att de som tittat på erotisk film var mindre benägna att äcklas av sakerna med sexuell anspelning. Upphetsningen hade också viss effekt på de andra testerna.  Konklusionen är att sexuell upphetsning sänker tröskeln för vad vi upplever som motbjudande. Resultaten förefaller stämma överens på liknande studier gjorda på manliga försökspersoner. ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som har gått vilse.” Tomas Tranströmers citat kanske kan vara en vägvisare för att förklara denna äckelstudies resultat.

Allt stort och smått registreras och blir föremål för någon typ av vetenskaplig värdering. ”Salig är den som alltid har förmågan att tänka efter före.” Citatet är av Tage Danielsson som är en av de visaste personer som vi haft i detta rike. Orden är som balsam för kropp och själ när det gäller alla påhitt som den mänskiga hjärnan kan åstadkomma. Att vi slår i ett ben eller en någon annan kroppsdel så att det gör ont, det är något som händer var och varannan av oss då och då. Nu har vi data på vad som kan lindra. Bara häften så ont! Det är precis vad det blir om du svär samtidigt som du slår dig. Andra företeelser blir tävlingsmoment och hamnar i någon rekordbok. Allt är möjligt när det när gäller tävling och rekord. Den grekiskromerska brottningen har lyckats göra sin sport till en extremt tråkig sport som faller på eget grepp. Där den som vinner i lotteriet och väljer att kravla sig fast i mattan och absolut inte försöka göra något vinner matchen på detta destruktiva grepp. Gyttjebrottning med en gris är någonting helt annat. Denna tävlingsform som förekommer på amerikanska landsbygden är helt tvärtom mot den olympiska grenen av brottning. Här gäller det att fånga in grisen och försöka placera den i en tunna. Endast livtag är tillåtet. Många matcher slutar med att brottarna inte får tag på grisen. Världens längsta lakrits är numera 519 meter. Den saltaste sjön är Don Juansjön på Antarktis. Den består till 40 procent av salt. 8000 kilometer kust har Sverige från Haparanda i norr till Svinesund i väster. Det motsvarar en femtedels varv runt jorden. Paraplyet uppfanns som ett solskydd. Den hopfällbara modellen uppfanns av kineser redan före Kristi födelse. Det kan vara något att tänka på idag när 2800 personer i Sverige varje år får malignt melanom.

”Många drömmer om ett evigt liv fast de inte vet vad de ska sig till en regnig söndagseftermiddag.” Citatet är av Susan Ertz. Vad vi kanske inte alltid tänker på när det gäller regn är att regndroppar kan falla med en hastighet av drygt 35 km/h. Regndroppar är aldrig droppformade, utan faller oftast som platta ovaler.  De första gräsmattorna bestod av timjan eller kamomill. Gräs kan sprida sig på två sätt. Dels asexuellt genom att växa i sidled, dels sexuellt genom att släppa frön. USA:s gräsmattor täcker en lika stor yta som Grekland och 40 miljarder dollar läggs årligen på gräsunderhåll. Gräsklipparen uppfanns år 1830 av engelsmannen Edvin Budding. 1919 kom den första bensindrivna varianten. Vad kan vara lämpligare slutord efter allt detta värdefulla vetande än ett citat av Jan Carlzon. ”Att leda innebär för mig att gå före och därmed visa en riktning, och en riktning kan inte vara att stå kvar på samma fläck, även om det är en bra fläck.”

P.P