………….är ett klassiskt citat av den tidigare riksbankschefen Bengt Dennis. Sagt i början av 1990-talet när den svenska valutan var utsatt för en häftig spekulation. En intressant koppling till vårt elitlag i VI är att det flesta spelarna var antingen så gott som nyfödda eller ofödda när denna händelse utspelades. Det var egentligen bara våra tre rutinerade musketörer som hade kommit igång med handbollande då. Många bollar har kastats fram och åter mellan flinka fingrar under de här tjugo årens lopp. Vi är några som varit med hela resan i den lokala handbollens uppgång och fall. Nu är VI åter tillbaka i finrummet. Och vad passar då bättre som inledning för säsongens första krönika än att återanvända citatet av Dennis. Det är som hittat inför första avkastet i årets elitserie i handboll. Många experter och förståsigpåare som har bergfasta åsikter om våra möjligheter i serien och här blir ofta gissningar till rop. VI kommer att få det tufft spår alla. Jag ser det som en utmaning att lägga en tjuga på motsatsen. VI ger trehundra gånger pengarna om man vinner SM-guld. Så långt sträcker sig inte ens mina insidertips från garderoben som heter på norska. VI har spelare med erfarenhet från internationella ligor förutom den svenska elitserien. Flera av spelarna har sina rötter i svensk handbolls kornbod, den skånska myllan! Laget innehåller flera infödingar, alltså Västeråsfödda spelare i truppen än andra elitinriktade herrlag i Västerås. Enbart detta är ett gott skäl att hänga med ”boken” denna säsong. Det är helt klart en trend bland unga att ”hänga” idag. Alla idrottsintresserade i hela regionen borde ta chansen. Både ung och gammal kan finna en smittsam lycka i denna miljö. Det finns inget bättre lokalt. Det skulle möjligtvis kunna vara likvärdigt om Bolt skulle sprinta på för friidrottsklubben.
Den här säsongen är handbollen klart hetaste sporten i den forna idrottsstaden Västerås. Skyltar vid infarter till denna bruksort med högskolestatus berättar att byn idag är handelsstaden. I detta shoppingcenter har handbollen som idrott en status att tillhöra högsta nationella ligan både på dam- och herrsidan. Det är stort och intressant i den sporten som alla hängivna idrottsvänner minns mest och bäst från olympiaden i London. Handbollslaget visade med mod, vilja och skicklighet vilken fantastisk sport handboll är. Det finns ingen annan lagidrott som har så många spännande sekvenser under en matchtid. Det krävs starka nerver av stål för att hantera svängningarna i en handbollsmatch. En timeout vänder snabbt en solklar ledning till en nagelbitande kamp om varje mål eller centimeter på banan. Ibland vinner VI och ibland förlorar VI. I handboll kan alla aktörer, både spelare, ledare och publik även acceptera en förlust utan att leva ut sina mest destruktiva känslor som vi ofta kan se inom en annan bollsport. Där förekommer det handlingar i supportskaran som kan få de mest primitiva djur att framstå som högst civiliserade i en enkel jämförelse. Handbollsvärldens sportsmannaskap kan liknas med detta citat av Robert Frost. ”Jag kan sammanfatta allt jag har lärt mig om livet i tre ord. Det går vidare."
VI kommer bättre förberedda denna gång till elitserien. Då jämför jag med när IVH tog klivet upp säsongen 2004/2005. Nu när VI är tillbaka så är det för att stanna en längre period än enbart ett år. VI kommer handbollsmässigt visa att VI kommer från Sveriges ingenjörstätaste stad. Det blir en teknisk handboll. Det blir en underhållande handboll. Det blir en mix av tivoli och nöjesfält. Det blir en geografisk resa mellan orter i Europa och norden när kombinationerna virvlar fram i ett rasande tempo. Förberedelserna är över. Många bollar har pumpats, mycket svett har torkats på golven och metervis med tejp har skyddat fingeravtrycken mot klister och bollar. Många spelare har vaskats fram under årens lopp. Att hitta exakt rätt spelare till varje position är inte lätt.  Som en jämförelse och för att ge perspektiv på ämnet så är det så att av cirka 300 ton berg utvinns 2.4 gram diamant. Någonting liknande är det faktiskt inom idrottens sfär. Alla har talang och alla kan utveckla den i sitt jobb. Det gäller bara att komma på vad man har talang för och sedan hamna i en miljö där denna talang kan blomma ut. I år hittar vi talanger som kommit i sitt rätta element i Bombardier Arena! I de flesta lagsporter är det bra att vara lite längre, lite äldre och ha något längre erfarenhet än sina motståndare. VI har boken som har både rutin och är en fixstjärna. Titta bara på benen som bär honom hur de är balanserade med omfattande muskulatur. Det är som årsringar på ett träd. Med sådan träningsmängd i kroppen står han stadigt hur det än svajar runt omkring. Vi har gossar med motsvarande höjd över havet men där det kommer att behövas årtionden av att springa och hoppa innan benen når bokens dimensioner. En fullvuxen björk som står rotad på en fläck dricker cirka 800 liter vatten varje dygn. En fullvuxen handbollsspelare tappar cirka en liter vatten i timmen under maximal ansträngning, och dricker ca 3-4 liter vätska per dygn! En annan faktor som talar för VI (oss) är den ambition och klokhet som boken visar i sitt ledarskap. Noggrannhet och pedagogik leder tankarna till ett klassiskt citat av Leo Tolstoj? ”Alla letar efter sätt att ändra på världen, men nästan ingen letar efter sätt att ändra på sig själv.”
En hel är mer än tio tiondelar. Så är det givetvis i en lagsport. Kugghjulen måste kugga i varandra på ett friktionsfritt sätt för att tivolit skall snurra på bästa sätt. Nu har vi kuggarna. Det är inget blåbärsgäng som ställer sig till start! Målvakterna har både rutin och ungdomlig entusiasm. Kontringsmöjligheterna är enorma med de sylvassa kanter vi kan visa upp denna säsong. Precis som en god pizza är kanterna helt avgörande i en handbollsmatch. A Bamberg är en ärrad och beprövad artist! Den nye och unge Flodman kommer att chocka sin gamla hemmapublik i den stolta fristaden Eskilstuna i premiären. GUIF:s bästa spelare är från Västerås – Zackrisson! Han kommer säkert göra många mål och en jättefin premiärmatch, men får nog snopet se sig bara vara näst bäste Zackrisson i matchen. VI har också en Zacke. Försvaret är nyckeln till om laget kommer att lyckas. Stabila pjäser i mittblocket och energiska tvåor och ettriga ettor. Kan våra mittsexor Petter, Wolf och Kalven fånga bollarna först både framåt och bakåt! Ja – då är mycket vunnet.”Den som söker han finner, den som sover han drömmer." Detta uppfriskande citat av Luigi Pulci kan vara ett riktmärke för oss alla. Det blir spännande att se vem av skyttarna det är som har dagen. Frälsningsarmen är skyttens signum, förutom mäster - boken själv, så har både Daggen, Henrik och Zacke ett skott som kan få nätet att rassla kontinuerligt om dagen är den rätta! Till sist de som är lägst till höjd över havet, det är våra jokrar. Genombrottsspelarna Axel, Tobbe och Daggen som alla har en förmåga som vi mest ser hos röda vinbär. Som bekant kan ett sådant bär passera hela tarmsystemet utan en skråma och komma i ut som en del i ämnesomsättningens slutprodukt utan en skråma. Jokrarna kan alltså glida igenom vilka försvarsblock som helst och få in bollen i mål! VI har dessutom ett antal icke nämnda aktörer som bara längtar efter att få komma in på banan och ta en starttröja. Konkurrens är en viktig förutsättning för att ett lag skall vara konkurrensmässigt!
Det finns vissa kulturella skillnader mellan våra stora lagsporter. Inför seriestarten är det bara två av handbollslagen som tippar sig själva som vinnare. Suveräna favorireten Sävehof och utmanaren GUIF. I ishockeyvärlden är det 8 av 12 lag i elitserien som tror sig vinna SM-guld. Handbollen behöver inte heller en publikfriande första träning såsom hockeyn har det första ispasset vilket förresten påminner mig väldigt mycket om vårens kosläpp. Ystra aktörer som snurrar runt i hög fart inför en hängiven församling i käcka skärmmössor! Skratt är motion på insidan och musik för själen.” En anonym tänkare är upphovsman till detta citat som sammanfattar dagens krönika!
Nu ser VI fram mot en rafflande och härlig handbollssäsong. Att se en bra handbollsmatch är något som ger ett bestående välbefinnande. Det kan faktiskt kännas precis som när barn pratar om kärlek. ”Det känns som om hjärtat kommer ut och så ler man.” Citatet av Kristine 5 år. ”Det glänser stjärnor i ögonen och så skrattar man.” Säger Daniel 5 år.
P.P