……….ett antal år att komma tillbaka som ett spelande och vinnande lag. Det är vad svensk fotboll har att se fram mot efter det att äventyret i EM kraschade direkt. Smart nog har laget övat på mörker med att vistas på hotell med extra mörka fönster för att få sin viktiga skönhetssömn. Det blågula laget presterade den kanske tråkigaste fotbollen av alla deltagande lag i slutspelet. Långa bollar på Bengt såg ut att vara spelplanen. Att laget lyckades tråka ut Frankrike till den grad att de blev totalt omotiverade av den antifotboll som motståndarna ville utöva gav laget en överraskande seger. Och genast började den svenska journalistkören att sjunga lovsånger om den ljusnande framtid och såg sig redan i en VM-final i Brasilien. Vi är bäst och nu gäller der bara att vaska fram en lämplig motståndare. Det var bara en liten detalj som glömdes bort i superlativerna. Det skall spelas en kvalserie också. Utan Lagerbäcks taktiska sinne och gyllene skor så kan det bli svårt mot vilket lag som helst.  En annan detalj som lätt glöms bort är att nästan samtliga spelare i truppen är plus trettio. Alltså så har majoriteten passerat bäst före datum. Och det ser inte så ljust ut när man ser på vilka som står i tur att ta över. Det finns ett citat av Winston Churchill som stämmer väl in på nuvarande förbundskaptenens analyser av sitt och lagets insatser. ”Vi vet att han mer än någon annan har gåvan att i största möjliga antal ord kunna pressa samman minsta möjliga tankeinnehåll.”

Förmodligen är det smart nationalekonomiskt att vara bland de sämsta i slutspelet här i fotbolls-EM. Det är ju så att de som har svårast att få ihop sin nationella ekonomi är de senaste turneringarnas vinnare. Spanien som vann senast går på knäna och behöver stor ekonomisk stöttning av övriga EU-nationer. Ännu värre är det för finalparet i förrförra turneringen. Både vinnaren Grekland och finalisten Portugal är helt under isen trots sitt varma klimat. Men sportsligt sett borde vi givetvis ta lärdom av Tyskland som vågar satsa på alternativ energi. I ledningen har landet en energikälla i Merkel! Laget har många unga talanger får chansen att visa sin kapacitet – och dessa tar verkligen sin chans. Vi både står och faller och litar på kärnkraften i Zlatan, den oantastlige nationalhjälten som endast ett ytterst fåtal kan och vågar kritisera. Vi kan också snegla på England som har spelare med stor nationell stolthet. Krigare som inte bara åker på turistresa för att mysa och vara rara med allt och alla. Tyvärr faller England på straffar mot ett Italien som faktiskt spelar en riktig rolig och underhållande fotboll för en gångs skull. Men det Italienska laget har också hjälp av domarkvintetten som tillåter tröjdragningar som verkligen ställer stora krav på kvalitén på tyget. Men livet går vidare. En annan spännande fotbollstävling har avgjorts i dagarna. Fotboll för robotar har avgjort sitt världsmästerskap i Mexico. Team Darwin från USA vann tävlingen! Om femtio år räknar robotarna med att kunna besegra våra homo sapiens i en fotbollsturnering. Det är helt i tidens anda. Människan blir allt mera datoriserad! Så varför skulle vi inte kunna heja på robotar i framtiden? Det gäller alltså att hitta bästa programmeraren till coach. ”Ingen segrare tror på tillfälligheter.” Citatet av Friedrich Nietzsche blir aldrig inaktuellt.

Vi får aldrig glömma bort att idrotten är en lek. Det är nog bara i Sverige vi säger Olympiska spel. Andra länder säger olympiska lekar om dessa megatävlingar som står för dörren. Bara en dryg månad kvar innan vi svårt att hinna med köksos på grund av OS i teven! För att kort återkoppla till fotbollen så Oscar Wilde ett passande citat till utövarna. ”Fotboll kan säkert fungera som spel för tuffa flickor, men det är inte särskilt lämpligt för finkänsliga pojkar.”

En glad nyhet till alla medborgare torde vara att SJ spår att tågen kommer att gå räls även i framtiden. Det kan behövas eftersom vi äter 37 kilo fläskkött per person årligen! En mindre glad nyhet är att det är livsfarligt att fylla år. Vi löper enligt forskare 14 procent större risk att dö just på födelsedagen, jämfört med andra dagar. Det är både hjärt-, hjärnsjukdomar, olyckor och självmord som döljer sig bakom den statistiken. Även risken att dö i cancer var större just denna dag. Då kan det vara bra att känna sig yngre även som äldre. Oscar Wildes citat är passande. ”Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting.”

Nu vänder det mot höst och vinter. Men det finns fortfarande anledning till att behålla kortbyxorna framme någon vecka ytterligare. Att möta varje ny dag med ett leende underlättar och ger egentligen årstidsväxlingarna en krydda extra. Därför passar det bra med veckans slutord med ett citat av Arnold H Glasgow son livnär sig som amerikansk humorist. ”Skratt är ett lugnande medel utan några bieffekter”.

P.P