……….som ställer frågor. Orden är hämtade från Sokrates, en filosof och visdomslärares självbild. Tänk om det fanns ett otal sådana karaktärer i vårt mediala rum idag? Hur mycket bättre skulle inte debattmiljön och verkligheten vara? Det kan vi bara spekulera i, men att det skulle vara betydligt trivsammare kan vi nog vara alldeles tvärsäkra på. Det är så många som famlar omkring och är märkvärdiga med lånta fjädrar. Förmodligen är detta många som går omkring och pekar med hela armen. Och har samtidigt en mycket blygsam uppfattning om vad den andra handen gör. Jag tycker att Lydia Davis har hittat ett passande uttryck för detta i en bok. ”Bortom handen som håller boken jag läser, ser jag ytterligare en hand som ligger sysslolös, en aning oskarp – min extra hand.”
 
Statistik är spännande. Den kan till exempel förmedla information om att 10 procent av alla skandinaver drabbas av hudåkomman rosacea. Att tiderna förändras visar en aktuell undersökning som ger oss information om att det flickor inte väljer dockor som förstahandsleksak idag. TV-spel är favoriten för både pojkar och flickor idag! Ett av våra stora samhällsproblem idag är stillasittande i alltför många timmar. Nu mäts allt i omfång. Ändå är det klart tydligt visat om och om igen att midjemåttet spelar en roll för livslängden.
Det område inom sjukvården som har högst prioritet idag är kroniska livsstilssjukdomar som övervikt, cancer, typ-2 diabetes, högt blodtryck etc. Idag räknar forskare med att de flesta barn och vuxna på grund av sin livsstil har en eller flera av dessa riskfaktorer. Den behandling som har starkast evidens vid livsstilsrelaterade sjukdomar är en hälsosam livsstil. Den är vida överlägsen farmakologiska insatser.”Det är bättre att diskutera en fråga utan att avgöra den än att avgöra en fråga utan att diskutera den.” Citatet av Joseph Joubert är ett för förslag till diskussionsunderlag.
 
Almedalen är inte vad det varit. Det handlar inte längre om att påverka och lobba om olika åsikter. Idag är det mediepersonernas julafton, man intervjuar varandra och gör varandra viktigare än man egentligen är. Idag är faktiskt de flesta medier fyllda av detta faktum. Man intervjuar varandra i radio och teve och gör hembesök i varandras program och tidningar.
 ”Aftonbladets profiler tycker till om sommarpratarna.” Detta är rubriken i en kvällstidning där någon typ av anställd på tidningen poängsätter radions sommarpratare. Otroligt töntigt! Vem skulle över huvudtaget vilja recensera dessa skribenter? Alltså att tänka sig ombytta roller är fullständigt omöjligt.
 
Fotbollsfesten är över i Ukraina och Polen. Rätt lag vann och är nu bäst i både Europa och världen. Det är intressant att se trenden att de länder som har kämpigast med sin ekonomi inom EU, det är de länder som lyckas bäst i fotbollstävling. 263 ton skräp efterlämnade fotbollsfansen i Kiev. Arrangörerna har även räknat ut att besökarna smällde i sig 8 000 meter korv. Det är symboliskt korrekt mått att använda. För EM har varit en korvstoppning i fotboll under en hel månads tid. Hela Europa har frossat i denna ensidiga kost. Superlativerna hänger som små lätta moln över oss. Experterna står i kö för att förklara världsläget i fotboll för oss. Ett uttryck som används förvånansvärt ofta när det handlar om att lyckas med något, det är ”så skall en slipsten dras.” Även här borde man ta hjälp av språkvårdare. Dessutom borde slipsten bytas ut mot bärnsten. Vars grekiska namn är elektron. Det namnet har i sin tur gett upphov till benämningen elektricitet. Och detta kommer från de elektrostatiska egenskaperna som bärnsten efter gnidning brukar ha genom att attrahera lätta kroppar som till exempel hårstrån. Det var den grekiska filosofen Thales från Miletos som för cirka 2 500 år sedan upptäckte denna bärnstenseffekt. Givetvis är känslan elektrisk när vi som åskådare ser en fantastisk idrottsprestation.
Det fanns många sådana upplevelser att åskåda i detta av fotbollen undanskymda EM i friidrott som vi nördar följde i Helsinki i dagarna fem. Här är det ingen som blir sämre bara för att någon annan blir bäst. I fotboll och lagsporter är det inte ovanligt att en och annan blir klart sämre bara för att en konkurrent blivit bäst. Det är viktigt för oss alla att lära känna den egna kroppen och dess kapacitet.
 
Här passar det bra att runda av med ett underbart citat från en författare. ”Om dina ögonglober rör sig betyder det att du tänker, eller att du är på väg att börja tänka. Om du inte vill tänka just i det ögonblicket, försök att hålla ögongloberna stilla.”
 
P.P