……….efter ett mål är ett lag som mest sårbart. Det visade sig tydligt när Sverige tappade ledningen i två matcher. Laget som bara skulle hämta hem pokalen i EM i fotboll är utslagna efter två matcher. Den samlade expertisen med sportjournalisterna i täten har med diverse kändisar och andra medborgare tävlat om att beskriva hur mycket bättre det svenska laget är i förhållande till motståndare som Ukraina och England. När matcherna nu har spelats så har många av experterna delvis vänt förväntningar till ilska. En av de skarpaste hjärnorna i mediala är Simon Bank. Han skriver krönikor för den största och stoltaste av alla tidningarna, Aftonbladet. Så här skriver kvällspressjournalisternas stjärna (som i och för sig innan matchen enbart såg seger i sin betraktelse) sina nyanserade rader efter 1-2, 2-3 i väntan på nästa förlustelse? Det fanns ingen stadga, ingen fast idé, ingen organisation som bar det här bygget. Det kunde rasa ihop till och med en vacker kväll i Kiev. 20 000 svenska fans sjönk ihop som ett gulnat blåmlysärke, och från läktarna rullade en engelsk sång om att fotbollen kommer hem.” Sensationellt kommer även en annan av ”hejarklacksledarna”, Laul med en intressant insikt om att Hamrén borde byta ut hela sitt ledarteam och komplettera med någon som kan försvarsspel i fotboll. Det är märkligt att det finns så många som kan och vet allt med facit i hand. Här borde det helt klart vara dags för fotbollförbundet att låta kvällstidningarna ta ut landslaget och coacha med sin efterkloka förmåga!

Många medborgare känner sig idag lurade av det faktum att det svenska landslaget i fotboll är idag inte längre vad det varit. Det finns ingen trygghet som på Lagerbäcks tid. Guldet som förbundskaptenen lovat sin gyllene lagkapten blev till sand. Vilka drivkrafter som har varit centrala för den svenska sportjournalistiken vet nog inte ens de som skriver och förmedlar sportens händelser själva. De flesta är så unga så de har inte varit med mer än det som hänt det senaste decenniet. Många rekord i nationell propaganda har slagits av svensk sportjournalistik. Ett märkligt sådant utförde den svenska kvällstidningen Expressen som kvällen innan matchen ville reta upp engelsmännen inför EM-matchen mellan Sverige och England. Tidningen placerade en stor lysande Zlatan Ibrahimovic på turistattraktionen och landmärket Big Ben. Skylten pryds också med texten "Heja Sverige". Expressen motiverar tilltaget med att Ibrahimovic i Sverige är den "bästa svenska spelaren genom tiderna och given vinnare av alla nationella fotbollspriser". Men i England har han inte samma status. Det latinska uttrycket ”vanitas vanitatum et omnia vanitas – fåfängligheters fåfänglighet, allt är fåfänglighet” som är ett bibelcitat från Predikaren 1:2 är kanske ord som bäst kan beskriva sportjournalistikens och populationens hybris.

Att de svenska landslagsspelarna är heta även vid sidan om planen visar andra undersökningar som görs i samband med ett mästerskap. De är helt enkelt mångas våta dröm. Olof Mellberg utsågs till Sveriges sexigaste kille av gaytidningen QX 2002. Men den svenske mittbacken är populär även hos gifta kvinnor. I en undersökning på otrohetssajten Victoria Milan har över 2000 gifta svenska kvinnor röstat fram Mellberg som den landslagsspelare de helst har en affär med. Efter Mellberg kommer Zlatan och Christian Wilhelmsson, skriver Nyheter24. När kvinnorna istället svarar på vilken spelare de vill vara gifta med vinner Zlatan före Mellberg. På tredje plats kommer Kim Källström. Säkert har alla spelarna blivit mycket heta drömmar i slott och koja under förberedelserna inför EM. Att dansa och leka på träningarna och visa upp sina konster i små grodorna och annat som är viktigt för den breda publiken har varit en fantastisk good will! Men frågan är om de blivit bättre fotbollsspelare av allt team byggande och socialiserande? Det kommer säkert att tillsättas någon typ av utredning. Förmodligen blir det som med andra internutredningar, de är förutbestämda och ger det svar som beställaren önskar! Allt har varit perfekt i förberedelser och övrigt.

Det är en slags romersk kejserlighet över svensk fotboll idag. ”Veni, vidi, vici – Jag kom, jag såg, jag segrade.” Julius Caesars citat efter att han besegreat kung Farnakes av Pontos vid Zela år 47 f.Kr går igen bland svenska ledare, spelare och experter! Märkligt tycker jag i alla fall! Att vi är utslagna och det laget som har varit sämst av alla i den här turneringen förefaller inte leda till någon större självkritik. I våra blå ögon så lyser det blågula alltid mest och bäst. Vid presskonferensen efter Englandsmatchen var headcoachen Hamrén på ett strålande humör och berömde allt och alla. Enligt mediala rapporter så pratade Hamrén också om hur laget nu förbereder sig inför matchen mot Frankrike på tisdag. ”Att jobba med gruppen efter matchen i går var fantastiskt. Spelarna vill vara professionella, de vill vinna matchen. Om du är en bra spelare hittar du motivationen.” Vidare säger Erik Hamrén följande: ”Jag är överraskad över hur många beslut man måste ta som man inte är förberedd på, om att det var fler beslut att fatta än han trott under en turnering.” Lars Lagerbäck förde Sverige till mästerskap efter mästerskap men fick ändå kritik för att spelet var för tråkigt. In kom Erik Hamrén, lockade tillbaka Zlatan Ibrahimovic och ställde upp spelarna i en rolig offensiv filosofi. Men efter uttåget ur EM har några få nyanserade kritiker vaknat. Den mest framträdande och alltid vardagskloke är Radiosportens expert Ralf Edström. Han är faktiskt den ende som offentligt även varit kritisk mot den oantastbare nationalhjälten Zlatan, när detta varit befogat.  Och det har det varit många gånger under årens lopp och även i denna turnering.

Efter matchen mot Ukraina vädjade Hamrén till domarna att ge Zlatan flera frisparkar och bestraffa motståndarna hårdare. Samtidigt sa coachen Blokhin följande. ”Ibrahimovic visade sig vara en ful, osportslig spelare. Om ni inte tror mig kan ni följa med och se på blåmärkena mina försvarare har på ryggen.”Att vi är många som varit skeptiska till Hamréns överpositiva fotboll med många spelare som har en begränsad teknisk färdighet. Och inte har förmågan att spela en teknisk internationell fotboll med en hög hastighet är en helt annan femma. Vi med denna syn på laget är inte med och påverkar opinion och inte heller några åsiktsmaskiner som tävlar om medialt utrymme. Vi finns mest på landsbygden och tänker i vår egen kammare. Lagkaptenen, Zlatan Ibrahimovic, som enligt helt blågula ögon är den bäste spelaren av alla i hela tävlingen har vid en presskonferens kommenterat resultaten med följande visdomsord. Förut spelade vi tråkigt, nu spelar vi roligt, men då vill alla att vi ska tillbaka till det gamla. Men jag tycker vi ska fortsätta.”

Märkligt nog så vidhåller svenska ledare och spelare att de är nöjda med sina prestationer förutom det lilla oturliga faktum att man förlorade matcherna. Annars var det snudd på fantastiskt bra i tre halvlekar! Det måste kännas bra med denna självkänsla. Påminner inte så lite om ett Jesuscitat enligt Bibeln. ”Consummatum est – Det är fullbordat.”  En intressant iakttagelse har gjort av Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursidor. Hon har med all rätt börjat irritera sig på SVT:s EM-expert Daniel Nannskogs svada. Så Linderborg som den skickliga skribent hon är med forskningsmeriter surfade helt sonika in på SVT Play, tog fram sitt tidtagarur och började klocka sändningen Ukraina–Sverige. Resultatet var ­horribelt. Nannskog pratade 640 sekunder, nästan ­elva minuter, medan Frändén fick 300 sekunder. Skall tilläggas att Johanna Frändén är den klart vassaste av studioexperterna.  Det är faktiskt imponerande hur många det är som har åsikter och insikter i detta ämne! Till exempel finns det många bra citat på SVT:s text-tv att hämta hem från krönikörer som har till sin uppgift att kommentera förlusterna.

"Erik Hamrén har hattat runt med sin backlinje till förbannelse. Han har skiftat balans och spelidé oftare än en ukrainsk taxichaufför byter fil. Han har spelat ut många idéer, utan att lita fullt ut på en enda av dem. Vem litar på en tränare som inte litar på sig själv? Missarna sänkte oss – det är klart att det finns ett mönster. En hästsvans fanns på rätt plats, spelare visste vad de skulle göra, en tränare gjorde allt rätt Deras. Inte vår. Idag fortsätter EM-sommaren, det kommer bli ett fantastiskt äventyr. Deras. Inte vårt." Simon Bank, Aftonbladet.             

"Erik Hamrén sa på presskonferensen att han tror på det här sättet att spela fotboll, att det är så här han vill ta Sverige in i nästa VM. Det är kanske naivt av honom, men det var också naivt av oss att tro att förnyelsen och förändringen i svensk fotboll skulle bli klar redan till   årets EM." Mats Olsson, Expressen.

"Hamrén pratar om att skapa ett vinnarlag är som att bygga ett hus. Bygget var långt ifrån färdigt, men det blev slutspel direkt. I EM höll inte besiktningen, Sverige hade ett skjul som inte pallade mycket. Bygget måste fortsätta, kvalet kommer snart och jag ser - trots allt – ingen bättre byggherre än Hamrén." Johan Esk, Dagens Nyheter.           

"Hamrén ville så mycket, drömde så mycket och hoppades så mycket. Det gjorde vi allihop. Synd bara att det inte räckte till. EM blev alldeles för rörigt för Erik Hamrén. Det var rumpskott och bråkrykten, skador, utskällningar och felöversättningar, feghet och mod." Ola Billger, Svenska Dagbladet.  

"Det var dödsdömt på förhand att tro att ett svenskt landslag bara sådär skulle lira och dansa sig vidare med att leende på läpparna. Att inte Hamrén insåg det är pinsamt, naivt, värdelöst, inkompetent - ja, ni får välja själv vilket. Jag tänker inte bli populistisk och nostalgisk genom att romantisera gamla tider, men just nu vill man bara skrika "Men för fan hur tänkte du, Hamrén?" Marjan Svab, Helsingborgs Dagblad.

EM rullar vidare i ytterligare två veckor. Att somliga av de utslagna skiter i vilket lag som vinner spelar mindre roll i detta sammanhang. För oss som gillar goda idrottsprestationer oavsett nationalitet har det ingen som helst betydelse. Må bästa laget vinna!

P.P