……………….. ja, endast en kvarts motion varje dag kan räcka för att förlänga livet med tre år och minimera risken att dö i förtid med 14 procent. Detta är för historiskt bevandrade en svensk klassiker från 1950-talet, Arne Tammers koncept med träningsapparaten Bullworker. Nu är det en stor studie om fysisk aktivitet som publicerats i Lancet som visar på den här effekten av en kvart om dagen. Enligt Statens folkhälsoinstitut är rekommendationerna i dag för fysisk aktivitet daglig motion i 30 minuter om den är av måttlig intensitet, alternativt minst tre gånger per vecka om den är högintensiv. Rekommendationen för barn är 60 minuter fysisk aktivitet varje dag. Eller 15 00 steg är något som barn behöver dagligen för sitt välbefinnande. Men nu har forskare i Taiwan undersökt om motion i mindre omfattning än så kan ge hälsovinster. Forskarna har följt 416 175 personer under tolv år och slutsatsen i studien är att en rask promenad på 15 minuter om dagen eller 90 minuter i veckan kan räcka för att förlänga livet i tre år. 20,4 kilometer per timme är hastigheten som du behöver hålla på löpbandet för att springa lika fort som sattes av Patrick Makau med tiden 2.03.38. Då handar det om en betydligt högre stegfrekvens och aktivitetsnivå än den normalpopulationen ägnar sig åt.

En miljon svenskar lider av hjärtsjukdom. I helgen hölls en läkarkonferens i Stockholm där 600 läkare från hela landet diskuterade nya behandlingar och hur man bäst förebygger hjärtsjukdomar. Hjärtprofessor Lars Rydén på Karolinska institutet som är en auktoritet poängterar att det bästa sättet att stoppa hjärtsjukdomarna är förebyggande insatser. Han tycker att Sverige, likt andra länder i EU, borde ge gratis frukt och grönsaker till skolbarn. Dessutom vill han att Sverige förbjuder transfetter. Dessa härdade fetter, som bland annat kan finnas i snabbmat och fikabröd, ökar bevisligen risken för hjärtsjukdom och diabetes. Danmark, Island och Österrike har förbjudit transfetter. Men i Sverige händer inget, säger Lars Rydén. Människor med en stabil hjärtsjukdom eller tidigare stroke kan oftast ha ett fullt normalt sexliv utan risk för nya besvär. Det konstaterar American Heart Association i ett uttalande. Förmodligen gäller fortfarande det klassiska testet som vi utfört på sjukhus sedan lång tid tillbaka. Klarar du att gå tre trappor upp och ner så klarar du även emotionella och erotiska aktiviteter i din hemmiljö.

85 kilo kött äter vi i Sverige per person och år. Vitt kött och fiskkött anses vara ofarligt. Men när det gäller köttet från andra vanliga djur så är det inte helt riskfritt. Ett halvt kilo rött kött i veckan är ransonen som rekommenderas av internationella cancerforskningsfonden WCRF. Det förefaller finnas ett massivt vetenskapligt underlag för att charkuterier och rött kött höjer risken för tjock- och ändtarmscancer. Nyare studier pekar även mot att rött kött och charkuterier höjer risken för stroke och typ 2-diabetes. Enligt statistik från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har köttkonsumtionen i världen ökat påtagligt de senaste 50 åren. Med vår ökade välfärd så har gått från ungefär 20 kilo per år till över 40 kilo per person och år.

Att det är något som inte står rätt till i nuet är förmodligen ingen överraskning för någon som är någorlunda intresserad av vår samtid och samhällsutveckling. Det är mycket ovanligt att våra medier blickar tillbaka i historiskt perspektiv och blickar framåt. Man jagar i ett drev enbart på det momentana och en sak i taget. Hade den så kallade intellektuella eliten som kan och vet allt, journalistflocken på kvällstidningarna haft litet bättre historisk koll så kunde rapporten låtit så här. Regalskeppet Mars sjönk utanför Kalmar i maj 1564. Kronjuvelen Juholt sjönk i Oskarshamn i januari 2012. Nu ser vi spänd förväntan fram mot vad som kan tänkas sjunka i Vimmerby år 2476. Vi kommer den närmaste tiden att försöka skåda framåt och ge några alternativ till denna händelse. Att bara 3 procent av populationen i Europa hade en vänsterregering 2011, vilket även är den lägsta siffran någonsin är kanske en nyhet som vi har missat totalt när vi jagat en syndabock.

I kölvattnet av vår mediala bild med ett skönhetsideal i tiden så har den plastiska skönhetsindustrin vuxit fram till en framgångsrik och omfattande industri. Bröstförstoring, ansiktslyft, ögonlocksplastik, fettsugning av mage och penisförstoring är idag var kvinnas/mans möjlighet i att investera i sitt yttre. Fåfängan har ett starkt grepp om människan. Trots att undersökningar från vissa håll visar att 40 procent är missnöjda med sin nya näsa. En av grundidéerna bakom den plastiska skönhetskirurgin är att människan ska må bra av sin spegelbild. ”Det är viktigt att ha en positiv självbild.” Detta citat är från en i branschen som har insett det stora värde sin verksamhet. Ibland kan man faktiskt bli mera innovativ och acceptera sin situation. Ett gott exempel är orten Fucking i Österrike. Invånarna hade helt i sin ordning sedan länge tröttnat på alla engelsktalande personers skämt om deras stad. Så numera slår de istället mynt av ortsnamnet. Man säljer julkort med texten Merry Fucking Christmas och tidigare säljs Fucking öl och andra Fucking souvenirer. Liknande affärsverksamhet har startat upp i Wank i Tyskland. Så varför inte göra detta även på individnivå precis som städerna gör. Att slå mynt av sin personlighet och sitt utseende, göra det till en resurs och framgångsfaktor istället för att enbart låta det bli plastikkirurgins levebröd.

Att gifta personer är friskare än andra och att de skulle vara lyckligare än sambos är ytterligare en myt som visat sig vara en myt. Det visar en studie gjord över en tidsperiod på sex år. ”Vi har funnit att skillnaderna mellan gifta och sambos tenderar vara små och av att försvinna efter en inledande smekmånadsperiod,” säger forskaren doktor Kelly Musick vid Cornell-universitetet i New York. Tidigare forskning har antytt att gifta par lever längre och är mer nöjda med sina liv, men den studien som gjort mätt relationen över en längre tidsperiod har kunnat påvisa ett annat resultat. ”Vid sidan av de tio budorden har man glömt det elfte, som inte borde vara mindre viktigt än alla de andra. Det lyder: du skall icke tråka ut din nästa.” Detta citat är av Isaac Bashevis Singer är kanske en huskur för relationer, oavsett vilken typ av hymens band som har knytits mellan parterna.

Dagens slutord är hämtade från en intervju i Dagens Industri. Det är den nu så allmänt rosade artisten Laleh Pourkarim som svarar på en fråga hur hon ser på att bilda en egen familj? ”Det är privat och jag vill absolut inte bidra till den kändiskulturen. Ju mer fokuserad man är på hur andra har det, desto mindre fokuserad blir man på sitt liv. Sitt och prata med dina egna barn – istället för att läsa om mina.” Extremt kloka ord från en liten människa i kändisdjungeln som med dessa visdomsord visar att hon är så oändligt mycket större än de flesta andra!
P.P