……..och ibland förlorar man. Orden till denna inledande replik är ett klassiskt citat från en av våra stora lokala idrottsledare, Per Mårts. Han sa dessa förlösande ord en gång när han coachade ett VIK som radat upp ett antal förluster i följd. Det är evig fråga att fundera över vad det som är skillnaden mellan dessa två slutresultat? Vinst eller förlust? "Jag har ingen lösning, men jag beundrar problemet." Citatet är från en okänd tänkare men det kunde ha varit sagt av nästan vem som helst av alla oss experttyckare. Denna analys leder tyvärr inte till någon förändring utan konserverar sannolikt bara en loosermentalitet. Det är oerhört små marginaler mellan stolpe in och stolpe ut för att bollen skall hamna i målet vid ett handbollsskott. Förmodligen är det i nivå med den genomsnittliga diametern på en äkta champagnebubbla som är i storlek av en halv millimeter. Bubblorna ansågs förresten vara ett skönhetsfel i begynnelsen och inte alls något som man ville ha i vinet. De har idag blivit en symbol och betydelsefulla för champagnens status och värde. Tänk om det blir så en dag för alla våra stolpskott också? ”I segerns stund förtjänar man det, i nederlagets stund behöver man det”, sa Napoleon Bonaparte om champagne på sin tid. Det är inte ovanligt att höra benämningen champagnefotboll eller – handboll när spelet är som bäst.

När det handlar om elitidrott så är det inte försvarbart med hedersamma förluster. Men alla lag som vi både supporterar eller inte gillar personligen förlorar med jämna mellanrum. Även de allra bästa bland de bästa har en mindre bra dag någon gång. Vad är det som gör att vissa lag har en högre lägstanivå? Vinnarkultur och tradition är oerhört värdefullt för ett lag. Enlig min uppfattning är det enbart Rönnbys innebandytjejer som har en vinnarattityd utöver det vanliga i Västeråsidrotten. Övriga lokala lag är goda förlorare när det skall till att avgöras. För att ett lag skall prestera på en jämn nivå så krävs det att alla gör sitt jobb. Det är varje individs förbannade plikt att vara optimalt fokuserad och förberedd för varje tävling. Det räcker inte med att vara nästan där! Helst borde våra lagidrottare snegla på en höjdhoppare som Stefan Holm. Hans prestation var aldrig under 90 procent i en tävling. Han brukade hoppa på cirka 95-97 procent varje gång!

Det finns givetvis även fantastiska stunder när lyckan ler extra intensivt och varmt mot oss. Alltså inte bara i reklamslogans och filmsekvenser. Utan helt överraskande i en häftig handbollsmatch då det mesta stämmer. Vi gör allt rätt och lyckas med både game plan och innovationer som oftast inte går i mål. En och annan sådan match är varje träningstimme och svettdroppe värd varje sekund. ”Konst är något man inte kan, för när man kan det är det ingen konst.” Det här norska ordspråket passar väl för att recensera matchen som VI gjorde hemma seriens förmodligen mest kompletta lag – OV Helsingborg. Skåningarna blev fullständigt överkörda och utklassade. Försvaret med skånelängorna och kalven är kassaskåpstäta. Åkessons målvaktsspel var briljant. Kontringarna med Bamberg i huvudrollen kirurgiskt kliniska. Skyttet skulle inte gett mer än minimalt med straffrundor om detta skett i en skidskyttetävling. Det var då det!

Men efter sol så kommer regn är som bekant en vanlig bild i vår klimatzon. På sjunde dagen vilade han, så lyder skapelseberättelsen i bibeln om jordens uppkomst. Precis detta inträffar när vårt så magnifikt spelande VI Handboll åker till Göteborg veckan efter sin bästa match för året. Lagets olika kuggar förefaller nu inte alls fungera vare sig individuellt eller som lag. Allt blir fel, alla fel som kan göras på handbollsplan visas upp. Tappade bollar, övertramp på linjen så ofta som möjligt. Normalt omutliga målvakter får inte tag på mer än en och annan ströboll. VI får Wartas duktiga, men alldagliga handbollspojkar att se som ett Frankrike på väg mot seger i ett internationellt mästerskap! Hur är detta möjligt? Frågorna är lika många som svaren när man skall försöka finna lösningen på denna eviga gåta. Vi kan gå till filosofer för att försöka finna svaret. Det finns säkert en gnutta omedveten respekt hos superegot Zlatan när han kallar tränaren som inte satsade enbart på Zlatan för filosofen. En av de gamla grekiska filosoferna, Aristoteles har sagt följande tänkvärda ord. "Att lära sig är inte en barnlek; vi kan inte lära oss utan smärta." Det gör ont att idrotta på toppnivå.

En vanlig idrottsklyscha är att motivation slår klass. Ja, visst är det så ibland. Men det är förstås inte anledningen till en både onödig och tung förlust. Förmodligen finns svaret närmade till hands i detta citat av Ann Landers. "Tillfällen är ofta förklädda till hårt arbete, så de flesta människor känner inte igen dem.” En berömd och känd coach är Svennis. Hans klassiska förklaring till vinst eller förlust var ett ord på riktig värmländska, ”hövvet, det sitter i hövvet.” Dagens pudelkloka och pedagogiska coach Martin Boqvist är inne på samla linje. Han är en ledare som inte bara är huvudet högre rent fysiskt utan även RIK i erfarenhet, omdöme och värderingar. Hans sätt att ta både nederlag och vinst är imponerande. Även förmågan att lyfta fram och formulera vad som krävs för att varje kugge i laget skall komma ett snäpp längre i sin individuella utveckling är en mix av visdom och erfarenhet. "Att förlita sig på sig själv är att fördubbla sin förmåga." Citatet är av Johan Henrik Kellgren men påminner en hel del om Bokens sätt att inspirera gossarna till nästa steg i karriären.

Men för att fortsätta på huvudspåret så kan jag inte komma ifrån faktorn stolthet för sitt klubbmärke, sitt lag och sig själv. Det är inte bara svart och vitt även om VI har fått dessa stolta och klassiska färger på tröjan. Vi har även den röda färgen som finns på träningströjor och bortaplansplagget. Rött är färgen som alla stora lag har eftersom det ger en konkurrensfördel. Motståndarna får automatiskt en respekt för en röd tröja. Vi och även VI lever i en värld av färger men färgerna finns bara i huvudet.  Det är förresten mycket annat som bara finns i huvudet. Till exempel sömnen. God sömn är och kommer alltid att vara en eftertraktad egenskap. Forskare på Harvard Medical School i Boston har kunnat påvisa att en god sömn styrs av hur väl hjärnan förmår att negligera störande ljud. Nu är det ingen av oss som kan veta utan enbart anta vad som händer i hjärnan när vi står och sover under matchen. Vi missar förstås spelsekvenser och hinner inte med så att det blir räknefel i spelet. Med kostsamt misstag i matchen. En som kunde tänka matematik på sin tid var Albert Einstein. Han är mannen som kommit fram till detta logiska citat. "Det finns bara två sätt att leva vårat liv. Ett är som om inget är ett mirakel. Det andra som om allting är ett mirakel. "

Nu är det bara för våra VI-pojkar och VI-flickor att fortsätta träna på och visa att förluster är så smärtsamma att vi gör absolut allt för att detta inte skall upprepas. Alla individuella spelare i ett lag bör ta till sig och fundera över om inte Gustaf Lindborg har en poäng som ger flera poäng med detta citat. ”Sjömannen ber icke om medvind. Han lär sig segla.”

Nu har vi riktig idrott att njuta av under en tid framöver med ett nytt mästerskap i handboll. Claes Hellgren är mästerlig som expertkommentator och ambassadör för fair play, och för att hylla fina idrottsprestationer. Det väntar många högtidsstunder utan filmningar och spelavbrott som i fotbollstävlingar. Inga hakningar och målvakter med alldeles för stora skydd som döljer målburen som i hockey. Inga bortförklarningar om snö, valla eller utrustning som i skidor och alpint. I handboll vinner alltid det för dagen bästa laget! Idrottsgalan är en mix av nostalgi, idoltävling och repris som kanske inte borde sändas varje år. Det blir enligt min uppfattning någon slags inflation i att samma personer skall prisas år efter år. Nu skulle jag uppskatta om programledaren Robin, som egentligen bara är riktigt bra på att imitera Zlatans kontinentala skånska, skulle vilja göra detta och bjuda på en retroklassiker. Det skulle höja galan och göra den minnesvärd om han gör om den berömda monologen som Robert Gustavsson gjorde med Tony Rickardson. ”Jag är inte bitter.” Det är min recension av årets mest sålda bok! I vänta på nästa match så vill jag avrunda med följande citat av Dale Carnegie. Lycka beror inte på vem du är eller vad du har: det beror endast på vad du tänker." Tänk på det!

P.P