……….......är någonting som vi under stundom kan få uppleva i alla möjliga sammanhang. Men kanske framförallt inom sport och underhållning. Men det är givetvis precis likadant i både arbete, studier, vardag och forskning eller vad det än månde vara som vi ägnar oss åt med både hull och hår. Vissa drömmar är lika gamla som människan, andra drömmar har vuxit fram i takt med våra kunskaper om världen omkring oss. Men med framsteg och utveckling kommer allt fler drömmar inom räckhåll för många av oss. Ett citat av Samuel Johnson är alltid rätt när vi betraktar genombrott och även vardagens små händelser. "Hopp är ett slag lycka - kanske den största lycka denna världen kan erbjuda." Ibland får vi vara med om ett skutt i karriärutvecklingen. Det är alltid en behaglig känsla att vara på plats och uppleva en sådan händelse.”Ser du stjärnan där i det blå…?” Benjamins Syrsas klassiska jultoner från Walt Disneys värld fick ett ansikte en julig kväll i handbollens tecken. Månens trivsamma och kompetenta intervju med handbollslandslagets coach Staffan Olsson blev kvällens klo när VI hade julbord med handbollstema. Det är känt att månen precis som solen tillhör stjärnorna i det blå men att månens lyskraft skulle vara så stark även med en mikrofon var en glad överraskning. En annars ganska så träig Staffan Olsson kom att lyfta till en folklig och hypersympatisk filur i månens sken! Ett lokalt eller nationellt program på bästa sändningstid med seriös idrottsjournalistik har en given programledare i Ramon Laurén! Efter den här debuten krävs det stordåd av flickorna i VI:s damlag för att månens största merit denna säsong skall bli som lagcoach! Detta är givetvis en subjektiv åsikt av undertecknad, men ändå en åsikt!

Nu väntar jag med en lätt förtjusning på att en eller annan, och gärna flera av våra spelare gör denna månfärd. Alltså lyfter sig till den extraordinära nivå som deras inneboende talang bevisligen har gett oss en fingervisning om under säsongen. VI har spelare både på dam- och herrsidan som mycket väl kan blomma ut till nationell toppnivå när alla spärrar frigörs och energin får flöda fritt. Dessutom är ungdomarna för tillfället lyckligt lottade med ovanligt visa ledare som både kan utveckla och tillåta talanger att blomma ut för fullt. En spännande andra halvlek av seriespelet väntar efter jul. Jag tänker inte namnge någon spelare bland talangerna eftersom det kan bli ett onödigt stressmoment i vardagens stil för att komma ett steg längre, både individuellt och med laget. Men jag säger som Konfucius redan för 2 500 år sedan. ”Att veta när man vet något, och veta att man inte vet något – det är kunskap.”

Bäste broder är ett klassiskt sätt att inleda ett handskrivet brev. Alltså ett sådant som skrivs med en vanlig kulspetspenna på ett brevpapper, som placeras i ett kuvert som sedan förses med ett frimärke och transporteras med postverkets försorg till mottagaren. Detta sätt att kommunicera är idag mycket ovanligt skall jag tillägga. Nu är det andra sociala medier som är betydligt snabbare och vanligare. Men i allsvenskan i handboll är det helt klart ett gångbart koncept – bäste broder. De flesta lagen i toppen har sina toppspelare bland sina bröder. Rimbo har tre bröder, Skånela har ett par, VI har Bambergs och Kroppskultur har sina bröder. Bröderna gör både många mål och viktiga tongivande insatser i sina respektive lag. Om man inte har syskon att luta sig mot så kan det vara bra att snegla på händerna när man tar i litet extra och spottar i nävarna. Fingertoppskänsla är något som är allt mer betydelsefullt när det handlar om idrott. För att coacha ett lag till framgång så krävs det givetvis att man har den egenskapen. Det gäller förstås även våra aktiva spelare för att lyckas maximalt när det gäller att välja rätt beslut i både anfall och försvar. Lagens fystränare mäter många fysiska effekter och fysionomi som vikt och längd men de har kanske missat en detalj. Som vi vet så kan en myra kan lyfta 50 gånger sin egen vikt, de kan dra 30 gånger sin vikt och faller alltid på sin högra sida när de blir drogade. En loppa kan hoppa 350 gånger sin egen kroppslängd. Nu vet vi även att framgång på börsen går att spåra i ringfingrets längd. Aktiehandlare som gör snabba affärer och har ett långt ringfinger i förhållande till pekfinger tjänar mer pengar och stannar fler år i yrket än kolleger med kortare ringfinger. Utan att tumma på annat ska vi kanske kasta ett öga på fingerlängden. Vem vet – det är kanske där det lilla extra finns när det gäller som mest?

Enligt kinesisk filosofi så har vi alla fått ett antal pulsslag att förvalta när vi föds. När vi har förbrukat dessa så släcks vårt liv. Jag tycker att detta är ett vackert synsätt att betrakta vår tid på jorden. Normalt för de flesta av oss är att när vi blir 80 år gamla så har hjärtat slagit tre miljarder gånger! Men frågan är om inte hjärtat får slå extra många gånger varje gång VI spelar en handbollsmatch. Av någon märklig anledning lyckas våra spelare spetsa till tillvaron med en extra spänning i stort sett varje match. Även när vi möter ett lag som vi enligt all känd information skall kunna besegras enkelt så får VI stora problem. Och vi med sympatier och engagemang för VI får kosta på oss några extra pulsslag. Det är det värt för idrott är kultur och kultur är hälsa! VI lever livet med hjärtats paradoxala dubbelfunktion. Hjärtat, den här enfaldiga muskeln som driver oss framåt som en fantastisk motor är också ett känsligt instrument som engagerar sig med en oändligt stor kraft i våra emotionella händelser i livet.

VI som handbollsförening är helt klart på spåret igen efter några mellanår. VI kan se framåt mot andra halvlek av serien med tillförsikt och veta att vi har en ljus framtid och en spännande och intressant vår att se fram mot! Och det gör vi med ett citat av Terentius som slutord. "Nullum est jam dictum quod non dictum sit prius." Fritt översatt blir det så här: "Ingenting blir sagt som inte har sagts förut."

Till er alla från oss alla! God Jul och Gott Nytt År!

P.P