…….är kanske en faktor som spelar en större roll än vi vill tro. Vår tids brist på hjältar ger oss en mängd av pseudohjältar kontinuerligt.  Det är givetvis enkelspåriga och sparsamt utbildade journalister som skriver upp alla som har varit med och förnedrat sig i teve till hjältar. Och det räcker nästan att varit med i en film eller en fotbollsmatch som samlat en större åskådarskara än tre stycken för att vederbörande blir hjälte i våra tidningar. Det krävs att minst tre personer klappar händerna samtidigt för att det skall betraktas som applåd. Varför och hur det har kunnat bli så tokigt i tillvaron är det säkert ingen som kan ge exakt svar på. Vi lever i en överflödstid. Allt blir så uppförstorat av någon konstig anledning. Jag kan inte låta bli att förundras över att människor applåderar för att piloten lyckas landa på charterorten. Eller att många skickar en dagens ros i tidningen för att vårdpersonalen har gjort vad som förväntas i en yrkesroll. Bristen på tålamod anses vara orsaken till de miserabla resultat som svenska skolelever presterar i ämnet matematik idag. Enligt lärare och experter så är det ett stort bekymmer att vi inte lever i tålamodets tid. Vi lever i de snabba klippens tid, de snabba filmklippens tid, det rastlösa kanalzappandets och dataspelens omedelbara belöningars tid. Kärnämnet matematik som är grund för annan inlärning motarbetas av själva tidsandan. En som kunde tänka matematik på sin tid var Albert Einstein. Han är mannen som kommit fram till detta logiska citat. "Det finns bara två sätt att leva vårat liv. Ett är som om inget är ett mirakel. Det andra som om allting är ett mirakel. "

Oraklet Einstein har efterlämnat en skatt av citat. Ett av de bästa för förklara tidsandan och tålamodets betydelse för inlärning tycker jag denna tänkvärdhet av honom är. ”Vi skall läsa mycket men vi skall reflektera lika många timmar över det vi har läst som vi ägnar tid åt att läsa.” En svensk använder internet i snitt en timme och 21 minuter per dag. Dessutom tittar han på sin mobil var sjätte minut. Vår tids tankemönster och kulturella föreställningar präglar tillvaron inom många skilda områden. Sportreportrar är förmodligen värst i sina onyanserade värderingar. Det förefaller bara finnas två lägen, kalkon eller kanon. Retoriken i de snabba klippens tid stressar antagligen fram en mängd av obegripligheter. Inom det medicinska området kan retoriken förvandla krämpor, individuella egenskaper och riskfaktorer till medicinska problem. Som till exempel kan en manlig tunnhårighet betraktas idag som ett problem med håravfall där farmakologisk behandling måste sättas in. Vi kan säkert hitta hundratals olika förklaringar till varför det har glidit iväg med oss i vår välfärdsskyddade verkstad på jorden. Drivkrafterna är många men den starkaste och den som oftast vinner flest anhängare är pengar. Detta trots att lyckoforsningen tydligt visar att det som gör folk mest lyckliga är att göra saker för andra. "Ett exempel är värt mer än tusen argument." Citatet är av Thomas Carlyle.

För tillfället är det allt ljus på julen. Många rekord kommer att slås. Stockholm har redan satt rekord i julbelysning. Det är enbart en tidsfråga innan julen börjar bli omnämnd som en hjälte. Dessutom kommer säkerligen ett stort antal bli julens hjältar. En del för att de gör sitt jobb. Andra för att de råkar vara på en viss plats vid ett speciellt tillfälle. Oförmåga att formulera sig och bristande ordförråd hos våra rubriksättare inom media är de stora hjältarna i konsten att göra hjältar. Julen är ändå helt klart en tid då många gör insatser för andra och även blir extra givmilda. Ja, till och med ger gåvor även till helt obekanta människor. Sjuttio procent av arbetsgivarna tänker ge sina anställda en julklapp även i år. Ordet jul är ett mycket gammalt fornnordiskt ord, så gammalt att man inte vet varifrån ordet kommer eller vad det ursprungligen betydde. Men ordet förknippas med en högtid som förmodligen låg ungefär vid den tidpunkt man senare kom att fira Jesu födelse. Jesu födelse började firas i Sverige kring 1000-talet när det kristna budskapet nådde våra breddgrader. Innan det brukade nordborna kring den här tiden på året hålla olika vinterfestligheter, bland annat midvinterblot och offerfester. Exakt när de hölls vet man inte. "Alkohol är nödvändigt för en man så att han kan ha fina tankar om sig själv, ostörda av fakta." Kanske kan det vara så enkelt att det är en förklaring till varför vi lever i ett brännvinsbälte, alltså orden som finns i ovanstående citat av Finley Peter Dunne.

Julens traditioner är många och har mer eller mindre lång historisk bakgrund. Snaps är en sådan. Skålandet har sina rötter i en gammal grekisk ritual, som innebar att ett dryckeslag avslutades med att man drack vin till en guds ära. Från början drack alla från samma fat. Värden började för att resten av sällskapet skulle vara säkra på att det inte fanns något gift i drycken. Även i Norden användes alkohol tidigt i religiösa ritualer. Altarvinet i de kristna kyrkorna är en kvarleva av de förkristna ceremonierna. Vid privata tillställningar har skålen blivit en rent social handling. I Norden har den dock bevarat en viss ceremoniell form. Till exempel dricker inte gästerna förrän värden har lyft sitt glas och hälsat alla välkomna. I resten av Europa och i USA kan alla gäster smaka på drycken, så snart den hällts upp i glasen.
Julgranen är precis som nationens drottning en import från Tyskland. I den svenska nationsandan finns idag en inkapslad attityd att det alltid måste hittas en syndabock för allt som händer i vårt samhälle. Och för mig är julbocken i Gävle helt omedvetet om sin stora betydelse för landet och dess invånare. Genom att någon person varje år tar på sig rollen att elda upp den här symbolbäraren så får nationens invånare en slags omedveten själslig frid. Syndabocken är straffad. Ett annat ord som förekommer flitigt i jultider är kärlek. Från början hade ordet kärlek inte bara betydelsen tillgivenhet och vänskap utan även innebörden glädje och lova eller prisa det europeiska språket. För många medborgare är julen den mest uppskattade traditionen. När de talar sig varma om julen, då kan det låta precis som när barn pratar om kärlek. ”Det känns som om hjärtat kommer ut och så ler man.” Citatet är av Kristine 5 år. ”Det glänser stjärnor i ögonen och så skrattar man.” Säger Daniel 5 år ung!

Till er alla från oss alla en riktigt god jul!

P.P