………firas egentligen bara en dag bland kultureliten i landet. Och denna dag inträffar i år om en dryg vecka. Givetvis är det fullbokat i alla våra litterära salonger även när Nobelpriset i litteratur tillkännages av den ständige sekreteraren. I år landade detta högst eftertraktade litteraturpris hos en Västeråsprofil, Tomas Tranströmer. Äntligen säger de flesta! Äntligen är ett ord som förekommer flitigt när man talar om riktig idrott här i vår så kallade idrottsstad. VästeråsIrstas handbollspojkar är tillbaka i hetluften på allvar. VI lyser som stadens ljus och bjuder upp med ett eget spel som har en poetisk klang. Trots det korta avståndet mellan arenorna så är självförtroende och spel långt från fotbollsvännernas aktioner där det är en klart större lyrrisk än lyrik. Helt i sin ordning firas ”Bokens dag” numera nästan varje dag bland Västerås handbollsentusiaster. Det finns alltså gott hopp för idrotten att återerövra förlorad terräng. Man behöver inte ens vara bokklok för att inse detta faktum. ”Diktens styrka ligger i dess koncentration.” Detta är ett citat av Nobelpristagaren Tomas Tranströmer och kan lämpa sig för att förklara den metamorfos som håller på att ske med handbollen i Västerås i Boqvists fotspår.

Betydligt svårare är det att köpa de språkliga kullerbyttor som sportreportrar ägnar sig åt. Att höra en expert på sportradion tala om att en hockeyspelare visar framfötterna är inte bara märkligt. Det är som bekant pyramidalt klantigt i så gott som alla sporter att visa framfötter, och särskilt om man har skridskor på foten. Det är möjligtvis enbart i simning och sprintlöpning som det kan vara av både akademisk och psykologisk betydelse att låta en motståndare se framfoten på en försvinnande överlägsen konkurrent. Lyssna, läs och begrunda på alla egendomliga och missvisande floskler som spottas fram av våra referenter. Nej, bättre språkbruk och mera poetiska ordalag vill jag se, höra och läsa i framtiden. Frälsningsarmen är ett sådant vackert ord som passar väl in för att förtydliga den roll som en skarp distansskytt och framförallt en vänsterhänt skytt alltid har i truppen. Aviga, kluriga och tvärtom är vad de är våra vänsterhänta skyttar. Han är inte den som öppnar pärleporten men kan vara den som dyrkar upp ett heltäckande försvar framför en heroisk och påläst målvakt. Även om skotten hamnar ovan där ibland så finns det alltid hopp om en vändning. ”En man känner på världen med yrket som en handske" Citat av Tomas Tranströmer kan i detta sammanhang vara en bild för hur långt man kan komma med hyggligt handbollsspelande.

Lima i Peru är förutom Kairo världens största stad byggd i en öken. Västerås är under stundom en ökenstad när det gäller populationens tröghet att uppskatta levande sport. Det är en medgångspublik i betydligt högre grad än andra byar med likvärdigt stort antal invånare. En bidragande orsak kan vara det svaga intresset för en kulturskatt som idrott i största allmänhet som förefaller vara vår resurssvaga lokaltidnings bevakning. Vi är säkert flera som är allmänt intresserade av sport som lika gärna läser matchresultat på matchdagen på lokaltidningens hemsida som vi med stor förtjusning insuper nyheter typ - Västeråsare vann Snapsvise SM. Fantastiska prestationer i båda fallen och stimulerande för bygden och dess populations välbefinnande. Förmodligen har ägarna av tidningen inte riktigt förstått mervärdet av att bevaka sporten på bred front. Då skulle de förstås öka sitt humankapital och se till att till exempel pojkar som Öhlin eller Slagbrand som är branschkunniga bevakar alla bollar med klister på som befinner sig i luften. Givetvis med samma passion som Pasis puckar har gett hockeyn vingar eller när Anders Lif en gång i tiden lockade folk från när och fjärran med sin poetiska beskrivning av bandykorvar. Det är trots allt sådant som vi medborgare vill läsa om i lokalavisan. Typ grannens pojk som kastar boll med sin kompis eller barnbarnet som hjular i gymnastikhallen. Vad som händer i AIK och hur Zlatan (snart mest känd som han med Lilla Mytofsen) kurerar en skada i nedre extremiteten med helikopterjakt på älg, sådant kan man hitta i sin telefon eller rikspressen. ”Tänk globalt men handla lokalt.” Detta citat som är äckligt bra i alla sammanhang kommer från John Lennon. Det säger egentligen allt och täcker alla områden i vår tillvaro. Sportjournalistiken är redan nämnd. Det kan även vara att handla närproducerade råvaror eller att se till att närköpet överlever, det är två andra viktiga områden. Att spela handboll med detta tankesätt är också framgångsrikt. Det gäller alltså att se till att förstapassningen blir rätt för att skapa förutsättningar för att även det sista passet hitta rätt. Jag tycker att det är ett rätt smart att försöka se handboll och även andra bollsporters utförande på detta filosofiska sätt.

Det kommer alltid att finnas stunder i bollspelares aktioner i en enstaka match och periodvis i en serie matcher som påminner mycket om detta persiska ordspråk. ”Om lyckan har vänt sig ifrån dig knäcker du en tand när du äter gelé.” Men givetvis är detta övergående. Det är bara att nöta på och våga visa mod så vänder vinden igen. Målmannen Åkesson har visat precis som sin namne i skumpabranschen att åren är till gagn för att förbättra kvalitén. Jag har svårt att se att det finns en bättre målvakt från Ystad som spelar elit handboll idag. Hälsosam mat och miljö i Norge har helt klart gett karriären ett lyft. Bamberg har kommit hem igen och visar tydligt varför han spelat elithandboll i ett antal år. Nu kan han periodvis trolla med knäna från både struten och sjumeterspunkten!

Försvarsarbetet för övrigt är grymt bra med både fart och styrka. Här visar pågarna i mitten klass. "Fred kan inte tvingas fram med makt, man kan bara uppnå fred genom förståelse." Citatet av Albert Einstein är ett sätt att förtydliga vikten av spelförståelse för att spela tufft och bra försvarsspel. Än så länge gnisslar det en del i anfallsspelet, så det är försvaret som är det bästa anfallet – reducerar motståndarnas förmåga att måla. Taktiska lösningar är ju en viktig del av spelet, så det gäller att komma på en kringgående lösning för att få till dessa lätta mål framåt för de andra skyttarna. Här finns nog en del att lära av knattarna i Rimbo som visade upp en suverän skottförmåga från både höft och skuldra. Fantastiska skott från alla håll och kanter, förmodligen helt autodidakta.  

Julgranstaktik förekommer numera även i handboll. Boken har ofta en grupp unga män hängande i armarna och tröjan. Det ser en aning komiskt ut när han förflyttar sig i slow motion och har sin bevakande flock häftade som med kardborrar på hela kroppen. Det är förmodligen så att många av pojkarna förbereder sig i klätterställningen i lekparken för att komma rätt i klängandet. Men låt oss nu även i fortsättningen hänföras av stordåd på den fredliga kampens fält och beundra den sportsliga framåtanda och sega segervilja, som VI visat så kommer det nog att utvecklas många framstående handbollsspelare. Innan vi riktigt förstått vad det är som händer så har säkert en handfull av dessa korgossesnälla aktörer vässat sin inställning och skärpa och tagit upp kampen för att vara bäst i Mälardalen till att börja med. Både Zacke, Tobbe Axel och Daggen gryr och på kanterna pyr det en gnista som borde kunna explodera med jämna mellanrum. Och då menar jag inte bara i pauserna. Så här finns en växel till att växla upp när växlarna kärvar. Det gäller bara att våga ta sats och tänka precis som citatet av Pythagoras. "Tid är världens själ”.

För damerna gäller det att hålla tummarna för att få tummen upp för att tummen på frälsningsarmen skall vara kastbar snarast. Annars kan det lätt bli om inte en uppförsbacke så i alla fall en vägbula på vägen för att haka på topplagen framför sig i tabellen. Men det viktigaste här är inställningen och bara att tänka tvärtom. Försöka lägga rådande fakta bakom sig typ det att nordbor är mest negativa i hela världen – speciellt på vintern! Det är snart sommar igen eftersom handbollen går mot en ny vår!

P.P