…………är en bra rubrik för årets nominering till årets IgNobelpris i medicin. Det är förmodligen många flera än jag som upplever dessa alternativa pris som betydligt mera innovativa än de tungviktare som får det ”riktiga” nobelpriset. Forskaren Tuk från Holland har tillsammans med flera forskare från olika länder kunnat visa att människor fattar bättre beslut om vissa saker och sämre beslut om andra saker när de är extremt kissnödiga.Teigen från Oslo universitet får mycket rättmätigt psykologipriset för sin innovativa studie där han försökt att finna ett svar på frågan om en suck bara är en suck. Gwynne är en forskare som har fått in en fullträff i sina biologistudier. Han har med sina medarbetare kunnat visa att en viss typ av skalbaggar gärna parar sig med en speciell typ av Australienska ölflaskor. Här kan jag ana en jordnära mänsklig likhet. Vi har som bekant vår hårdaste hud på ryggen, en kvarleva från den tiden som vi gick på alla fyra och försökte vara som någon av typ lookalike för sköldpaddor. Och hur vanlig är inte parningen mellan man och ölflaska. Denna symbios är många gånger så total som ett med naturen. Apropå sköldpaddor så får Wilkingsons forskarteam fysiologipriset för sin forskning som visar att gäspning inte smittar av sig bland rödfotade skogssköldpaddor. Här ser vi att evolutionen har kommit längre hos dessa djur än hos oss människor. I människans värld är just gäspning en av de mest smittsamma företeelserna. Det räcker nästan enbart med att någon i ett rum tänker gäspa för att alla andra gör likaledes.

Både gäspning och suckar fanns nära till hands när den varumärkesskyddade Zlatan spelade match mot Juventus denna afton. Förmodligen fanns det även flera spelare med på banan i Milantröjor. Men det får vi aldrig veta eftersom den svenska mediebranschen enbart ser Zlatan på och vid sidan av planen. Som matchen utvecklade sig var Juventus, som bestod av en elva samspelta aktörer faktiskt helt överlägsna den svenske matadoren som fick strida ensam i en för dagen klädsam tofs på kalufsen. En förlust är ibland en riktig förlustelse. Det här är ett sådant tillfälle, trots att dagens födelsedagsbarn (Zlatan) säkert hade ett annat mål. Men den vilt galopperande svenska pressen behöver den här förlusten för att kunna mellanlanda på jorden innan de fladdrar iväg på nytt för att finna ytterligare superlativ att beskriva trettioåringen storhet. Det är frågan om det blir PRV som blir nästa klubb för landets mest omtalade jägare. Det förefaller som om hans hunger är större för vilt än boll för tillfället. Men jag kan ha fel, och fel förekommer dagligen i alla delar av världen. Denna felanalys är alla fall så ringa att den nästan kan passera helt obemärkt. "Att ångra sina erfarenheter är som att hejda sin utveckling." Oscar Wilde är hjärnan bakom detta citat som skulle kunnat vara en ypperlig titel till boken som snart finns i var mans hem och som handlar om dagens trettioåring! Det är en biografi skriven av en utmärkt författare, så det blir säkert julklappsboken för alla svenska fotbollsreferenter.

Frukt är fruktansvärt nyttigt för oss alla. Bit för bit heter en diktsamling från 1970, författaren är Alf Henriksson. Här kommer ett smakprov med dikt som heter Frukt. Envar som planterar ett äppelträd är en beklagansvärd man. Antingen bär det ingen frukt och då bedrövas han. Eller också dignar det under sin skörd och då får han möda därmed. Du skall äta din skrott i ditt anletes svett av syndafallets träd.

Modeord och trender är sådant som kommer och försvinner lika snabbt ur vårt medvetande. Internet är boplatsen för nutidens ungdomars kreativa lekar. Dagens trendputtar som tröttnat på att twittra har börjat med torrsimning. ”Trunking” kallas fenomenet när man utmanar varandra på att göra simningsliknande rörelser och publicera sig på nätet för att mäta sig med likasinnade. Ännu märkligare är att det finns medieforskare som ägnar sig åt att tolka och analysera dessa trender. Att som forskare kalla dessa bilder för identitetsförhandling är snudd på ett alternativt nobelpris i litteratur, om jag får bestämma. Men nu får jag inte det så det väl lika bra att låta lekarna och forskningen fortsätta. Snart är det kanske trendigt att hoppa långrep eller leka med ett vanligt hopprep. Allt går igen! Så varför inte sätta punkt för dagens trendanalys med ett ryskt ordspråk! "Den sanna kärleken liknar cirkeln, och cirkeln har inget slut."

PP